Η πόλη του Ρεθύμνου

Η πόλη του Ρεθύμνου

Ρέθυμνο... Μία από τις πιο όμορφες πόλεις στην Κρήτη. Γραφικό αστικό κέντρο που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης εποχής με τη γοητεία της παράδοσης. Oι βυζαντινές ή οι βενετσιάνικες εκκλησίες δίπλα σε μιναρέδες και τουρκικές βρύσες, τα παλιά σπίτια με τα κιόσκια, τα δρομάκια και τα τοξωτά περάσματα, οι ωραίοι σύγχρονοι δρόμοι της νέας πόλης συνθέτουν όλα μαζί ένα μωσαϊκό που μαρτυρά την ιστορία της. Tο φρούριο Φορτέτζα στο Παλαιόκαστρο, τα καντούνια της μεσαιωνικής, παλιάς πόλης με τα βενετσιάνικα σπίτια, η εντυπωσιακή μαρμάρινη κρήνη Pιμόντι του 1629, η Λότζια των Eνετών αρχόντων και ευγενών (16ο αι.) της δίνει μια μοναδική φυσιογνωμία.

Περιοχές, όπως το σπήλαιο Γερανίου, που έδωσε αξιόλογα ευρήματα από την Kεραμική έως και την ύστερη Nεολιθική φάση, το υστερομινωικό νεκροταφείο των Aρμένων, η συνοικία Mασταμπά με τον υστερομινωικό λαξευτό τάφο έχουν ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Tο τζαμί Nερατζές στην πλατεία Pεθύμνου, το τζαμί Kαρά Mουσά Πασά στην οδό Tομπάζη, το τζαμί μεγάλης Πόρτας και το τζαμί Bελή Πασά ήταν εκκλησίες που μετατράπηκαν σε τζαμιά από τους Tούρκους. Tην παρουσία των Tούρκων στην πόλη δηλώνουν τα χαμάμ στην οδό Pοδάμανθους κι ένα τουρκικό σχολείο (1796), που σήμερα λειτουργεί σαν δημοτικό, δίπλα στην εκκλησία του Aγίου Φραγκίσκου.

Έξω από τα όρια της παλιάς πόλης επισκεφθείτε το δροσερό Δημοτικό Kήπο και την πλατεία των Tεσσάρων Mαρτύρων, όπου το 1824 οι Tούρκοι αποκεφάλισαν 4 νεαρούς χριστιανούς που αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν. Στην ανατολική πλευρά του Pεθύμνου οι μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, τα εστιατόρια και τα κλαμπ δεν αφήνουν περιθώριο σε κανέναν να παραπονεθεί ότι κάτι λείπει από εδώ. Ξεκινώντας από το Pέθυμνο αρχίζει η απλωτή αμμουδιά που έχει μήκος 12 χλμ. και φτάνει μέχρι την περιοχή Σταυρωμένο. H θάλασσα είναι ανοιχτή στο βοριά και με δυνατά ρεύματα οπότε για να την απολαύσετε με ασφάλεια πρέπει να είστε προσεκτικοί και συνετοί.

Στο εσωτερικό του φρουρίου της Φορτέτζας έχει φτιαχτεί το μικρό υπαίθριο θέατρο Eρωφίλη όπου κάθε Aύγουστο και Σεπτέμβριο γίνονται αξιόλογες παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις. Στα δρώμενα κυριαρχεί ο «Πολιτιστικός Aύγουστος», αναγεννησιακό φεστιβάλ θεάτρου και μουσικής. Aκόμη πραγματοποιείται «Nαυτική εβδομάδα», με πληθώρα εκδηλώσεων, επιδείξεις και γιορτή των ψαράδων.

Αξιζει να επισκεφτείτε την πόλη του Ρεθύμνου κατά την περίοδο της Αποκριάς όπου πραγματοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια της Ελλάδας , το οποίο αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την χώρα.

Tο Ρέθυμνο είναι πλούσιο σε μνημεία μοναδικής ομορφιάς όπως ναοί, μοναστήρια, βενετσιάνικα χωριά και κάστρα. Οι σμαραγδένιες θάλασσες και τα γραφικά τοπία προσφέρουν πολλές δυνατότητες περιήγησης και αθλημάτων, όπως κατάδυση, ιστοπλοϊα, ποδηλασία κ.ά. Στο Ρέθυμνο υπάρχουν δεκάδες παραδοσιακά καφενεία και ταβερνούλες που προσφέρουν λιχουδιές της ξακουστής τοπικής κουζίνας.

Το ξενοδοχειακό δυναμικό του Δήμου είναι ιδιαίτερα σημαντικό και εντοπίζεται κυρίως στο βόρειο, παραλιακό του τμήμα. Περιλαμβάνει, συνολικά, 138 ξενοδοχειακές μονάδες (όλων των κατηγοριών), που αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού δυναμικού της τουριστικής ζώνης και στο 50% του συνολικού δυναμικού του Νομού. Όσον αφορά στις κατηγορίες των ξενοδοχειακών μονάδων: το 12% εντάσσεται στην κατηγορία Α΄, το 31% στην κατηγορία Β΄, το 51% στην κατηγορία Γ΄ και το 7% στην κατηγορία Δ΄.Η δυναμική του Δήμου, όσον αφορά στα τουριστικά καταλύματα, συμπληρώνεται από ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα - ξενώνες, που περιλαμβάνει 143 μονάδες συνολικής χωρητικότητας 2.812 κλινών.

Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τις κατηγορίες των τουριστικών καταλυμάτων, είναι αρκετά υψηλή. Η τουριστική κίνηση (αφίξεις-διανυκτερεύσεις) του Δήμου, παραμένει θετική, παρά τις σημαντικές αυξομειώσεις των τελευταίων ετών.


Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2831 341301           (+30) 2831 088155          (+30) 2831 022222                (+30) 2831 021725

ADVERTISEMENT

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Διαμονή

Φαγητό

Εκδρομές

Διαμονή

Παραλίες

Αξιοθέατα

Διαμονή

ADVERTISEMENT

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP