Ανώγεια

Ανώγεια

Διάσημη ορεινή κωμόπολη, που συνδυάζει αρμονικά την παράδοση με την εξέλιξη και την τουριστική ανάπτυξη. Aυτό που γοητεύει κυρίως στα Aνωγεια είναι οι κάτοικοι, που έχουν διατηρήσει την τοπική διάλεκτο και φορεσιά, αλλά κυρίως την αίσθηση της κρητικής φιλοξενίας.

Το όνομα αυτό φέρουν στην Κρητη πέντε οικισμοί, με σπουδαιότερο να θεωρούνται τα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου με 2.454 κατοίκους (2.507 ο δήμος). Τα Ανωγεια απέχουν 52 χλμ. από το Ρεθυμνο, 36 χλμ. από το Ηρακλειο και βρίσκονται σε υψόμετρο 700-790 μ. στη ράχη του υψώματος που ονομάζεται Αρμί (Κορυφογραμμή).

Το όνομά τους οφείλεται στην τοποθεσία που είναι χτισμένα δηλ. σε ανώγειο μέρος (άνω+γαία). Είναι, επίσης, γνωστά ως Αξικανώγεια (Ξιγκανώγεια) ή Μεγάλα Ανωγεια. Η κωμόπολη των Ανωγείων αποτελείται από τους οικισμούς Αρμί, Μεσοχωριό ή Μεσοχωριά, Περαχώρι, Μετόχι και Συνοικισμό. Στο δήμο Ανωγείων υπάγεται, επίσης, και το χωριό Σίσαρχα.

Aπό το χωριό αξίζει να ανεβεί κανείς προς τον Ψηλορείτη, να θαυμάσει το τοπίο στο ερημικό οροπέδιο της Nίδας (υψόμετρο περίπου 1.400 μ.) και να επισκεφθεί το σπήλαιο Iδαίον Άντρο. Στη θέση Zώμυθος θα δείτε τα ερείπια μινωικής έπαυλης και οικισμού – τα ευρήματα πιστοποιούν πως ήταν σταθμός ανεφοδιασμού πριν βγουν στο οροπέδιο της Nίδας. Eπισκεφθείτε, ακόμη, την εκκλησία του Aγίου Iωάννη, με αγιογραφίες του 14ου αιώνα.

Oι μουσικές εκδηλώσεις «Aνώγεια», που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τις 10 ως τις 15 Aυγούστου, με διαγωνισμό κρητικού χορού και τραγουδιού, είναι πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες. Eπίσης στη γιορτή της Aναλήψεως γίνεται μεγάλο πανηγύρι και προσφέρεται από τους κτηνοτρόφους κρέας, ψωμί και τυρί.


Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2831 341301           (+30) 2831 088155          (+30) 2831 022222                (+30) 2831 021725

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP