Ζάλογγο

Ζάλογγο

Ένα από τα ιστορικά όρη της Ελλάδας, συνδεδεμένο με την προεπαναστατική περίοδο του 1821. Στο Ζάλογγο, ορεινό χωριό 28 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα όπου σήμερα έχει λίγους κατοίκους, γράφτηκε μια ηρωική σελίδα της περιόδου της Tουρκοκρατίας.

Το Μνημείο του Ζαλόγγου μήκους 18 μέτρων και ύψους 13 μέτρων στέκει πάνω σε μία λιθόχτιστη βάση και απεικονίζει 6 αφαιρετικές μορφές Σουλιωτισσών, κατασκευασμένες από σκυρόδεμα επενδεδυμένο με ασβεστολιθικούς όγκους.

Πιασμένες χέρι-χέρι, οι γυναικείες μορφές μεγεθύνονται κλιμακωτά και στην άκρη του γκρεμού γιγαντώνονται, θέλοντας έτσι να δοθεί ο συμβολισμός της θυσίας των γυναικών αυτών και της αγάπης που έτρεφαν για την ελευθερία, σε σημείο να θυσιάσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τα παιδιά τους.

Ο λεγόμενος “Χορός του Ζαλόγγου” αποτελεί ένα από τα συγκλονιστικότερα περιστατικά της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας.

Το 1803, μετά τη συνθήκη που σύναψαν με τον Αλή Πασά, οι Σουλιώτες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Ο Αλή Πασάς όμως, αθέτησε το λόγο του και καταδίωξε τους Σουλιώτες, φτάνοντας μέχρι τη Μονή του Ζαλόγγου, όπου είχαν καταφύγει τα γυναικόπαιδα. Μπροστά στον κίνδυνο της αιχμαλωσίας και των εξευτελισμών, 63 Σουλιώτισσες πραγματοποίησαν μία ομαδική αυτοκτονία, πέφτοντας από το βράχο “Στεφάνι” εν χορώ, αφού πρώτα έριξαν τα βρέφη που είχαν στην αγκαλιά τους.

Οι φήμες του συγκινητικού περιστατικού έφτασαν σε όλη την Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, κερδίζοντας το θαυμασμό και τη συμπαράσταση στους υπόδουλους Έλληνες.

Kάθε Oκτώβριο γίνεται εδώ αναπαράσταση του χορού του Zαλόγγου. Eπισκεφθείτε το βράχο απ’ όπου έπεσαν οι Σουλιώτισσες με το γλυπτό του Zογγολόπουλου που παριστάνει το χορό του Zαλόγγου και το μοναστήρι του Aγίου Δημητρίου, 3 χλμ. από το χωριό. Oι τοιχογραφίες του μοναστηριού ολοκληρώθηκαν το 1816.

Στα 200 μέτρα από το Μνημείο στην κορυφή υπάρχει η μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ ως θρησκευτικό αξιοθέατο, ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε τον Αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, πρωτεύουσα της αρχαίας Κασσωπαίας, όπου εχουν διασωθεί αρκετά ερείπια, της πόλης που κτίστηκε τον 4ο αιώνα σε φυσικά οχυρή θέση.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2682 051512           (+30) 2682 022100          (+30) 2682 022530                (+30) 2683 360100

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP