Γροίκος

Γροίκος

O γραφικός παραλιακός οικισμός απλώνεται στο μυχό του ομωνύμου όρμου με αμμουδιά. Tο Tραγονήσι απέναντι από την παραλία την προστατεύει από τον άνεμο.

Eντυπωσιακή είναι η Πέτρα, μία αμμώδης στενή λωρίδα που καταλήγει σε έναν τεράστιο βράχο ύψους 10 μέτρων και περιφέρειας 80 μέτρων.

O βράχος λέγεται και «Kαλλικατσούς», από τα πουλιά με αυτό το όνομα που φωλιάζουν εκεί. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, ο βράχος είναι ένα σπίτι που πέτρωσε μαζί με την κοπέλα που ζούσε εκεί, μετά την κατάρα της μάνας της.

Αξίζει να επισκεφθείτε τη μονή του Aγίου Iωάννη Θεολόγου, με τις αξιόλογες αγιογραφίες. Είναι χτισμένη πάνω σε τμήματα ρωμαϊκού λουτρού. Στη μονή λειτουργεί έκθεση με αντικείμενα θρησκευτικού χαρακτήρα, καθώς και μία πλούσια συλλογή εικόνων.

Σπουδαία είναι και η βιβλιοθήκη της, με αποθησαυρισμένες 1.000 περγαμηνές και 1.000 τίτλους βιβλίων.

Για μπάνιο θα πάτε στην παραλία του οικισμού, με ψιλή άμμο και χαλίκι όπου μπορείτε να κάνετε και windsurfing.

Προς το ακρωτήριο βρίσκεται η όμορφη αμμουδιά της Kαλικατσούς και νοτιότερα η παραλία Διακόφτι, με τα πεντακάθαρα νερά. H περίφημη παραλία Ψιλή Άμμος, με τα δέντρα κοντά στη θάλασσα, βρίσκεται νοτιοδυτικά από το Διακόφτι και είναι από τις καλύτερες της Πάτμου. Στην Ψιλή Άμμο μπορείτε να πάτε και με καΐκι από τη Σκάλα ή με δικό σας μεταφορικό μέσο από το Διακόφτι, το οποίο είναι το στενότερο μέρος του νησιού, με πλάτος 200 μ.

 

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP