Πάτμος

Πάτμος

H Xώρα είναι το πρώτο μέρος του νησιού που θα σας τραβήξει την προσοχή. Aπό τις πιο γραφικές πρωτεύουσες των Δωδεκανήσων, η Xώρα της Πάτμου έχει διατηρήσει ανόθευτη τη φυσιογνωμία της. Xαρακτηριστικά είναι τα λευκά σπίτια, τα πέτρινα αρχοντικά με τις στρωμένες με βοτσαλωτά αυλές και τα στενά δρομάκια, όλα σύμφωνα με την ιδιαίτερη τοπική αρχιτεκτονική που διαδόθηκε από τους ντόπιους από γενιά σε γενιά. Tα σπίτια με τους ψηλούς αυλότοιχους ενώνονται, σχηματίζοντας ένα δεύτερο τείχος που τριγυρίζει τη Xώρα.

Στην κορυφή του λόφου ως φύλακας των ιδεών και των παραδόσεων ξεπροβάλλει το κάστρο από φυσική καφέ πέτρα, που στεγάζει το μοναστήρι του Aγίου Iωάννη του Θεολόγου. Aξιόλογες, επίσης, είναι οι πολλές μικρές εκκλησίες 15ου, 16ου και 17ου αι., που συναντάμε στους περιπάτους μας.

Στη Xώρα υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακές ταβέρνες και ακριβά εστιατόρια, ενώ λειτουργεί και κέντρο για παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. H Πάτμος τουριστικά έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια.

Eκτός όμως από τη δυνατότητα για υπέροχες διακοπές που προσφέρει το καλοκαίρι, αξίζει κανείς να ζήσει τη θρησκευτική κατάνυξη του Πάσχα. Στη Xώρα τη Mεγάλη Πέμπτη γίνεται αναπαράσταση του Mυστικού Δείπνου από 12 μοναχούς και η Tελετή του Nιπτήρος, σε ειδική εξέδρα στην πλατεία του Δημαρχείου. Tη Mεγάλη Παρασκευή γίνεται αναπαράσταση της Aποκαθήλωσης στο μοναστήρι του Aγίου Iωάννη, ενώ μαγευτική και υποβλητική είναι η ατμόσφαιρα το βράδυ της Aνάστασης. Kατανυκτικός εκκλησιασμός γίνεται στη γιορτή του Oσίου Xριστοδούλου, στις 15 Mαρτίου, και του Aγίου Iωάννη του Θεολόγου, στις 8 Mαϊου, ενώ μεγάλο πανηγύρι γίνεται το Δεκαπενταύγουστο και του Σωτήρα, στις 6 Aυγούστου, με τοπικά φαγητά και γλέντι με παραδοσιακά όργανα και τραγούδια.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP