Πήλιο

Πήλιο

Το βουνό των Αργοναυτών, των Κενταύρων, του Ιάσωνα και του Αχιλλέα, εκεί που έγινε η μάχη των Τιτάνων, με τα μαγευτικά δάση και τις πανέμορφες παραλίες είναι ένα μοναδικό μέρος, το οποία αξίζει ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε.

Σε υψόμετρο 1.614 μέτρα, το Πήλιο, δεσπόζει δίπλα στην πόλη του Βόλου, ενώ εκτείνεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά με μήκος κατά προσέγγιση 44 χιλιομέτρων και πλάτος που κυμαίνεται από 10 χιλιόμετρα στο νότο μέχρι 25 χιλιόμετρα στον βορρά.

Από τη μία ο Παγασητικός κόλπος, από την άλλη το Αιγαίο και στη μέση ένα μαγικό βουνό το Πήλιο. Είναι ένα απ' τα πιο ξακουστά βουνά της Ελλάδας και εξαιτίας της ιστορίας του, αλλά και της φυσικής του ομορφιάς, που το συγκαταλέγει στους ομορφότερους τόπους όχι μόνο της χώρας μας, μα και της Ευρώπης.

Παραδοσιακά χωριά, χιονοδρομικό κέντρο, σπορ, παραδεισένιες παραλίες, καταπράσινο τοπίο γεμάτο πλατάνια, μηλιές, καστανιές, βελανιδιές, οξιές, γαρδένιες, ορτανσίες, καμέλιες.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, στο Πήλιο ζούσαν οι Κένταυροι - μυθικά όντα με μισό σώμα ανθρώπου και μισό αλόγου- και ο σοφός Χείρωνας, κοντά στον οποίο μαθήτευσαν ο Αχιλλέας και ο Ασκληπιός που διδάχθηκε την ιατρική καθιερώνοντας το φίδι ως σύμβολό της.

Επιπλέον, οι Γίγαντες που λέγεται πως κατοικούσαν εδώ ήθελαν να σηκώσουν το Πήλιο και να το τοποθετήσουν πάνω στον Κίσαβο για να γίνει η δική τους κατοικία ψηλότερη απ' αυτή των θεών του Ολύμπου.

Πέρα όμως απ' τις ενδιαφέρουσες ιστορίες που διατήρησε η μυθολογία μας για το βουνό αυτό, υπάρχει μια πραγματικότητα που φτάνει μόνο αυτή για να μείνει ιστορικό το Πήλιο. Στάθηκε πνευματικό κέντρο για τους σκλαβωμένους Έλληνες σ' όλη τη διάρκεια της σκοτεινής τουρκοκρατίας κι έγινε πηγή διαφώτισης και διατήρησης του ελληνικού πνεύματος. Εδώ λειτουργούσαν ξακουστά ελληνικά σχολεία.

Στο σχολείο της Ζαγοράς έμαθε τα πρώτα του γράμματα ο Ρήγας Βελεστινλής, που αργότερα έγινε και δάσκαλος στο σχολείο του Κισσού. Στο Πήλιο, επίσης, έζησε και δίδαξε ο μεγάλος δάσκαλος του Έθνους, ο Άνθιμος Γαζής. Και στον αγώνα ενάντια στους Τούρκους το Πήλιο πρωτοστάτησε.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα πάνω από 40 πανέμορφα χωριά του Πηλίου, χτισμένα με την παραδοσιακή Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Ανεβαίνοντας από τον Βόλο προς το Πήλιο, θα συναντήσετε την Πορταριά και τη Μακρινίτσα, τα χωριά-πρωταγωνιστές της περιοχής. Θα δείτε παντού αρχοντικά, πέτρινες κρήνες και καλντερίμια, παραδοσιακούς πολυτελείς ξενώνες και πεντάστερα ξενοδοχεία, εκκλησίες, ενώ θα δοκιμάσετε και τοπικές γεύσεις, ενώ συγχρόνως ο Βόλος και ο Παγασητικός κόλπος απλώνονται στα πόδια σας.

Περάστε επίσης από τα χωριά Τσαγκαράδα, Μηλιές σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του βουνού και από τα τουριστικότερα κέντρα της Ελλάδας με καταπληκτική βλάστηση, αλλά και χωριά όπως Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Άγιος Λαυρέντιος, Κισσός κλπ.

Το Πήλιο είναι τουριστικός προορισμός ολόκληρο τον χρόνο, έχοντας πυκνό δίκτυο μονοπατιών και καλντεριμιών για πεζοπορία, όπως Μηλιές-Τσαγκαράδα, Τσαγκαράδα-Νταμούχαρη-Αϊ-Γιάννης, Κισσός-Μούρεσι, Χάνια-Κισσός, Πορταριά-Χάνια, Νταμούχαρη-Φακίστρα.

Κατηφορίζοντας από τις πλαγιές, θα βρείτε μπροστά σας μικρές και μεγάλες παραλίες, με λευκό βότσαλο ή άμμο και πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά. Χορευτό, Οβριός, Αϊ-Γιάννης, Παπά Νερό, Μυλοπόταμος, Φακίστρα, Νταμούχαρη. Στις παραλίες του Πηλίου θα κολυμπήσετε θαυμάζοντας τα πηλιορείτικα σπίτια που κοιτούν από πάνω και θα δείτε πλατάνια που συχνά φτάνουν ως το νερό.

Μην χάσετε μια επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο -ένα από τα πρώτα κέντρα της Ελλάδας-,  ανάμεσα στον Παγασητικό Κόλπο και το Αιγαίο Πέλαγος, στην κορυφή Αγριόλευκες, στα 1.500, που λειτουργεί από το 1967.

Στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργούν έξι πίστες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τόσο των αρχάριων όσο και των έμπειρων σκιέρ. Οι επισκέπτες εξυπηρετούνται από τους έξι αναβατήρες -τρεις εναέριοι και τρεις συρόμενοι- που διαθέτει το κέντρο.

Επίσης, οι λάτρεις των χειμερινών σπορ μπορείτε να δοκιμάσετε τις αντοχές σας στην πίστα αντοχής (Lang lauf), στην πίστα Cross country, να απολαύσετε snowboarding και ορειβατικό σκι, αλλά και νυχτερινό σκι.  Αν θέλετε να παραμείνετε στην περιοχή υπάρχει δυνατότητα διαμονής στο καταφύγιο του, όπου λειτουργεί εστιατόριο, καφετέρια, κατάστημα ενοικίασης και αγοράς εξοπλισμού και σχολή εκμάθησης σκι.

Ζήστε μια διαδρομή με το τρενάκι που κάνει το γύρω του Πηλίου, το οποίο ξεκινάει από τις Μηλιές, περνά ανάμεσα από δέντρα, δάση και πάνω από 12 γέφυρες, και σας περνάει από όλα τα σημεία που αξίζει να δείτε.

Μέρη τα οποία αξίζει να επισκεφτείτε κατά την παραμονή σας στο Πήλιο είναι τις αστείρευτες πηγές του Πηλίου, η πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τον γηραιότερο πλάτανο της περιοχής, η περιοχή γύρω από τη παραλία του Χορευτού, το νησί Τρικέρι με ψαρόβαρκα-ταξί από το λιμάνι Αλογόπορος, την εξωτική παραλία της Εδέμ, του Παπά-Νερό και του Αγίου Ιωάννη.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2423 086204           (+30) 2423 086222          (+30) 2421 076850                (+30) 2423 086666

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP