Άγιος Δημήτριος

Άγιος Δημήτριος

Είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο ορεινά χωριά του νομού Πιερίας. Βρίσκεται στη δυτική έξοδο των στενών της Πέτρας, 32 χλμ. από την Κατερίνη και 33 χλμ. από την Ελασσόνα. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 860 μ. και κρατώντας μέσα του μια παράδοση 500 περίπου χρόνων αποτελεί ξεχωριστό κύτταρο πολιτισμού για το νομό Πιερίας. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (καλλιέργεια καπνού) και κτηνοτροφία.

Τελευταία ο Άγιος Δημήτριος εξελίσσεται σε ένα παραθεριστικό κέντρο με ενοικιαζόμενα δωμάτια και οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, ταβέρνες παραδοσιακά καφενεία και bar στα οποία όλοι οι θαμώνες γίνονται μια παρέα μέχρι το πρωί. Ο τόπος προσφέρεται για ξεκούραση, αλλά και για πεζοπορία και ποδήλατο βουνού. Επίσης καταπληκτικές είναι και οι διαδρομές με μηχανή και αυτοκίνητο στις κατάφυτες πλαγιές του Τίταρου, Πιερίων και τους πρόποδες του Ολύμπου.

Ο Άγιος Δημήτριος είναι πανέμορφος όλες τις εποχές του χρόνου. Την άνοιξη ο περιηγητής μπορεί να θαυμάσει το καταπράσινο δάσος με τα ψηλά δέντρα από οξιές, δρύες και έλατα και τις πλαγιές που είναι γεμάτες αγριολούλουδα. Το καλοκαίρι η δροσιά του βουνού σε αναγκάζει να κάνεις τους περιπάτους στα μονοπάτια του με πανωφόρι, ενώ το κελάηδισμα του κούκου έρχεται στα αυτιά σου σαν νοσταλγικό κάλεσμα. Το φθινόπωρο η πολυχρωμία της φύσης σε όλη τη διαδρομή των στενών της Πέτρας θα σε αφήσει άφωνο. Το χειμώνα το χιονισμένο δάσος και οι καπνισμένες καμινάδες του χωριού σε καλούν για ένα καλό τσιμπούσι γύρω από το αναμμένο τζάκι.

Στον Άγιο Δημήτριο σήμερα λειτουργεί ο πολιτιστικός σύλλογος «ΔΙΑΣ» με πέντε χορευτικά τμήματα, ομάδα ποδοσφαίρου, λαογραφικό μουσείο και με έντονη την παρουσία του στις γιορτές καθώς προσπαθεί να αναβιώσει ήθη και έθιμα που έχουν ξεχαστεί με το πέρασμα του χρόνου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2351 350400           (+30) 2351 046623          (+30) 2351 023333                (+30) 2351 035911

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP