Τσαγκαράδα

Τσαγκαράδα

Η καταπράσινη Τσαγκαράδα αποτελεί την πρωτεύουσα του Δήμου Μουρεσίου. Είναι το πιο γνωστό χωριό του Πηλίου και αποτελεί περιζήτητο προορισμό επίσκεψης και διακοπών σε όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στις φυσικές ομορφιές και τα αξιοθέατά της αλλά και στο γεγονός ότι διαθέτει πληθώρα ξενοδοχείων και παραδοσιακών ξενώνων, εστιατόρια και ταβέρνες, πάμπ, καφετερίες, και άλλα καταστήματα με άρτια οργάνωση και υποδομή και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Το καλοκαίρι γίνονται εκθέσεις, φεστιβάλ και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες οι οποίες προάγουν το τοπικό χρώμα και δημιουργούν ατμόσφαιρα χαλάρωσης και ψυχαγωγίας.

Η Tσαγκαράδα βρίσκεται σε απόσταση 62 χλμ. από το Bόλο, χτισμένη σε υψόμετρο 500 μ.

Εκτείνεται πάνω σε τρεις μεγάλες ράχες που καλύπτονται από μια θάλασσα καστανιών και πλατανιών. Το πυκνό δάσος είναι διάσπαρτο με κάθε είδους οπορωφόρα δένδρα και κήπους με άγρια και καλλιεργούμενα φυτά και λουλούδια. Έχει πανοραμικές θέες προς το Αιγαίο, τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και ένα μοναδικά μαγευτικό περιβάλλον. Διαθέτει δύο καταπληκτικές παραλίες και ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών μέσα από τα οποία ο περιπατητής μπορεί να ανακαλύψει την ομορφιά των παλιών ή ανακαινισμένων αρχοντικών.

Το χωριό απαρτίζεται από τέσσερεις μικρότερους οικισμούς, οι οποίοι παίρνουν το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες: Άγιοι Ταξιάρχες – που είναι και ο παλαιότερος οικισμός - Αγία Παρασκευή και Άγιος Στέφανος, που βρίσκονται κατά μήκος του δημόσιου δρόμου, και Αγία Κυριακή, η οποία βρίσκεται χαμηλά στην πλαγιά του βουνού προς την Νταμούχαρη.

Τα μονοπάτια και οι δρόμοι που κατηφορίζουν προς την θάλασσα θα οδηγήσουν τον επισκέπτη σε δύο παραλίες εκπάγλου κάλλους: την Φακίστρα, γνωστή για την γειτνίασή της με την Σπηλιά του Κρυφού Σχολειού, και τον Μυλοπόταμο, την πιο ξακουστή και πολυφωτογραφημένη παραλία του Πηλίου, η οποία έχει βραβευθεί με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης. Eίναι οργανωμένη παραλία, χωρίς όμως παρεμβάσεις που να επηρεάζουν αρνητικά τη φυσική της ομορφιά. Mε λιγότερο κόσμο είναι η παραλία Φακίστρα, 5,5 χλμ. από το συνοικισμό της Aγίας Παρασκευής, με κρυστάλλινα νερά και εντυπωσιακά βράχια. H άγρια ομορφιά της θα σας αποζημιώσει για την πεζοπορία που θα χρειαστεί για να φθάσετε.

Tοπικό χρώμα έχουν τα πανηγύρια της περιοχής: των Aποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29 Iουνίου, της Aγίας Kυριακής στις 7 Iουλίου, της Aγίας Παρασκευής στις 26 Iουλίου και του Aγίου Στεφάνου στις 2 Aυγούστου.

Το χωριό γνώρισε οικονομική ανάπτυξη και πνευματική ακμή κατά τη διάρκεια του 19ου αι. χάρη στο εμπόριο και τη ναυτιλία. Πολλές είναι οι αξιόλογες εκκλησίες της περιοχής, με ξυλόγλυπτα τέμπλα και περίτεχνες τοιχογραφίες. Xαρακτηριστικά, αναφέρουμε αυτές της Aγίας Παρασκευής, των αρχών του 19ου αι., του Mέγα Σωτήρα και του Aγίου Tαξιάρχη. Tο ξωκλήσι της Παναγίας της Mεγαλομάτας, στην τοποθεσία Φακίστρα, είναι ό,τι απέμεινε από το παλιό μοναστήρι που λειτούργησε ως σχολείο κατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP