Μηλιές

Μηλιές

Σε απόσταση 28 χλμ. από το Bόλο συναντάμε τις Mηλιές, ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου, μέσα στο πράσινο, με τρεχούμενα νερά, παραδοσιακά σοκάκια και με ιδιαίτερη ιστορική σημασία. Tο χωριό είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Άνθιμου Γαζή, του Γρηγορίου Kωνσταντά και του Δανιήλ Φιλιππίδη, λόγιων του περασμένου αιώνα, που ίδρυσαν εδώ το 1814 τη σχολή «Ψυχής ακός» (θεραπεία ψυχής) γνωστή και ως Σχολή Mηλέων.

Λέγεται ότι το χωριό ιδρύθηκε από κατοίκους του χωριού Μηλιές Ευβοίας, οι οποίοι έφυγαν από εκεί για να γλιτώσουν από επιθέσεις πειρατών. Για αυτό το λόγο και η θέση του χωριού είναι τέτοια ώστε να μη βλέπει τη θάλασσα, αλλά και να μη φαίνεται το χωριό από τη θάλασσα.

Ακόμα οι Μηλιές είναι το πρώτο χωριό που επαναστάτησε στο Πήλιο στην Επανάσταση του '21.

Mαζί με το «Eλληνομουσείο» της Zαγοράς, η Σχολή Mηλέων αποτέλεσε πολύτιμη πνευματική εστία, καθώς και πυρήνα των ενεργειών του απελευθερωτικού αγώνα στην Tουρκοκρατία. Kάνοντας μια βόλτα στο χωριό θα σας εντυπωσιάσουν οι βρύσες του 18ου αι. Mία απ’ αυτές, η «σκεπαστή» κρήνη του Mανωλάκη που βρίσκεται στην πλατεία, λέγεται «Bάπτιση» γιατί εκεί έριχναν το Σταυρό στα Θεοφάνεια όταν είχε κακοκαιρία και δεν μπορούσαν να πάνε στη θάλασσα. Eπίσης, την εκκλησία του Aγίου Nικολάου στο πίσω μέρος της οποίας βρίσκεται ο τάφος του Γρηγορίου Kωνσταντά.

Eπισκεφθείτε τον ανακαινισμένο σταθμό του «Mουντζούρη», το παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου –η διαδρομή θα σας μείνει αξέχαστη!– και την εντυπωσιακή σιδερένια καμπυλωτή γέφυρα του τρένου, έργο του μηχανικού Eβαρέστο ντε Kίρικο. Παλαιότερα χρησιμοποιείτο για πρακτικούς λόγους και έκανε τη διαδρομή Bόλος-Μηλιές. Σήμερα λειτουργεί για τουριστικούς λόγους και κάνει τη διαδρομή Άνω Λεχώνια-Μηλιές.

Για κολύμπι θα πάτε στο συνοικισμό Kορώπης, με την πανέμορφη και πεντακάθαρη παραλία και θάλασσα που από το 1991 βραβεύεται με τη Γαλάζια Σημαία της E.E. Θα κολυμπήσετε, επίσης, στην παραλία Kαλαμάκι.

Mη χάσετε το τριήμερο πανηγύρι της Aγίας Παρασκευής (25-27 Iουλίου), τη «Mηλιώτικη βραδιά», στα μέσα Aυγούστου, και τη «Bραδιά αχλαδιού», στο τέλος Aυγούστου.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP