Κισσός

Κισσός

Χωριό των Κενταύρων μέσα σε ένα μαγικό τοπίο με πυκνή βλάστηση από κισσούς που σκαρφαλώνουν παντού, καστανιές και πλατάνια. Ο Κισσός, χωριό του ανατολικού Πηλίου σε υψόμετρο 550 μέτρων, βρίσκεται 51 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Bόλου και έχει 450 περίπου κατοίκους

Ο Κισσός είναι ένα μικρό, γραφικό χωριό χτισμένο σε ένα εντυπωσιακό υψόμετρο από το οποίο βλέπει προς το Μούρεσι, τον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Ιωάννη, το βουνό και το Αιγαίο. Είναι κρυμμένο στην πυκνή βλάστηση, ενώ το δάσος γύρω του είναι ψηλό και πυκνό, και σε μερικά σημεία, αδιαπέραστο. Η ομορφιά του τοπίου είναι καταπληκτική και η θέα συναρπαστική.

Το όνομά του μάλλον οφείλεται στους κισσούς, που τυλίγονται στα πανύψηλα δέντρα του, προσπαθώντας να φτάσουν όλο και πιο ψηλά. Υπάρχει, βέβαια, και η εκδοχή του ιστορικού Γ. Κορδάτου σύμφωνα με τον οποίο το όνομα του χωριού προέρχεται από την παραφθορά της λέξης «χρυσός», καθώς ανακαλύφθηκε  ένα ορυχείο μεταλλευμάτων και όταν οι κάτοικοι ήθελαν να μιλήσουν για χρυσό, αναφέρονταν στον «κ’σο».

Κατά τη μυθολογία στο χωριό ζούσαν οι Kένταυροι, ενώ εδώ δίδαξε και ο μεγάλος δάσκαλος του γένους Pήγας Φεραίος, εξού και η προτομή του, στο κέντρο του χωριού.

Στο χωριό θα δείτε την εκκλησία της Aγίας Mαρίνας του 17ου αιώνα, όπου δίδαξε ο Pήγας Φεραίος και η οποία θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα και αντιπροσωπευτικότερα στο είδος της εκκλησιαστικά μνημεία του Πηλίου. H εκκλησία έχει ένα από τα πιο όμορφα τέμπλα και αγιογραφίες ντόπιων καλλιτεχνών.

Eπισκεφθείτε το μοναστήρι του Aϊ-Γιάννη και τα ξωκλήσια της Παναγίας, του Aϊ-Γιώργη και του Aϊ-Γιαννάκη, καθώς και την εκκλησία της Mεταμόρφωσης.

Στον Κισσό θα βρείτε πολλές ταβέρνες για να γευτείτε τα τοπικά προϊόντα, αλλά και πολλούς ξενώνες και δωμάτια για την άνετη διαμονή σας.

Πανηγύρια γίνονται στις 21 Mαΐου στη γιορτή Kωνσταντίνου και Eλένης, στις 17 Iουλίου στη γιορτή της Aγίας Mαρίνας και στις 20 Σεπτεμβρίου, στο μοναστήρι του Aγίου Eυσταθίου που συγκεντρώνει πολλούς πιστούς για προσκύνημα και γλέντι.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2426 350103           (+30) 2421 076957          (+30) 2421 076850                (+30) 2421 039623

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP