Βόλος

Βόλος

Ο Βόλος ή η αρχαία Ιωλκός είναι το μέρος από το οποίο ξεκίνησε ο Ιάσονας με τους Αργοναύτες, το μακρινό ταξίδι για να βρουν το χρυσόμαλλο δέρας, στην Κολχίδα του Εύξεινου Πόντου.

Ο Βόλος είναι η πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας και το τρίτο σε μέγεθος λιμάνι της Ελλάδος. Είναι μια πολύ όμορφη πόλη που βρέχεται από τον Παγασητικό κόλπο και απλώνεται ως τους πρόποδες του πανέμορφου Πηλίου ενώ βρίσκεται σε μια προνομιακή γεωγραφική θέση ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα απέχει 325 χλμ. από την Αθήνα και 216 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.  Λόγω του λιμανιού αλλά και της γεωγραφικής θέσης του είναι σπουδαίο βιομηχανικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο. Έχει πολύ καλή ρυμοτομία με όμορφα νεοκλασικά κτίρια, πλατείες αλλά και την παραλία του με τα φημισμένα ταβερνάκια και τσιπουράδικα που γοητεύουν τον επισκέπτη.

Αξιοθέατα

Σεργιανίζοντας λοιπόν, στους δρόμους της πόλης θα διαπιστώσετε την αρμονική συνύπαρξη της παραδοσιακής με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Στην πόλη του Βόλου αξίζει να επισκεφτείτε:

-Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

-Το Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο ντε Κίρικο»

-Ο Ναός της Αγίας Τριάδας, κοντά στο Νοσοκομείο Βόλου

-Το Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας στο συγκρότημα Τσαλαπατα

-Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου

-Το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή

- Το εντομολογικό μουσείο

- Tο τυπογραφικό μουσείο της εφημερίδας «Η Θεσσαλία»

- Η αρχαία πόλη της Δημητριάδας

- Το κάστρο του Βόλου

- Τo Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας

- Ο Ναός Γέννησης της Θεοτόκου

- Το πάρκο του Αναύρου

Διαμονή-Διασκέδαση

Η πόλη του Βόλου είναι μια πόλη που σφύζει από ζωή και δραστηριότητα, προκαλώντας τον επισκέπτη να γνωρίσει το σύγχρονο πρόσωπό της. Στο Βόλο θα ανακαλύψει κανείς πολλά και άνετα ξενοδοχεία, αγορές, νυχτερινή ζωή, πλούσιες εκδηλώσεις και βέβαια, τα φημισμένα τσιπουράδικα, που αποτελούν πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες. Τα τσιπουράδικα, αποτελούν μια παράδοση που ξεκίνησε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες,, που συνήθιζαν να μαζεύονται σε μικρά καφενεδάκια του λιμανιού, πίνοντας τσίπουρο με τη συνοδεία θαλασσινών κυρίως μεζέδων. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, τα τσιπουράδικα του Βόλου καθιερώθηκαν ως τόπος συνάντησης και επικοινωνίας για όλες τις ηλικίες.

Διαδρομές στην ιστορία

Mια από τις σημαντικότερες πόλεις της περιοχής υπήρξε η αρχαία Iωλκός, στη θέση της οποίας είναι χτισμένος ο Bόλος. O χώρος της αρχαίας πόλης ξεχωρίζει από έναν τύμβο, στην έξοδο της πόλης προς τη Λάρισα. Oι ανασκαφές που έγιναν εδώ οδήγησαν στην ανακάλυψη λειψάνων από δυο μυκηναϊκά ανάκτορα, τα οποία πιθανώς ανήκαν στον Πελία και τον Eυμήλο.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο βασιλιάς της Iωλκού Πελίας, πολύ πριν ξεσπάσει ο Tρωικός πόλεμος, έστειλε τον ανιψιό του Iάσονα να βρει το Xρυσόμαλλο Δέρας, ελπίζοντας πως αυτός θα χαθεί στο ταξίδι. Έτσι ο Iάσονας και οι άντρες του ξεκίνησαν από το λιμάνι της Iωλκού για τη λεγόμενη Aργοναυτική εκστρατεία. H σημερινή ονομασία της πόλης είναι παραφθορά του αρχαίου ονόματος Γόλος, που συναντάμε σε μεσαιωνικά κείμενα που αναφέρονται στην πόλη.

Πρόσβαση

Με πλοίο: Το λιμάνι του Βόλου αποτελεί κόμβο ακτοπλοϊκής σύνδεσης και τακτικά φιλοξενεί μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Από Σκιάθο σε δυόμιση ώρες και με ταχύπλοο σε μία ώρα λιγότερο.

Με τρένο: Από Αθήνα σε 4 ώρες και 45 λεπτά με Intercity και από Θεσσαλονίκη 3.

Με ΚΤΕΛ: Από Αθήνα σε 4 ώρες και 30 λεπτά και από Θεσσαλονίκη σε 2.

Με αεροπλάνο: Τα αεροδρόμια της Νέας Αγχιάλου και της Σκιάθου συνδέουν τη Μαγνησία με όλο τον κόσμο μέσω τσάρτερ και με συνδέσεις με Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP