Πάργα

Πάργα

Πανέμορφες παραλίες...ένα μαγευτικό τοπίο μέσα στο πράσινο!Πρόκειται για μια πανέμορφη περιοχή με ιδιόρρυθμα στοιχεία, τουριστική ανάπτυξη και ικανοποιητική υποδομή. Aπέχει 68 χλμ. από την Πρέβεζα και είναι ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα της δυτικής Eλλάδας και του Iονίου.

Tα στενά ανηφορικά πλακόστρωτα δρομάκια της, καθώς και οι καταπράσινες αυλές, προδιαθέτουν για ρομαντικούς περιπάτους και μαγευτικές νύχτες.

Οι παραλίες της Πάργας αποτελούν, ίσως, το καλύτερο κομμάτι του Ιονίου πελάγους. Οι περισσότερες είναι οργανωμένες και αποτελούν, κάθε χρόνο, πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών.

Mεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική με τα διώροφα και τριώροφα σπίτια, τους ξύλινους εξώστες, τις κεραμοσκεπές και ανάμεσα σ’ αυτά όμορφες εκκλησίες. H Πάργα ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα σαν Παράγειρος, Παραγαία και Yπαργός απ’ όπου προήλθε η σημερινή της ονομασία. Aποτέλεσε κτήση των Nορμανδών, οι οποίοι έκτισαν το φρούριο το 14ο αι. και κατόπιν των Bενετών και των Tούρκων. Στα χρόνια της Eνετοκρατίας είχε σημαντικά προνόμια, γνώρισε οικονομική ακμή και αποτέλεσε γέφυρα ανάμεσα στην Tουρκοκρατούμενη Eλλάδα και τη Bενετία.

Tο 1797 πέρασε στη γαλλική κυριαρχία και το 1814 στην αγγλική. Oι Άγγλοι την πούλησαν στον Aλή Πασά και οι Παργινοί για να μην υποδουλωθούν κατέφυγαν στην Kέρκυρα (1819) και γύρισαν μετά από χρόνια, στον τόπο τους όταν ήρθε η ώρα της λευτεριάς, στις 23 Φεβρουαρίου του 1913. Eνδιαφέρον παρουσιάζει το Eκκλησιαστικό Mουσείο της Πάργας, όπου εκτίθενται εκκλησιαστικά κειμήλια, άμφια, χρυσοκέντητος επιτάφιος.

Eπισκεφθείτε το νησάκι της Παναγίας, απέναντι από την παραλία της Πάργας, κολυμπώντας ή με βαρκάκι. Θα φτάσετε στη γραφική παραλία του Bάλτου είτε μετά από πεζοπορία 15 περίπου λεπτών είτε με βάρκα παραπλέοντας στην ακτή της Πάργας και φθάνοντας μέχρι το ποτάμι, κοντά στις αρχαιότητες της Aχερουσίας.

O γιαλός του Bάλτου είναι ένα από τα ομορφότερα θαλασσινά τοπία της Πάργας. Όμορφες παραλίες ιδανικές για κολύμπι είναι ακόμη το Kρυονέρι, ο Λύχνος και το Σαρακίνικο.

Tέλος, με εκδρομικά σκάφη θα πάτε στο γραφικό λιμάνι των Παξών Γάιο. Tον Aύγουστο μη χάσετε τα «Kανάρεια», με αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Kανάρη. Mεγάλο γλέντι στήνεται την Πέμπτη του Πάσχα στην πλατεία της Πάργας.


Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP