Μεθώνη

Μεθώνη

Η Μεθώνη αποτελεί ένα παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο με ωραία παραλία και καθαρή θάλασσα, που βρίσκεται στις βόρειες ακτές του νομού Πιερίας και απέχει 31 χλμ. από την Kατερίνη. Στην περιοχή υπήρχε στην αρχαιότητα η ομώνυμη πόλη που υπήρξε σπουδαίο λιμάνι. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τουριστικές επιχειρήσεις, αλιεία, καλλιέργεια ελιών, βαμβακιού κ.λ.π.

Ως το 1955 η Μεθώνη ονομαζόταν Νέο Ελευθεροχώρι. Την ίδια χρονιά η Σκάλα Νέου Ελευθεροχωρίου έλαβε το όνομα Όρμος Μεθώνης.

Η Μεθώνη στην Πιερία αναφέρεται ως αποικία των Ερετριέων του 8ου αιώνα π.Χ. Σήμερα, σώζονται τα ερείπια της αρχαίας Μεθώνης, που κτίστηκε τον 8ο π.Χ. αιώνα και καταστράφηκε από το Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας το 353 π.Χ. Μάλιστα, κατά την πολιορκία της Μεθώνης, ο Φίλιππος έχασε το αριστερό του μάτι. Το όνομά της οφείλεται μάλλον στο ωραίο κρασί (μέθη) που παρήγαγε.

Επίσης, αναφέρεται ότι, από τη Μεθώνη πέρασε ο Απόστολος Παύλος, στην προσπάθειά του να διαδώσει το Χριστιανισμό. Η νέα θρησκεία βρήκε αμέσως μιμητές στην περιοχή της ευρύτερης Πιερίας.

Aξίζει να επισκεφθείτε το βήμα του Aποστόλου Παύλου –περιφραγμένο χώρο απ’ όπου σύμφωνα με την παράδοση πέρασε ο Aπόστολος Παύλος πριν φύγει από τη Mακεδονία– και τους τάφους κλασσικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.

Σήμερα, κάθε χρόνο στις 7 Ιανουαρίου, όλοι οι κάτοικοι μαζεύονται στην πλατεία και όλοι μαζί ψάλλουν τα κάλαντα.

 

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP