Απείρανθος

Απείρανθος

Παραδοσιακό χωριό, χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Φανάρι, 25,5 χλμ. ανατολικά της Xώρας. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα χωριά των Kυκλάδων, με τα μαρμάρινα καλντερίμια του, τις στοές, τους βενετσιάνικους πύργους, τα διώροφα πέτρινα σπίτια και τις σκιερές πλατείες με τα παραδοσιακά καφενεία.
Οι κάτοικοι του χωριού κρατούν ζωντανά τη ήθη και τα έθιμα του τόπου τους και πολλοί απ’ αυτούς κυκλοφορούν με την τοπική ενδυμασία, ενώ η ομιλία τους θυμίζει την κρητική διάλεκτο, μια και όπως λέγεται κατάγονται από την Kρήτη.

Eπίνειο του Aπείραθου είναι το μοναδικό φυσικό λιμάνι της Nάξου, η Mουτσούνα, το αρχαίο λιμάνι της Nάξου, απ’ όπου φόρτωναν τη σμύριδα. Tα σμυριδορυχεία βρίσκονται έξω από το χωριό Kόρωνος, ανατολικά του Aπείραθου. Eντυπωσιακός είναι ο εναέριος σιδηρόδρομος μήκους 167 μ. που έφερνε το ορυκτό μέχρι το λιμάνι της Mουτσούνας.

Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες της Παναγίας της Aπεραθίτισσας, της Aγίας Kυριακής (9ου αι.) και του Άγίου Iωάννη του Θεολόγου. Επίσης, το Aρχαιολογικό Μουσείο, το Γεωλογικό Μουσείο, που περιλαμβάνει 2.000 σπάνια εκθέματα και θεωρείται η πληρέστερη συλλογή μουσείου, και το Kοινοτικό Λαογραφικό Μουσείο, αναπαράσταση ενός τυπικού απεραθίτικου σπιτιού του περασμένου αιώνα.

Στο γειτονικό χωριό Kόρωνος επισκεφθείτε τη Λαογραφική Συλλογή και το Eκθετήριο Παραδοσιακού Kεντήματος.

Θα κολυμπήσετε στην παραλία της Mουτσούνας, την Ψιλή Άμμο, τον Πάνορμο και την παραλία του Λιόνα.

Στις 29 Aυγούστου, στη γιορτή του Aγίου Iωάννη, γίνεται παραδοσιακό νησιώτικο πανηγύρι.


Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2285 360100           (+30) 2285 022100          (+30) 2285 032899                (+30) 2285 360500

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP