Χάνια

Χάνια

Ένα πανέμορφο χωριό με υψόμετρο 1.200 μ., μεσα σε πυκνά δάση από οξιές, καστανιές και πλατάνια, με παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια, 26 χλμ. από το Bόλο. Tα παλιά χάνια που φιλοξενούσαν τους ταξιδιώτες έδωσαν το όνομά τους στο μικρό χωριό που είναι πέρασμα για το ανατολικό Πήλιο, αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, που βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ., στην τοποθεσία Aγριόλευκες (υψόμετρο 1.500 μ.). Στο καταφύγιο μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 80 άτομα ενώ λειτουργεί εστιατόριο και καφέ μπαρ.

Τα Χάνια είναι ένα από τα δημοφιλή χωριά του Πηλίου και βρίσκονται χτισμένα μέσα σε δάσος με οξιές και έλατα. Είναι το πέρασμα από το Δυτικό στο Ανατολικό Πήλιο. Τα παλιά χρόνια ήταν ο σταθμός ανάπαυλας και ανεφοδιασμού των εμπόρων και των ταξιδιωτών, οι οποίοι έβρισκαν κατάλυμα στα χάνια, από όπου και προήλθε το όνομα του χωριού. Σήμερα δίπλα στο χωριό, στη θέση Αγριόλευκες, λειτουργεί ένα από τα ωραιότερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα και γι' αυτό το λόγο προσελκύουν πολλούς επισκέπτες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αποτελεί ιδανικό προορισμό για διακοπές όλο τον χρόνο καθώς οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού, στα Χάνια μεταφράζονται ως δροσερή ανάπαυλα του βουνού.

Τον χειμώνα έχουν την τιμητική τους καθώς ντυμένα στα λευκά και με το Χιονοδρομικό Κέντρο που απέχει μόλις 2 χλμ. σε πλήρη λειτουργία, προσελκύουν και φιλοξενούν χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Από τα Χάνια μπορείτε να ακολουθήσετε τον νέο δρόμο που οδηγεί στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου του Πηλίου, σε χωριά όπως ο Άγιος Ιωάννης και η φημισμένη παραλία Μυλοπόταμος. Υπάρχει επίσης και άλλος δρόμος που οδηγεί από τα Χάνια στην Αγριά και τα παραθαλάσσια χωριά του Παγασητικού.

Οι παλιοί ξενώνες έχουν αντικατασταθεί από πολυτελή, μοντέρνα και παραδοσιακά ξενοδοχεία, παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια, που σερβίρουν την παραδοσιακή φασολάδα και το μοναδικό Πηλιορείτικο σπεντζοφάϊ.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP