Πήλιο

Πήλιο

Το βουνό των Αργοναυτών, των Κενταύρων, του Ιάσωνα και του Αχχιλέα, εκεί που έγινε η μάχη των Τιτάνων, με τα μαγευτικά δάση και τις πανέμορφες παραλίες είναι ένα μοναδικό μέρος, το οποία αξίζει ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε.

Σε υψόμετρο 1.614 μέτρα, το Πήλιο, δεσπόζει δίπλα στην πόλη του Βόλου, ενώ εκτείνεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά με μήκος κατά προσέγγιση 44 χλμ. και πλάτος που κυμαίνεται από 10 χλμ. στο νότο μέχρι 25 χλμ. στον βορρά.

Είναι ένα απ' τα πιο ξακουστά βουνά της Ελλάδας και εξαιτίας της ιστορίας του και εξαιτίας της φυσικής του ομορφιάς, που το συγκαταλέγει στους ομορφότερους τόπους της χώρας μας, μα και της Ευρώπης. Στη μυθολογία το Πήλιο κατέχει εξέχουσα θέση, κυρίως σ' ό,τι αφορά την ιστορία με τους Γίγαντες, που κατοικούσαν εδώ και ήθελαν να σηκώσουν το Πήλιο και να το τοποθετήσουν πάνω στον Κίσαβο για να γίνει η δική τους κατοικία ψηλότερη απ' αυτή των θεών του Ολύμπου. Tο Πήλιο στην αρχαιότητα ήταν το θέατρο πολλών μύθων και δοξασιών. Eδώ ζούσαν οι Kένταυροι, μυθικά όντα με μισό σώμα ανθρώπου και μισό αλόγου. Κάποια παράδοση λέει πως εδώ στην πιο ψηλή κορυφή του, στο Πλιασίδι, ζούσε ο Κένταυρος Χείρωνας μόνος και τρεφόταν αποκλειστικά από σάρκες λιονταριών.

Πέρα όμως απ' τις ενδιαφέρουσες ιστορίες που διατήρησε η μυθολογία μας για το βουνό αυτό, υπάρχει μια πραγματικότητα που φτάνει μόνο αυτή για να μείνει ιστορικό το Πήλιο. Στάθηκε πνευματικό κέντρο για τους σκλαβωμένους Έλληνες σ' όλη τη διάρκεια της σκοτεινής τουρκοκρατίας κι έγινε πηγή διαφώτισης και διατήρησης του ελληνικού πνεύματος. Εδώ λειτουργούσαν ξακουστά ελληνικά σχολεία. Στο σχολείο της Ζαγοράς έμαθε τα πρώτα του γράμματα ο Ρήγας Βελεστινλής, που αργότερα έγινε και δάσκαλος στο σχολείο του Κισσού. Στο Πήλιο, επίσης, έζησε και δίδαξε ο μεγάλος δάσκαλος του Έθνους, ο Άνθιμος Γαζής. Και στον αγώνα ενάντια στους Τούρκους το Πήλιο πρωτοστάτησε.

Σήμερα το Πήλιο, με τα ωραιότατα χωριά του (Πορταριά, Μακρυνίτσα, Ζαγορά, Τσαγκαράδα, Μηλιές κ.ά.), τα σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του βουνού, είναι απ' τα τουριστικότερα κέντρα της Ελλάδας κι απ' τις καλύτερες θερινές τοποθεσίες. Σ' αυτό συντελούν το υπέροχο κλίμα του και η καταπληκτική βλάστησή του καθώς και ο περίφημος συνδυασμός του βουνού και της θάλασσας.

Αξιοθέατα

Το Πήλιο είναι τουριστικός προορισμός ολόκληρο τον χρόνο, έχοντας πυκνό δίκτυο μονοπατιών για πεζοπορία και όρμους με μικρές ή μεγάλες παραλίες με άμμο ή βότσαλα. Στο Πήλιο υπάρχουν πάνω από 40 χωριά και οικισμοί χτισμένα με την παραδοσιακή Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική.

Μέρη τα οποία αξίζει να επισκεφτείτε κατά την παραμονή σας στο Πήλιο είναι:

-Το χιονοδρομικό κέντρο.

-Οι αστείρευτες πηγές του Πηλίου.

-Η πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τον γηραιότερο πλάτανο της περιοχής.

-Ο Άγιος Λαυρέντιος.

-Η περιοχή γύρω από τη παραλία του Χορευτού.

-Το νησί Τρικέρι με ψαρόβαρκα-ταξί από το λιμάνι Αλογόπορος.

-Την Εξωτική παραλία της Εδέμ, του Παπά-Νερό και του Αγίου Ιωάννη.

Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου - Αγριόλευκες

Βρίσκεται ανάμεσα στον Παγασητικό Κόλπο και το Αιγαίο Πέλαγος, στην κορυφή Αγριόλευκες, στα 1.500 μέτρα. Το Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου λειτουργεί από το 1967 και είναι ένα από τα πρώτα κέντρα της Ελλάδας ενώ δημιουργήθηκε από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο του Βόλου. Στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργούν 6 πίστες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τόσο των αρχάριων όσο και των έμπειρων σκιέρ. Οι επισκέπτες εξυπηρετούνται από τους 6 αναβατήρες (3 εναέριοι και 3 συρόμενοι) που διαθέτει το κέντρο. Επίσης, οι λάτρεις των χειμερινών σπορ μπορούν να δοκιμάσουν τις αντοχές και τις δυνατότητές τους στην πίστα αντοχής (Lang lauf), στην πίστα Cross country, να απολαύσουν snowboarding και ορειβατικό σκι και να τολμήσουν να κάνουν νυχτερινό σκι.  Για όσους θέλουν να παρατείνουν την παραμονή τους στο υπέροχο αυτό περιβάλλον, υπάρχει δυνατότητα διαμονής στο καταφύγιο του κέντρο το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έως 80 άτομα. Στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί εστιατόριο, καφετέρια, κατάστημα ενοικίασης και αγοράς εξοπλισμού και σχολή εκμάθησης σκι.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP