Γροίκος

Γροίκος

Γραφικός παραλιακός οικισμός που απλώνεται στο μυχό του ομωνύμου όρμου με αμμουδιά. Ο Γροικός είναι ένα μικρό και ήσυχο ψαροχώρι στα νοτιοανατολικά της νησιού και μόλις 4,5 χιλιόμετρα από την χώρα της Πάτμου.

Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η θέα προς την «πέτρα της Καλικατσούς», η οποία στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μεγάλο βράχο -ύψους 10 μέτρων και περιφέρειας 80 μέτρων-, που ενώνεται με την στεριά με μια στενή λωρίδα και τον οποίο μπορεί κάποιος να προσεγγίσει περπατώντας κατά μήκος της παραλίας. Σύμφωνα με το μύθο, μια κοπέλα που ήθελε να πάει για μπάνιο, αφότου είχε κοινωνήσει, πέτρωσε μόλις μπήκε στην θάλασσα καθώς τα λόγια της μητέρας της, που της απαγόρευε να πάει, ήταν «πήγαινε και πέτρα να γίνεις».

Απέναντι επίσης από την παραλία βρίσκεται και η βραχονησίδα Τραγονήσι, που προστατεύει το κόλπο από το ανοικτό πέλαγος.

Αξίζει να επισκεφθείτε τη μονή του Aγίου Iωάννη Θεολόγου, με τις αξιόλογες αγιογραφίες, που είναι χτισμένη πάνω σε τμήματα ρωμαϊκού λουτρού. Στη μονή λειτουργεί έκθεση με αντικείμενα θρησκευτικού χαρακτήρα, καθώς και μία πλούσια συλλογή εικόνων. Σπουδαία είναι και η βιβλιοθήκη της, με αποθησαυρισμένες 1.000 περγαμηνές και 1.000 τίτλους βιβλίων.

Για μπάνιο θα πάτε στην παραλία του οικισμού, με ψιλή άμμο και χαλίκι όπου μπορείτε να κάνετε και windsurfing.

Προς το ακρωτήριο βρίσκεται η όμορφη αμμουδιά της Kαλικατσούς και νοτιότερα η παραλία Διακόφτι, με τα πεντακάθαρα νερά. H περίφημη παραλία Ψιλή Άμμος, με τα δέντρα κοντά στη θάλασσα, βρίσκεται νοτιοδυτικά από το Διακόφτι και είναι από τις καλύτερες της Πάτμου. Στην Ψιλή Άμμο μπορείτε να πάτε και με καΐκι από τη Σκάλα ή με δικό σας μεταφορικό μέσο από το Διακόφτι, το οποίο είναι το στενότερο μέρος του νησιού, με πλάτος 200 μέτρα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2247 360324           (+30) 2247 031000          (+30) 2246 091099                (+30) 2247 031211

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP