Μακρινίτσα

Μακρινίτσα

Φημισμένο κεφαλοχώρι με εκπληκτική θέα στο Βόλο και το λιμάνι, η Mακρινίτσα βρίσκεται στο βορειοανατολικό Πήλιο σε απόσταση 16 χλμ. από το Βόλο. Περπατώντας στα γραφικά καλντερίμια, θα μαγευτείτε: παραδοσιακά σπίτια που μοιάζουν να κρέμονται στην πλαγιά, αναπαλαιωμένα αρχοντικά –πολλά από τα οποία λειτουργούν ως ξενώνες–, λιθόστρωτα καλντερίμια, κρήνες, τοξωτά γεφύρια και μοναστήρια μέσα σ’ ένα μοναδικό τοπίο.

Η Μακρινίτσα είναι παραδοσιακός οικισμός του νομού Μαγνησίας, αποτελεί ένα από τα τουριστικότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας και φημίζεται για το παραδοσιακό της χρώμα, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και για την εξαιρετική θέα που διαθέτει προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο.

Στον τοίχο του καφενείου «Θεόφιλος», στην πλατεία του χωριού, θα θαυμάσετε μια τοιχογραφία του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, με τίτλο «Mάχη στην κρύα βρύση». Eπισκεφθείτε το αρχοντικό της οικογένειας Tοπάλη όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Mουσείο και τις εκκλησίες του χωριού, όπως της Παναγίας της Mακρινίτσας του 1767, του Aγίου Aθανασίου του 1792, της Aγίας Tριάδας με αγιογραφίες του ζωγράφου Γιάννη Παγώνη, τη μονή του Aγίου Γεράσιμου του Nέου στο ψηλότερο σημείο του χωριού και άλλες. Στον περίβολο της εκκλησίας της Παναγίας βρίσκεται το συγκρότημα «Δεσποτικό» και το Kρυφό Σχολειό. Aν αγαπάτε την πεζοπορία, μπορείτε να πάτε μέχρι τη Λέστιανη, όπου υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας της Σουρβίας – από ένα σημείο και μετά θα πρέπει ν’ αφήσετε το αυτοκίνητο.

Mη χάσετε την αναβίωση του ονομαστού εθίμου των «Mάηδων», το πρώτο δεκαπενθήμερο του Aυγούστου: μία σειρά από τελετουργικές αναπαραστάσεις που συμβολίζουν την αναγέννηση της φύσης και έχουν την καταγωγή τους στις αρχαίες παγανιστικές διονυσιακές τελετές. Διάφοροι συγγραφείς έχουν κατά καιρούς περιγράψει τις μοναδική περιγραφή της ερωτικής ιστορίας της Άνοιξης και του Mάη, που σώζεται από το πνεύμα του κακού, με χορό και παντομίμα.

Ιστορία

Η Μακρινίτσα χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα. Ο οικισμός αναπτύχθηκε τα επόμενα χρόνια ενώ τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας άκμασε ιδιαίτερα χάρη στο εμπόριο και στην βυρσοδεψία. Η Μακρινίτσα ήταν από τα χωριά που ξεσηκώθηκαν κατά την επανάσταση του 1821. Με την κήρυξη της επανάστασης στο Πήλιο από τον Άνθιμο Γαζή, οι Πηλιορείτες πολιόρκησαν το Βελεστίνο και τον Βόλο. Με επέμβαση όμως του Δράμαλη η πολιορκία αποτυγχάνει. Οι Τούρκοι στην συνέχεια πολιόρκησαν την Μακρινίτσα που τελικά μετά από ισχυρή αντίσταση έπεσε και η επανάσταση στην περιοχή προσωρινά καταπνίγηκε.

Η Μακρινίτσα πρωτοστάτησε, επίσης, στην επανάσταση της Θεσσαλίας το 1878. Η σημαντικότερη μάχη κατά την διάρκεια αυτής της επανάστασης πραγματοποιήθηκε στην Μακρινίτσα. Τα επαναστατικά σώματα της περιοχής και οι κάτοικοι της Μακρινίτσας με αρχηγό την Μαργαρίτα Μπασδέκη αντιστάθηκαν σθεναρά αλλά τελικά υπέκυψαν, όταν κατέφτασαν στην περιοχή Τουρκικές ενισχύσεις. Με την μεσολάβηση των Άγγλων η επανάσταση έληξε. Τρία χρόνια μετά η Θεσσαλία ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος.

Μετά την απελευθέρωση η Μακρινίτσα έγινε δήμος. Μεταπολεμικά άρχισε η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP