Νεοχώρι

Νεοχώρι

Ένα από τα ομορφότερα κεφαλοχώρια του Πηλίου που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την μακραίωνη ιστορία. Το Νεοχώρι, η έδρα του Δήμου Αφετών, είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στο κέντρο της χερσονήσου της Μαγνησίας προς τα νοτιοανατολικά του ορεινού όγκου του Πηλίου με πανοραμική θέα, το Αιγαίο Πέλαγος και τον Παγασητικό Κόλπο.

Το χωριό -σε υψόμετρο 480 μέτρων από την θάλασσα- βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την όμορφη πόλη του Βόλου, ενώ χτίστηκε στα τέλη του Μεσαίωνα κυρίως από κατοίκους των γύρω χωριών. Περιβάλλεται από πλατάνια, πεύκα και καστανιές όπως και ρεματιές που διατηρούν το κλίμα του χωριού δροσερό το καλοκαίρι.

Ο τουρισμός στη περιοχή Νεοχωρίου τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία, με διαφορετικούς όμως ρυθμούς. Ενώ η 'Αφησσος έχει αναπτυχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά κέντρα του Πηλίου, το Νεοχώρι και οι άλλοι οικισμοί του παραμένουν ακόμα παρθένες τουριστικά περιοχές. Το Νεοχώρι, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί έναν παράδεισο για τους περιπατητές.

Αξίζει μία βόλτα στα γραφικά σοκάκια του Νεοχωρίου για να θαυμάσετε αρχοντικά πηλειορίτικης αρχιτεκτονικής αλλά και πολλά πετρόχτιστα κτίρια που έχουν ανακαινιστεί.

Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος, μία εκκλησία που κατασκευάστηκε το 1760 και διαθέτει στο εσωτερικό της αγιογραφίες του Ιωάννη Παγώνη.

Δίπλα από το ναό ξεκινούν τα σκαλιά που σας οδηγούν στην πλατεία του Νεοχωρίου που είναι στρωμένη με πλάκες και χτισμένη αμφιθεατρικά με πέτρα. Πάνω στην πλατεία θα βρείτε και μία ταβέρνα που προσφέρει νόστιμο φαγητό στη σκιά των πλατάνων που την καλύπτουν.

Επισκεφθείτε τη μονή Τουρκογιάννη που είναι αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου –τέσσερα χιλιόμετρα από το Νεοχώρι-, το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και σε πιο μακρινή απόσταση η εκκλησία της Ανάληψης, ενώ απολαύστε τις βουτιές σας στις παραλίες Καλαμάκι –Προπαν-, Λαμπινού, Πανταζή Αμμος, Κορώπη, Αφησσος, Λεφόκαστρο.

Δυτικά του Νεοχωρίου θα βρείτε το φράγμα του Παναγιώτικου με την πανέμορφη τεχνική λίμνη του. Πυκνό δάσος Πεύκης και κωνοφόρων δέντρων -από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα-, καστανιάς, πλατάνων, θάμνων ερίκης και κουμαριάς περιβάλλουν το Νεοχώρι που μαζί με τις υπέροχες ρεματιές του συμπληρώνουν το πανέμορφο μωσαϊκό του τοπίου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2423 086204           (+30) 2423 086222          (+30) 2421 076850                (+30) 2423 086666

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP