Τσαγκαράδα

Τσαγκαράδα

Η πατρίδα των Κενταύρων και θερινή κατοικία των 12 Ολύμπιων θεών, όπου αποτελείται από πληθώρα παραδοσιακών γραφικότατων χωριών. Η καταπράσινη Τσαγκαράδα -πρωτεύουσα του Δήμου Μουρεσίου- είναι το πιο γνωστό χωριό του Πηλίου και αποτελεί περιζήτητο προορισμό επίσκεψης και διακοπών σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Η Τσαγκαράδα είναι ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό στις ανατολικές πλαγιές του Πηλίου, 62 χιλιόμετρα από το Bόλο και χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων, που συνδυάζει ένα φυσικό περιβάλλον εξαίρετης ομορφιάς, θαυμάσια θέα στην θάλασσα και πολλά αξιοθέατα στο κέντρο και τριγύρω του.

Εκτείνεται πάνω σε τρεις μεγάλες ράχες που καλύπτονται από μια θάλασσα καστανιών και πλατανιών. Το χωριό απαρτίζεται από τέσσερεις μικρότερους οικισμούς, οι οποίοι παίρνουν το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες, όπως οι Άγιοι Ταξιάρχες –που είναι και ο παλαιότερος οικισμός- η Αγία Παρασκευή και ο Άγιος Στέφανος, που βρίσκονται κατά μήκος του δημόσιου δρόμου, αλλά και Αγία Κυριακή, η οποία βρίσκεται χαμηλά στην πλαγιά του βουνού προς την Νταμούχαρη.

 

Το πυκνό δάσος είναι διάσπαρτο με κάθε είδους οπορωφόρα δένδρα και κήπους με άγρια και καλλιεργούμενα φυτά και λουλούδια.

Από την Τσαγκαράδα θα απολαύσετε πανοραμικές θέες προς το Αιγαίο, τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και ένα μοναδικά μαγευτικό περιβάλλον, όπου διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών μέσα από τα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε την ομορφιά των παλιών ή ανακαινισμένων αρχοντικών.

Τα μονοπάτια και οι δρόμοι που κατηφορίζουν προς την θάλασσα θα σας οδηγήσουν σε δύο καταπληκτικές παραλίες εκπάγλου κάλλου, όπως την Φακίστρα με κρυστάλλινα νερά και εντυπωσιακά βράχια  -γνωστή για την γειτνίασή της με την Σπηλιά του Κρυφού Σχολειού-, και τον Μυλοπόταμο, την πιο ξακουστή και πολυφωτογραφημένη παραλία του Πηλίου, η οποία έχει βραβευθεί με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης.

Διαθέτει επίσης πληθώρα ξενοδοχείων και παραδοσιακών ξενώνων, εστιατόρια και ταβέρνες, πάμπ, καφετερίες, και άλλα καταστήματα με άρτια οργάνωση και υποδομή και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Το καλοκαίρι γίνονται εκθέσεις, φεστιβάλ και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες οι οποίες προάγουν το τοπικό χρώμα και δημιουργούν ατμόσφαιρα χαλάρωσης και ψυχαγωγίας.

Tοπικό χρώμα έχουν τα πανηγύρια της περιοχής: των Aποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29 Iουνίου, της Aγίας Kυριακής στις 7 Iουλίου, της Aγίας Παρασκευής στις 26 Iουλίου και του Aγίου Στεφάνου στις 2 Aυγούστου.

Το χωριό γνώρισε οικονομική ανάπτυξη και πνευματική ακμή κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα χάρη στο εμπόριο και τη ναυτιλία. Πολλές είναι οι αξιόλογες εκκλησίες της περιοχής, με ξυλόγλυπτα τέμπλα και περίτεχνες τοιχογραφίες. Xαρακτηριστικά, αναφέρουμε αυτές της Aγίας Παρασκευής, των αρχών του 19ου αι., του Mέγα Σωτήρα και του Aγίου Tαξιάρχη. Tο ξωκλήσι της Παναγίας της Mεγαλομάτας, στην τοποθεσία Φακίστρα, είναι ό,τι απέμεινε από το παλιό μοναστήρι που λειτούργησε ως σχολείο κατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2426 350103           (+30) 2421 076957          (+30) 2421 076850                (+30) 2421 039623

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP