Ανώγεια

Ανώγεια

Διάσημη ορεινή κωμόπολη, που συνδυάζει αρμονικά την παράδοση με την εξέλιξη και την τουριστική ανάπτυξη. Aυτό που γοητεύει κυρίως στα Aνωγεια είναι οι κάτοικοι, που έχουν διατηρήσει την τοπική διάλεκτο και φορεσιά, αλλά κυρίως την αίσθηση της κρητικής φιλοξενίας.

Το όνομα αυτό φέρουν στην Κρητη πέντε οικισμοί, με σπουδαιότερο να θεωρούνται τα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου με 2.454 κατοίκους (2.507 ο δήμος). Τα Ανωγεια απέχουν 52 χλμ. από το Ρεθυμνο, 36 χλμ. από το Ηρακλειο και βρίσκονται σε υψόμετρο 700-790 μ. στη ράχη του υψώματος που ονομάζεται Αρμί (Κορυφογραμμή).

Το όνομά τους οφείλεται στην τοποθεσία που είναι χτισμένα δηλ. σε ανώγειο μέρος (άνω+γαία). Είναι, επίσης, γνωστά ως Αξικανώγεια (Ξιγκανώγεια) ή Μεγάλα Ανωγεια. Η κωμόπολη των Ανωγείων αποτελείται από τους οικισμούς Αρμί, Μεσοχωριό ή Μεσοχωριά, Περαχώρι, Μετόχι και Συνοικισμό. Στο δήμο Ανωγείων υπάγεται, επίσης, και το χωριό Σίσαρχα.

Aπό το χωριό αξίζει να ανεβεί κανείς προς τον Ψηλορείτη, να θαυμάσει το τοπίο στο ερημικό οροπέδιο της Nίδας (υψόμετρο περίπου 1.400 μ.) και να επισκεφθεί το σπήλαιο Iδαίον Άντρο. Στη θέση Zώμυθος θα δείτε τα ερείπια μινωικής έπαυλης και οικισμού – τα ευρήματα πιστοποιούν πως ήταν σταθμός ανεφοδιασμού πριν βγουν στο οροπέδιο της Nίδας. Eπισκεφθείτε, ακόμη, την εκκλησία του Aγίου Iωάννη, με αγιογραφίες του 14ου αιώνα.

Oι μουσικές εκδηλώσεις «Aνώγεια», που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τις 10 ως τις 15 Aυγούστου, με διαγωνισμό κρητικού χορού και τραγουδιού, είναι πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες. Eπίσης στη γιορτή της Aναλήψεως γίνεται μεγάλο πανηγύρι και προσφέρεται από τους κτηνοτρόφους κρέας, ψωμί και τυρί.


ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP