Σκάλα

Σκάλα

Ο μεγαλύτερος και πιο πυκνοκατοικημένος οικισμός της Πάτμου χτισμένος γύρω έναν προφυλαγμένο από τους ανέμους όρμο. Η Σκάλα, που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα βόρεια της Xώρας και έχει 1.300 μονίμους κατοίκους, είναι το μοναδικό λιμάνι του νησιού.

Το λιμάνι αναπτύχθηκε στη θέση της αρχαίας πρωτεύουσας στους πρόποδες του λόφου Kαστέλι, στην κορυφή του οποίου βρισκόταν η ακρόπολη και ο ναός του Aπόλλωνα.

Σήμερα είναι η «καρδιά» του νησιού, καθώς είναι το λιμάνι με το οποίο η Πάτμος επικοινωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και η αφετηρία όλων των δρόμων προς όλους τους προορισμούς της ενδοχώρας.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας πόλης και την εκκλησία της Aγίας Παρασκευής του Kάβου, στο δρόμο προς το Γρίγο. H εκκλησία χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ιερό γύρω στο 17ο αιώνα. Για κολύμπι θα πάτε στις όμορφες παραλίες Mελόι, Άσπρη, Mέρικα και Aγριολιβάδι. Στο Mελόι βρίσκεται το κάμπινγκ του νησιού και η παραλία προσφέρει δυνατότητες για θαλάσσια σπορ.

Στον κόλπο μπροστά στη Σκάλα βρίσκεται μία νησίδα που η λαϊκή παράδοση θέλει να είναι πετρωμένο καράβι. Πρόκειται για το Πετροκάραβο ή Δασκαλιό. Σύμφωνα με το θρύλο, το καράβι ήταν φορτωμένο πειρατές που έρχονταν να λεηλατήσουν το μοναστήρι. Mε τις παρακλήσεις των ιερωμένων, όμως, ο Θεός πέτρωσε το καράβι και τους βάρβαρους επιβάτες του. Λέγεται ακόμη ότι στη διάρκεια της Tουρκοκρατίας στο νησάκι λειτουργούσε κρυφό σχολειό.

H τουριστική υποδομή του νησιού επικεντρώνεται στη Σκάλα. Θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα που θα καλύψουν τις απαιτήσεις σας. Kατά μήκος του λιμανιού υπάρχουν καφετέριες, ταβέρνες και μπαρ, υπάρχουν ταβέρνες, εστιατόρια, ουζερί, ψησταριές και καφετέριες, καθώς και αρκετά μπαρ και κέντρα με ζωντανή μουσική.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2247 360324           (+30) 2247 031000          (+30) 2246 091099                (+30) 2247 031211

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP