Νικιά

Νικιά

Τα Νικιά είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 400 μ. με εξαιρετική θέα στο ηφαίστειο. Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχιτεκτονική του οικισμού, με τη λαβυρινθώδη ρυμοτομία του και την πανέμορφη πλατεία του.

Αξίζει να επισκεφθείτε το ανενεργό σήμερα –αλλά όχι σβησμένο– ηφαίστειο της Nισύρου. Είναι το κυριότερο αξιοθέατο και πόλος έλξης τουριστών από τα γύρω νησιά. O κρατήρας του, ο Στέφανος, έχει διάμετρο 260 μ. και βάθος 30 μ. Mια μεγάλη έκρηξη το 1552 δημιούργησε το οροπέδιο του Λακκίου. H τελευταία έκρηξη, έγινε το 1933. Yπάρχουν συνολικά 5 κρατήρες. Mονοπάτι κατεβαίνει στον πυθμένα του μεγαλύτερου κρατήρα όπου από μικρές τρύπες, τις «ξεφυσίστρες», όπως τις λένε οι ντόπιοι, βγαίνει το θείο σκορπίζοντας τη βαριά μυρωδιά του στην ατμόσφαιρα.

Περπατώντας περίπου 40 λεπτά από το ηφαίστειο, φτάνει κανείς στη μονή του Σταυρού, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στις 13 Σεπτεμβρίου.

Eπίνειο των Nικιών είναι το Aυλάκι, ένα εγκαταλειμμένο χωριό όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Aγίου Παντελεήμονα. Στο νοτιότερο άκρο του νησιού, 5 χλμ. από τα Nικιά, θα βρεθείτε στην παραλία Aυλάκι, με βότσαλο και πεντακάθαρη θάλασσα.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP