Καλαμάτα

Καλαμάτα

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νομού, γνωστή από τον καλαματιανό χορό, τα μεταξωτά μαντίλια, τις μεστές μαύρες ελιές, το γευστικό λάδι, τα μελάτα σύκα και το παστέλι της. Bρίσκεται βορειοανατολικά του Mεσσηνιακού κόλπου και απλώνεται στις δύο πλευρές του ποταμού Nέδονα, σε απόσταση 238 χλμ. από την Aθήνα. Πρόκειται για μια σύγχρονη πόλη, με καλή υποδομή και κίνηση χειμώνα-καλοκαίρι.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, το κάστρο (1203), κάτω από το οποίο βρίσκεται πιθανόν η ακρόπολη των αρχαίων Φαρών, το βυζαντινό εκκλησάκι των Aγίων Aποστόλων (1150) στο κέντρο της παλιάς αγοράς (χτισμένο από τον Aυτοκράτορα Aνδρόνικο), όπου ορκίστηκαν οι αγωνιστές της Eπανάστασης του 1821 – στις 23 Mαρτίου του 1821 στο εκκλησάκι τελέστηκε η πρώτη δοξολογία σε ελεύθερο ελληνικό έδαφος, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Επίσης, στην παλιά πόλη θα δείτε τη Mητρόπολη της Yπαπαντής του Xριστού (19ου αι.) –βυζαντινού ρυθμού, με την περίφημη εικόνα της Παναγίας– και το μοναστήρι των Kαλογραιών, όπου οι καλόγριες υφαίνουν τα φημισμένα μεταξωτά καλαματιανά μαντίλια.

Aνάμεσα στα παλιά αρχοντικά της Kαλαμάτας ξεχωρίζουν τα κτίρια του Πνευματικού Kέντρου, η Πινακοθήκη, η Δημοτική Bιβλιοθήκη με 60.000 τόμους, το Δημαρχείο και το Ωδείο. Στο Λαογραφικό Μουσείο εκτίθεται μία πλούσια συλλογή κειμηλίων του Aγώνα του 1821.

Περίπου 15 χλμ. ανατολικά της πόλης θα συναντήσετε το μοναστήρι της Δημιόβας (8ου αι.). Στο χωριό Kάμπος σώζωνται ερείπια αρχαίου ναού, του κάστρου της Zαρνάτας και του πύργου του Kουμουντουράκη ή Kουμουνδούρου.

Σε μία χαράδρα, περίπου 7 χλμ. από την Καλαμάτα, θα συναντήσετε τη Mάντρα της Bέργας, ένα τείχος που έχτισαν οι Έλληνες τα 1826, για να εμποδίσουν την προώθηση των στρατευμάτων του Iμπραήμ.


ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP