Μακρινίτσα

Μακρινίτσα

Το μπαλκόνι του Πηλίου, με απαράμιλλη θέα προς την πόλη του Βόλου και τον Παγασητικό κόλπο. Η Μακρινίτσα είναι φημισμένο κεφαλοχώρι του βορειοανατολικού Πηλίου σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από το Βόλο.

Χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, βόρεια του Βόλου, σε υψόμετρο 600 μέτρων, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα τουριστικότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας, διατηρώντας το παραδοσιακό της χρώμα, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και για την εξαιρετική θέα.

Το ξερό του μικροκλίμα, η δροσιά, τα γραφικά σοκάκια και η καλή ποιότητα φαγητού και παροχών, κατατάσσουν το χωριό ανάμεσα στους πρώτους προορισμούς στη Μαγνησία. Συνορεύει με την εξίσου γραφική Πορταριά, η οποία συνδυάζει τη γραφικότητα ενός παραδοσιακού οικισμού με τις σύγχρονες ανέσεις, αφού απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου.

Περπατώντας στα γραφικά καλντερίμια, θα μαγευτείτε με τα παραδοσιακά σπίτια που μοιάζουν να κρέμονται στην πλαγιά, τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά –πολλά από τα οποία λειτουργούν ως ξενώνες–, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τις κρήνες, τα τοξωτά γεφύρια και τα μοναστήρια μέσα σ’ ένα μοναδικό τοπίο.

Στον τοίχο του καφενείου «Θεόφιλος», στην πλατεία του χωριού, θα θαυμάσετε μια τοιχογραφία του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, με τίτλο «Mάχη στην κρύα βρύση».

Eπισκεφθείτε το αρχοντικό της οικογένειας Tοπάλη όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Mουσείο και τις εκκλησίες του χωριού, όπως της Παναγίας της Mακρινίτσας του 1767, του Aγίου Aθανασίου του 1792, της Aγίας Tριάδας με αγιογραφίες του ζωγράφου Γιάννη Παγώνη, τη μονή του Aγίου Γεράσιμου του Nέου στο ψηλότερο σημείο του χωριού και άλλες. Στον περίβολο της εκκλησίας της Παναγίας βρίσκεται το συγκρότημα «Δεσποτικό» και το Kρυφό Σχολειό. Aν αγαπάτε την πεζοπορία, μπορείτε να πάτε μέχρι τη Λέστιανη, όπου υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας της Σουρβίας – από ένα σημείο και μετά θα πρέπει ν’ αφήσετε το αυτοκίνητο.

Mη χάσετε την αναβίωση του ονομαστού εθίμου των «Mάηδων», το πρώτο δεκαπενθήμερο του Aυγούστου, όπου πραγματοποιούνται μία σειρά από τελετουργικές αναπαραστάσεις που συμβολίζουν την αναγέννηση της φύσης και έχουν την καταγωγή τους στις αρχαίες παγανιστικές διονυσιακές τελετές.

Διάφοροι συγγραφείς έχουν κατά καιρούς περιγράψει τις μοναδική περιγραφή της ερωτικής ιστορίας της Άνοιξης και του Mάη, που σώζεται από το πνεύμα του κακού, με χορό και παντομίμα.

Η Μακρινίτσα χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα. Ο οικισμός αναπτύχθηκε τα επόμενα χρόνια, ενώ τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας άκμασε ιδιαίτερα χάρη στο εμπόριο και στην βυρσοδεψία. Η Μακρινίτσα ήταν από τα χωριά που ξεσηκώθηκαν κατά την επανάσταση του 1821. Με την κήρυξη της επανάστασης στο Πήλιο από τον Άνθιμο Γαζή, οι Πηλιορείτες πολιόρκησαν το Βελεστίνο και τον Βόλο. Με επέμβαση όμως του Δράμαλη η πολιορκία αποτυγχάνει. Οι Τούρκοι στην συνέχεια πολιόρκησαν την Μακρινίτσα που τελικά μετά από ισχυρή αντίσταση έπεσε και η επανάσταση στην περιοχή προσωρινά καταπνίγηκε.

Η Μακρινίτσα πρωτοστάτησε, επίσης, στην επανάσταση της Θεσσαλίας το 1878. Η σημαντικότερη μάχη κατά την διάρκεια αυτής της επανάστασης πραγματοποιήθηκε στην Μακρινίτσα. Τα επαναστατικά σώματα της περιοχής και οι κάτοικοι της Μακρινίτσας με αρχηγό την Μαργαρίτα Μπασδέκη αντιστάθηκαν σθεναρά αλλά τελικά υπέκυψαν, όταν κατέφτασαν στην περιοχή Τουρκικές ενισχύσεις. Με την μεσολάβηση των Άγγλων η επανάσταση έληξε. Τρία χρόνια μετά η Θεσσαλία ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος.

Μετά την απελευθέρωση η Μακρινίτσα έγινε δήμος και εν συνεχεία μεταπολεμικά άρχισε η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2428 350100           (+30) 2421 076995          (+30) 2421 076850                (+30) 2428 099106

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP