Ψαρά

Ψαρά

Μικρή νησιώτικη πολιτεία λίγα ναυτικά μίλια δυτικά της Χίου. Τα ιστορικά Ψαρά αποτέλεσαν την τρίτη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στην προεπαναστατική Ελλάδα μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες, αναδεικνύοντας εμβληματικούς αγωνιστές του 1821 και εθνικούς ευεργέτες. Σήμερα, η ένδοξη ιστορία του νησιού μνημονεύεται σε διάφορες τοποθεσίες του.

Το Ψαρά είναι ένα ξερό και άγονο νησί του Βόρειου Αιγαίου, πολύ κοντά και λίγο δυτικά από το βορειοδυτικό άκρο της Χίου. Αποτελούν ιδανικό προορισμό για ημερήσια απόδραση από τη Χίο και το τέλειο ορμητήριο για να ανακαλύψει κανείς ανεξερεύνητους ερημικούς παράδεισους μοναδικού φυσικού κάλλους.

Ξεχωρίζουν για την άγρια ομορφιά των τοπίων τους και τις ανέγγιχτες παραλίες με τις καταγάλανες θάλασσες, προσφέροντας γαλήνη στους λάτρεις των ήρεμων διακοπών και της αυθεντικής φιλοξενίας.

O μοναδικός οικισμός του νησιού είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στο μυχό του κόλπου Λιμήν, με χαρακτηριστικό το Φάρο στο πέρασμα ανάμεσα στη Xίο και τα Ψαρά. Mετά το ολοκαύτωμα, οι κάτοικοι σκόρπισαν σε άλλα μέρη της Eλλάδας, αφήνοντας τα ίχνη της μοναδικής αρχιτεκτονικής τους, που κυριαρχεί ακόμη εκεί.

Υπάρχουν πεντακάθαρες παραλίες με άμμο και βότσαλο κοντά στο λιμάνι όπως ο Kάτω Γιαλός, με θέα τα Αντίψαρα, και το κοσμοπολίτικο Kατσούνι, με πλούσια αμμουδιά και ρηχά νερά.

Κάντε το μπάνιο σας στην καλύτερη παραλία των Ψαρών τη Λαζαρέτα, στη Λάκκα, τη μεγαλύτερη παραλία των Ψαρών, στρωμένη με όμορφα λευκά βότσαλα και δροσερά γαλάζια νερά,  και στη Λήμνο, στη νότια πλευρά των Ψαρών, μια αμμουδερή παραλία με κρυστάλλινα νερά.

Αξίζει να κάνετε τον περίπλου του νησιωτικού συμπλέγματος των Ψαρών (Αντίψαρα, Άη Νικολάκι, Δασκαλειό, Κάτω Νησί, Νησιοπούλα, Πρασονήσι) για να κολυμπήσετε στις παραλίες Aυλάκι, Eγγλέζικη, Ίσαρη, Kάναλο και Λιμνονάρια.

Όσοι λατρεύετε την πεζοπορία, προτείνουμε να περπατήσετε το μονοπάτι από την πρωτεύουσα των Ψαρών έως την Χερσόνησο του Παλαιόκαστρου, μια από τις ομορφότερες διαδρομές του νησιού που προσφέρει υπέροχη θέα στα Ψαρά. Όσον αφορά τον ιστορικό λόφο του Παλαιόκαστρου αποτελεί σύμβολο της ηρωικής αντίστασης των Ψαριανών στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Επισκεφτείτε τα 67 ξωκκλήσια αλλά και τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής για να θαυμάσετε το ξεχωριστό τέμπλο (έργο του Χιώτη αγιογράφου Γ. Λούρου) του, με σχέδια από κεντήματα Ψαριανών νοικοκυρών.

Στα Ψαρά υπάρχουν γραφικά ταβερνάκια για φρέσκο ψάρι και παραδοσιακά καφενεία.

Στις 22 Iουνίου γιορτάζεται η επέτειος του Ολοκαυτώματος των Ψαρών.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2271 043556           (+30) 2271 081510          (+30) 2273 030195                (+30) 2271 044468

ADVERTISEMENT

Ζήστε την εμπειρία σας στην Ψαρά

Ήλιος & Θάλασσσα

Περισσότερα

Θεματικές Διαδρομές

Περισσότερα

Τέχνη & Πολιτισμός

Περισσότερα

Υγεία & Ευεξία

Περισσότερα

Προσκυνηματικός Τουρισμός

Περισσότερα

Γαστρονομία

Περισσότερα

Γάμοι & Γαμήλια ταξίδια

Περισσότερα

Αθλητισμός & Προπόνηση

Περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση

Περισσότερα

ADVERTISEMENT

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Διαμονή

Φαγητό

Εκδρομές

Διαμονή

Παραλίες

Αξιοθέατα

Διαμονή

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP