Βόλος

Βόλος

Χτισμένη ανάμεσα στη θάλασσα του Παγασητικού και τους πρόποδες του Πηλίου, είναι μια ζωντανή φοιτητούπολη, αλλά και μία πόλη ιστορική και φιλόξενη. Ο Βόλος είναι η πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας και το τρίτο σε μέγεθος λιμάνι της χώρας, ενώ βρίσκεται σε μια προνομιακή γεωγραφική θέση ανάμεσα στην Αθήνα -325 χιλιόμετρα- και τη Θεσσαλονίκη -216 χιλιόμετρα.

Λόγω του λιμανιού αλλά και της γεωγραφικής θέσης του είναι σπουδαίο βιομηχανικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο, με πολύ καλή ρυμοτομία με όμορφα νεοκλασικά κτίρια, πλατείες αλλά και την παραλία του με τα φημισμένα ταβερνάκια και τσιπουράδικα που γοητεύουν τον επισκέπτη.

Σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Βόλου μπορείς να βουτήξεις στα γαλαζοπράσινα νερά του Παγασητικού κόλπου, να κάνεις θαλάσσια σπορ, καταδύσεις και ιστιοπλοΐα. Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς κοντινές παραλίες του Βόλου που αξίζει να επισκεφτείς είναι οι παραλίες Αγχίαλος, Αλυκές, Άγιος Δημήτριος, Πηγάδι, Γλυφά και Καλά Νερά.

Σεργιανίζοντας στους δρόμους της πόλης θα διαπιστώσετε την αρμονική συνύπαρξη της παραδοσιακής με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Στην πόλη του Βόλου αξίζει να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, το Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο ντε Κίρικο», το Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας στο συγκρότημα Τσαλαπατα, το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, το εντομολογικό μουσείο και το τυπογραφικό μουσείο της εφημερίδας «Η Θεσσαλία».

Εξευρευνήστε και τα θρησκευτικά μνημεία της πόλης, περνώντας από το Ναό της Αγίας Τριάδας, τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και το Ναό Γέννησης της Θεοτόκου.

Αξίζει να επισκεφθείτε την αρχαία πόλη της Δημητριάδας, το κάστρο του Βόλου, το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας, αλλά και το πάρκο του Αναύρου.

Αν βρεθείτε στο Βόλο, αξίζει έστω και μια μονοήμερη εξόρμηση στο Πήλιο, ένας υπέροχος προορισμός με καταπράσινα βουνά, μαγευτικές παραλίες, μοναδική θέα στο Αιγαίο και στον Παγασητικό, γραφικά χωριά και διαδρομές που θα σε κάνουν να χαθείς στον χρόνο.

Τα χωριά του Πηλίου φημίζονται για την αρχιτεκτονική τους και την πυκνή βλάστηση που τα περιβάλλει, γεμάτα πλατείες με παχιά σκιά, πλατάνια και βρύσες, παραδοσιακές εκκλησίες, αλλά και καφενεία και ταβέρνες που σερβίρουν ντόπια προϊόντα. Περάστε από τα χωριά Μηλιές, Τσαγκαράδα, Άγιος Λαυρέντιος, Βυζίτσα, Ζαγορά, Μούρεσι, Κισσός, Πορταριά και Μακρινίτσα, απ’ όπου θα απολαύσετε μια μαγευτική θέα.

Η πόλη του Βόλου είναι μια πόλη που σφύζει από ζωή και δραστηριότητα, προκαλώντας τον επισκέπτη να γνωρίσει το σύγχρονο πρόσωπό της. Στο Βόλο θα ανακαλύψει κανείς πολλά και άνετα ξενοδοχεία, αγορές, νυχτερινή ζωή, πλούσιες εκδηλώσεις και βέβαια, τα φημισμένα τσιπουράδικα, που αποτελούν πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες. Τα τσιπουράδικα, αποτελούν μια παράδοση που ξεκίνησε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που συνήθιζαν να μαζεύονται σε μικρά καφενεδάκια του λιμανιού, πίνοντας τσίπουρο με τη συνοδεία θαλασσινών κυρίως μεζέδων. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, τα τσιπουράδικα του Βόλου καθιερώθηκαν ως τόπος συνάντησης και επικοινωνίας για όλες τις ηλικίες.

Mια από τις σημαντικότερες πόλεις της περιοχής υπήρξε η αρχαία Iωλκός, στη θέση της οποίας είναι χτισμένος ο Bόλος. O χώρος της αρχαίας πόλης ξεχωρίζει από έναν τύμβο, στην έξοδο της πόλης προς τη Λάρισα. Oι ανασκαφές που έγιναν εδώ οδήγησαν στην ανακάλυψη λειψάνων από δυο μυκηναϊκά ανάκτορα, τα οποία πιθανώς ανήκαν στον Πελία και τον Eυμήλο.

 

Σύμφωνα με τη μυθολογία, Ο Βόλος ή η αρχαία Ιωλκός είναι το μέρος από το οποίο ξεκίνησε ο Ιάσονας με τους Αργοναύτες, το μακρινό ταξίδι για να βρουν το χρυσόμαλλο δέρας, στην Κολχίδα του Εύξεινου Πόντου. H σημερινή ονομασία της πόλης είναι παραφθορά του αρχαίου ονόματος Γόλος, που συναντάμε σε μεσαιωνικά κείμενα που αναφέρονται στην πόλη.

Στον Βόλο –εκτός από το μεταφορικό σας όχημα- θα φτάσετε σε τρένο από Αθήνα σε 4 ώρες και 45 λεπτά με Intercity και από Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες, με λεωφορείο από την Αθήνα σε 4 ώρες και 30 λεπτά και από Θεσσαλονίκη σε 2 ώρες και με πλοίο στο λιμάνι του Βόλου που αποτελεί κόμβο ακτοπλοϊκής σύνδεσης και τακτικά φιλοξενεί μεγάλα. Η πόλη διαθέτει και το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και της Σκιάθου που συνδέουν τη Μαγνησία με όλο τον κόσμο μέσω τσάρτερ και με συνδέσεις με Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2421 350173           (+30) 2421 076995          (+30) 2421 076850                (+30) 2421 039623

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP