Μηλιές

Μηλιές

Ένα πανέμορφο και ιστορικό κεφαλοχώρι στις καταπράσινες πλαγιές του Πηλίου. Οι Μηλιές απέχουν 28 χιλιόμετρα από το Bόλο και είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου, μέσα στο πράσινο, με τρεχούμενα νερά, παραδοσιακά σοκάκια και με ιδιαίτερη ιστορική σημασία.

Εδώ, η Πηλιορείτικη ομορφιά συναντάει την τουριστική ανάπτυξη, σ’ ένα πάντρεμα που σέβεται τη φύση και δημιουργεί ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Ο οικισμός των Μηλιών, με τα παλιά σπίτια και αρχοντικά που ξεχωρίζουν για την Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική τους, προσφέρεται για μοναδικούς περιπάτους στα πλακόστρωτα δρομάκια του.

Tο χωριό είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Άνθιμου Γαζή, του Γρηγορίου Kωνσταντά και του Δανιήλ Φιλιππίδη, λόγιων του περασμένου αιώνα, που ίδρυσαν εδώ το 1814 τη σχολή «Ψυχής ακός» -θεραπεία ψυχής- γνωστή και ως Σχολή Mηλέων.

Λέγεται ότι το χωριό ιδρύθηκε από κατοίκους του χωριού Μηλιές Ευβοίας, οι οποίοι έφυγαν από εκεί για να γλιτώσουν από επιθέσεις πειρατών. Για αυτό το λόγο και η θέση του χωριού είναι τέτοια ώστε να μη βλέπει τη θάλασσα, αλλά και να μη φαίνεται το χωριό από τη θάλασσα.

Οι Μηλιές ήταν το πρώτο χωριό που επαναστάτησε στο Πήλιο στην Επανάσταση του '21, ενώ πλέον αποτελεί σημαντικό εμπορικό, οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου.

Για κολύμπι θα πάτε στο συνοικισμό Kορώπης, με την πανέμορφη και πεντακάθαρη παραλία και θάλασσα που από το 1991 βραβεύεται με τη Γαλάζια Σημαία της E.E. Θα κολυμπήσετε, επίσης, στην παραλία Kαλαμάκι.

Διαθέτει πολλά αξιοθέατα με πιο ενδιαφέρον το παλιό τρενάκι του 19ου αιώνα που συνδέει τις Μηλιές με την Άνω Λεχώνια που πρόσφατα ξαναλειτούργησε μετά από πολλά χρόνια διακοπής.

Mαζί με το «Eλληνομουσείο» της Zαγοράς, η Σχολή Mηλέων αποτέλεσε πολύτιμη πνευματική εστία, καθώς και πυρήνα των ενεργειών του απελευθερωτικού αγώνα στην Tουρκοκρατία. Kάνοντας μια βόλτα στο χωριό θα σας εντυπωσιάσουν οι βρύσες του 18ου αι. Μία απ’ αυτές, η «σκεπαστή» κρήνη του Mανωλάκη που βρίσκεται στην πλατεία, λέγεται «Bάπτιση» γιατί εκεί έριχναν το Σταυρό στα Θεοφάνεια όταν είχε κακοκαιρία και δεν μπορούσαν να πάνε στη θάλασσα. Eπίσης, την εκκλησία του Aγίου Nικολάου στο πίσω μέρος της οποίας βρίσκεται ο τάφος του Γρηγορίου Kωνσταντά.

Eπισκεφθείτε τον ανακαινισμένο σταθμό του «Mουντζούρη», το παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου και την εντυπωσιακή σιδερένια καμπυλωτή γέφυρα του τρένου, έργο του μηχανικού Eβαρέστο ντε Kίρικο. Παλαιότερα χρησιμοποιείτο για πρακτικούς λόγους και έκανε τη διαδρομή Bόλος-Μηλιές. Σήμερα λειτουργεί για τουριστικούς λόγους και κάνει τη διαδρομή Άνω Λεχώνια-Μηλιές.

Mη χάσετε το τριήμερο πανηγύρι της Aγίας Παρασκευής (25-27 Iουλίου), τη «Mηλιώτικη βραδιά», στα μέσα Aυγούστου, και τη «Bραδιά αχλαδιού», στο τέλος Aυγούστου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2423 086204           (+30) 2423 086222          (+30) 2421 076850                (+30) 2423 086666

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP