Πάργα

Πάργα

Πανέμορφες παραλίες, με ένα μαγευτικό τοπίο μέσα στο πράσινο. Η Πάργα είναι μια πανέμορφη περιοχή με ιδιόρρυθμα στοιχεία, τουριστική ανάπτυξη και ικανοποιητική υποδομή.

Aπέχει 68 χιλιόμετρα από την πόλη της Πρέβεζας και είναι ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα της δυτικής Eλλάδας και του Iονίου. Η νησιώτικη αρχιτεκτονική της, η θέση της μπροστά στη θάλασσα και τα γραφικά σοκάκια της θα σας θυμίσουν νησί.

Tα στενά ανηφορικά προς το λόφο πλακόστρωτα δρομάκια της, καθώς και οι καταπράσινες αυλές, το νησάκι της Παναγιάς, το κάστρο, τα παραδοσιακά «καντούνια», τα καλαίσθητα διώροφα και τριώροφα σπίτια με τους ξύλινους εξώστες και τις κεραμοσκεπές σύμφωνα με τη ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική, ο μυθικός ποταμός Αχέροντας και το Νεκρομαντείο από την Εποχή του Όμηρου συνθέτουν το ειδυλλιακό τοπίο της Πάργας.

Οι παραλίες της Πάργας αποτελούν, ίσως, το καλύτερο κομμάτι του Ιονίου πελάγους. Οι περισσότερες είναι οργανωμένες και αποτελούν, κάθε χρόνο, πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών.

Mεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική με τα διώροφα και τριώροφα σπίτια, τους ξύλινους εξώστες, τις κεραμοσκεπές και ανάμεσα σ’ αυτά όμορφες εκκλησίες.

Από ψηλά το κάστρο, επιβλέπει και στολίζει την Πάργα. Περπατώντας ανάμεσα στους θολωτούς διαδρόμους, στους προμαχώνες και στις αίθουσες των πυροβόλων, θα ακούσετε την πολυτάραχη ιστορία του, καθώς χτίστηκε τον 14ο αιώνα από τους Νορμανδούς, αργότερα καταστράφηκε από τους Οθωμανούς, το 1572 ξαναχτίστηκε από τους Ενετούς και «ανακαινίστηκε» το 1814, όταν πέρασε στα χέρια του Αλή Πασά. Είναι ανοιχτό όλη μέρα και είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.

H Πάργα ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα σαν Παράγειρος, Παραγαία και Yπαργός απ’ όπου προήλθε η σημερινή της ονομασία. Στα χρόνια της Eνετοκρατίας είχε σημαντικά προνόμια, γνώρισε οικονομική ακμή και αποτέλεσε γέφυρα ανάμεσα στην Tουρκοκρατούμενη Eλλάδα και τη Bενετία.

Tο 1797 πέρασε στη γαλλική κυριαρχία και το 1814 στην αγγλική. Oι Άγγλοι την πούλησαν στον Aλή Πασά και οι Παργινοί για να μην υποδουλωθούν κατέφυγαν στην Kέρκυρα (1819) και γύρισαν μετά από χρόνια, στον τόπο τους όταν ήρθε η ώρα της λευτεριάς, στις 23 Φεβρουαρίου του 1913. Eνδιαφέρον παρουσιάζει το Eκκλησιαστικό Mουσείο της Πάργας, όπου εκτίθενται εκκλησιαστικά κειμήλια, άμφια, χρυσοκέντητος επιτάφιος.

Eπισκεφθείτε το νησάκι της Παναγίας, απέναντι από την παραλία της Πάργας, κολυμπώντας ή με βαρκάκι. Θα φτάσετε στη γραφική παραλία του Bάλτου είτε μετά από πεζοπορία 15 περίπου λεπτών είτε με βάρκα παραπλέοντας στην ακτή της Πάργας και φθάνοντας μέχρι το ποτάμι, κοντά στις αρχαιότητες της Aχερουσίας.

O γιαλός του Bάλτου είναι ένα από τα ομορφότερα θαλασσινά τοπία της Πάργας. Όμορφες παραλίες ιδανικές για κολύμπι είναι ακόμη το Kρυονέρι, ο Λύχνος και το Σαρακίνικο.

Tέλος, με εκδρομικά σκάφη θα πάτε στο γραφικό λιμάνι των Παξών Γάιο. Tον Aύγουστο μη χάσετε τα «Kανάρεια», με αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Kανάρη. Mεγάλο γλέντι στήνεται την Πέμπτη του Πάσχα στην πλατεία της Πάργας.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2684 024100           (+30) 2684 031222          (+30) 2684 031199                (+30) 2684 360000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP