Πορταριά

Πορταριά

Η αρχόντισσα του Πηλίου, από τα ομορφότερα χωριά του νομού Μαγνησίας κι ένα από τα πρώτα τουριστικά θέρετρα της Θεσσαλίας. Η πανέμορφη Πορταριά, 14 χιλιόμετρα από το Bόλο, είναι χτισμένη σε μια προνομιακή τοποθεσία κοντά στην κορυφή του Πηλίου με φαντασμαγορική θέα στον Παγασητικό κόλπο και την πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε τις διάσημες πλατείες του χωριού, με κεντρική την πλατεία «Μελίνα Μερκούρη», ίσως από τις πιο μεγάλες του Πηλίου και σίγουρα από τις πιο πολυσύχναστες και ομορφότερες.

Περπατήστε στα λιθόστρωτα σοκάκια μέσα στην πλούσια βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά, χαρείτε τον καφέ σας στην πλατεία με τις ορτανσίες και συνοδέψτε τον με γλυκό του κουταλιού από το Γυναικείο Συνεταιρισμό. Eκεί βρίσκεται και η εκκλησία του Aγίου Nικολάου με τις ανάγλυφες παραστάσεις.

Η δεύτερη μεγάλη πλατεία της Πορταριάς είναι αυτή των Αγίων Ταξιαρχών. Είναι λίγο μικρότερη και σίγουρα πιο ήσυχη από την κεντρική. Προσφέρει όμως εξαιρετική θέα στον Παγασητικό κόλπο, καθώς και μία διαφορετική θέα της Πορταριάς όπως απλώνεται στην πλαγιά του βουνού.

Από εκεί αξίζει να περπατήσετε λίγο πιο πάνω για να περιηγηθείτε στις φυσικές καλλονές της, όπως το «Μονοπάτι των Κενταύρων», τον μικρό καταρράκτη του Κάραβου. Περπατήστε στα καλντερίμια -περιτριγυρισμένα από ολάνθιστες αυλές-, θαυμάστε από τους Ταξιάρχες τον Παγασητικό, προσκυνήστε στις βυζαντινές εκκλησίες της, ξεναγηθείτε στα παλιά μοναστήρια.

Στην Πορταριά θα θαυμάσετε τα αρχοντικά και τα παραδοσιακά σπίτια από πέτρα και ξύλο, δουλεμένα με μεράκι από πηλιορείτες μάστορες. Eπισκεφθείτε το εκκλησάκι της Παναγίας της Πορταρέας, με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα, που έδωσε το όνομα στο χωριό, αλλά και το μοναστήρι του Aγίου Iωάννη.

Διαθέτει ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και εστιατόρια, ταβέρνες και άλλα παρεμφερή προς εξυπηρέτησή σας.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2428 350100           (+30) 2421 076995          (+30) 2421 076850                (+30) 2428 099106

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP