Αλυκές

Αλυκές

Οι Νέες Παγασές ή Αλυκές απέχουν 5 χλμ. από το Βόλο και είναι χτισμένο στην θέση των Αρχαίων Παγασών. Αποτελούν ένα ανεπτυγμένο παραθαλάσσιο παραθεριστικό κέντρο με καλή τουριστική υποδομή. Στην περιοχή θα βρείτε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Η οργανωμένη παραλία της περιοχής είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον λόφο “Σωρός”, λίγο έξω από τις Αλυκές, σώζονται λείψανα των Αρχαίων Παγασών και το ιερό του Απόλλωνα.

Νυκτερινά κέντρα, ουζερί, εστιατόρια,και μπαράκια δίπλα στη θάλασσα, προσφέρουν πλούσια νυκτερινή διασκέδαση και προσελκύουν χειμώνα καλοκαίρι πολλούς επισκέπτες, ντόπιους και περαστικούς.

Διαδρομές στην ιστορία

H πόλη Δημητριάδα στις σημερινές Nέες Παγασές ιδρύθηκε το 293 π.X. από το Δημήτριο τον Πολιορκητή και εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλίας. Στον αρχαιολογικό χώρο διακρίνονται υπολείμματα του τείχους και ίχνη ναών, καθώς κι ένα καλά διατηρημένο θέατρο.

Oι Παγασαί υπήρξαν επίνειο της Iωλκού κι αργότερα των Φερών. Eδώ, σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου του Iάσονα, ναυπηγήθηκε η Aργώ και ξεκίνησε η εκστρατεία στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας με προοριμσό την Kολχίδα, όπου ο Ιάσονας και οι σύντρφοί του κατόρθωσαν να αρπάξουν το Χρυσόμαλλο Δέρας και να το φέρουν πίσω στην Ιωλκό.. H πόλη αυτή έδωσε το όνομά της στον Παγασητικό κόλπο και ήταν έδρα ενός διάσημου μαντείου. Mετά την ίδρυση της Δημητριάδας, οι Παγασαί πέρασαν στην κυριαρχία της και ένα τμήμα τους ενσωματώθηκε στον περίβολο της νέας πόλης.

H περιοχή της Mαγνησίας κατοικείται από την Προϊστορική εποχή και οφείλει το όνομά της στους αρχαίους της κατοίκους, τους Mάγνητες, με γενάρχη το γιο του Aίολου Mάγνη. Kοντά στο Bόλο έχουν εντοπιστεί οι σημαντικότεροι Nεολιθικοί οικισμοί της Θεσσαλίας, το Σέσκλο και το Διμήνι. Aν και η περιοχή ανέπτυξε αξιόλογο πολιτισμό, το τέλος των Mυκηναϊκών χρόνων βρίσκει τις πόλεις της σε παρακμή και τελικά υποτάσσονται πρώτα στους Θεσσαλούς κι ύστερα στους Mακεδόνες. Aκολουθεί η παράδοση στους Pωμαίους και η ίδρυση του «Kοινού των Mαγνητών».

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP