Άδελε

Άδελε

Βρισκόμαστε στον Αδελιανό Κάμπο, περίπου 7 χιλ. ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου. Η εντυπωσιακή αυτή πεδινή έκταση που ξεκινά από τη θάλασσα και απλώνεται προς νότια μέχρι χωριό Αδελε, κατακλύζεται από υπερσύγχρονες τουριστικές μονάδες που την καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα θέρετρα της Κρήτης.

Tα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του νομού βρίσκονται εδώ, όπου καταφθάνουν χιλιάδες τουρίστες κι αυτό γιατί βρίσκεται κοντά στο Pέθυμνο και συνδυάζει την όμορφη παραλία με την εύκολη πρόσβαση στην πόλη. Όλη η περιοχή για πολλά χιλιόμετρα είναι μια μεγάλη, αμμουδερή παραλία. Kατά τόπους υπάρχουν οργανωμένα κιόσκια για θαλάσσιο σκι και beach bars. Στη νότια πλευρά του οικισμού ξεκινάει ένας κάμπος που χωρίζεται από τον οικισμό με φυσικό όριο τις καλαμιές.

Tο Άδελε ήταν το σκηνικό της μεγάλης μάχης που ανάγκασε τους Tούρκους να υποχωρήσουν το 1868 και ο τόπος όπου γεννήθηκε ένας από τους ήρωες της μάχης στη μονή του Aρκαδίου (1866), ο Kωνσταντής Γιαμπουδάκης. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο οικισμός του Σταυρωμένου.

Οι οργανωμένες αμμουδερές παραλίες κάθε χρόνο βραβεύονται με τη «Γαλάζια Σημαία», αποδεικνύοντας ότι πληρούν σημαντικό αριθμό προϋποθέσεων που σχετίζονται με την καθαριότητα, την οργάνωση και την ασφάλεια τους. Από κομβικό σημείο με σήμανση στα ανατολικά του Αδελιανού κάμπου, ακολουθούμε την παράκαμψη δεξιά που οδηγεί στο χωριό Άδελε. Ο επαρχιακός δρόμος διασχίζει τους περίφημους ελαιώνες της περιοχής και μετά από 2 χιλιόμετρα φθάνει στο Άδελε, την έδρα του Δήμου Αρκαδίου. Σχετικά με την ονομασία του χωριού έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τη λέξη άδηλο, ή από το όνομα Άδολος και άλλοι ότι έχει αραβική προέλευση.

Σποραδικές αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει στην περιοχή, έχουν αποδείξει τη συνεχή κατοίκησή της από την αρχαιότητα. Για παράδειγμα, ο θολωτός τάφος στη θέση «Νταμουρού» και η οικιστική εγκατάσταση στη θέση «Πύργος» μαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικείται από την μινωική τουλάχιστον εποχή.

Ο σημερινός επισκέπτης του νοικοκυρεμένου αυτού χωριού γρήγορα διαπιστώνει ότι ο κεντρικός οικιστικός πυρήνας του ανάγεται στην εποχή της βενετοκρατίας. Τη «φρουριακού τύπου» αρχιτεκτονική του μαρτυρούν, σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, τα δύο «διαβατικά» στην πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα που ενδεχομένως αποτελούσαν τις μεσαιωνικές πύλες του. Εκτός από την ομορφιά του, το Αδελε φημίζεται και για την φιλοξενία του την οποία μνημονεύει με ενθουσιασμό ο περιηγητής C.R. Scott που πέρασε από εκεί το 1834.

Η έμφυτη κοινωνικότητα των Αδελιανών χωρίς αμφιβολία ενισχυόταν και από την ευημερία τους που βασιζόταν στην καλλιέργειας της ελιάς. Σήμερα, ο ελαιώνας του Δήμου Αρκαδίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Μεσογείου και παράγει όχι μόνο μεγάλη ποσότητα αλλά και εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.

Έξω από το χωριό, στη θέση «Σαρακήνα» βρίσκεται και το μνημείο των 18 εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς Αδελιανών.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2831 341301           (+30) 2831 088155          (+30) 2831 022222                (+30) 2831 021725

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP