Βυζίτσα

Βυζίτσα

Καλά κρυμμένη μέσας στα πλατάνια, θεωρείται από τα πιο καλοδιατηρημένα παραδοσιακά χωριά στο Πήλιο, με επιβλητικά πηλιορείτικα αρχοντικά και πανοραμική θέα στον Παγασητικό κόλπο. Η Βυζίτσα είναι ένα όμορφο χωριό, που βρίσκεται σε απόσταση 29 χιλιόμετρων από το Βόλο, ανάμεσα στα χωριά Πινακάτες και Μηλιές, σε υψόμετρο 450 μέτρων, και είναι ένα από τα πιο γνωστά Πηλιορείτικα χωριά που γνώρισε μεγάλη άνθηση και πλούτο στο παρελθόν, γεγονός που διακρίνουμε ακόμη και μ’ ένα μικρό περίπατο.

Tα επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά με τα βιτρό, τα πέτρινα καλντερίμια και τα πλατάνια που μας προστατεύουν με τη σκιά τους συνθέτουν μια γοητευτική εικόνα, ενώ από το χωριό υπάρχει έυκολη πρόσβαση προς το Χιονοδρομικό Κέντρο. 

Δίκαια το χωριό έχει κηρυχθεί διατηρητέο και έχει πάρει το βραβείο του «Xρυσού Mήλου», που δίνεται στους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς.

Eπισκεφθείτε τη Λαογραφική Συλλογή, που στεγάζεται σε ανακαινισμένο πύργο-ξενοδοχείο, και το μοναστήρι του Aγίου Iωάννη του Πρόδρομου του 18ου αι. Aπό τη Bυζίτσα μπορείτε να κάνετε μια βόλτα μέχρι τις Πινακάτες.

Η περιοχή ενδείκνυται για πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, σκι, ορειβατικό σκι, snowboarding. Το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες διαθέτει τέσσερις πίστες, και πίστα αρχαρίων, συνολικού μήκους 5000 μέτρων.

Υπάρχει ένα σύντομο μονοπάτι που ξεκινά από τη Βυζίτσα και καταλήγει στο σιδηροδρομικό σταθμό του «Μουτζούρη» στις Μηλιές. Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαδρομή ξεκινά από το καλντερίμι δίπλα στη Ζωοδόχο Πηγή και περνά από τους καταρράκτες, τον οικισμό Αργυραίικα και καταλήγει στα Καλά Νερά.

Για κολύμπι, θα επισκεφθείτε τα κοντινά Καλά Νερά, αλλά και τις υπόλοιπες παραλίες του Παγασητικού και του Αιγαίου.

Διασκεδάστε στα πανηγύρια των Αγίων Αναργύρων την 1η Ιουλίου και της Παναγίας στις 15 Αυγούστου. Στο πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στις 29 Αυγούστου γίνεται διανομή της παραδοσιακής φάβας σε όλους τους επισκέπτες.

Θα απολαύσετε τη διαμονή σας στα παραδοσιακά ξενοδοχεία και στα αναπαλαιωμένα αρχοντικά που λειτουργούν ως πανσιόν.

Η ιστορία της Βυζίτσας ξεκινάει από τον 16ο αιώνα, όταν πρωτοκατοικήθηκε κυρίως από Έλληνες της Αιγύπτου, οι οποίοι και έκτισαν τα περισσότερα από τα αρχοντικά που κοσμούν ακόμα και σήμερα το χωριό.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2423 054525           (+30) 2423 086222          (+30) 2423 055199                (+30) 2423 350010

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP