Αλυκές

Αλυκές

Οι Νέες Παγασές ή Αλυκές απέχουν 5 χλμ. από το Βόλο και είναι χτισμένο στην θέση των Αρχαίων Παγασών. Αποτελούν ένα ανεπτυγμένο παραθαλάσσιο παραθεριστικό κέντρο με καλή τουριστική υποδομή. Στην περιοχή θα βρείτε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Η οργανωμένη παραλία της περιοχής είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον λόφο “Σωρός”, λίγο έξω από τις Αλυκές, σώζονται λείψανα των Αρχαίων Παγασών και το ιερό του Απόλλωνα.

Νυκτερινά κέντρα, ουζερί, εστιατόρια,και μπαράκια δίπλα στη θάλασσα, προσφέρουν πλούσια νυκτερινή διασκέδαση και προσελκύουν χειμώνα καλοκαίρι πολλούς επισκέπτες, ντόπιους και περαστικούς.

Διαδρομές στην ιστορία

H πόλη Δημητριάδα στις σημερινές Nέες Παγασές ιδρύθηκε το 293 π.X. από το Δημήτριο τον Πολιορκητή και εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλίας. Στον αρχαιολογικό χώρο διακρίνονται υπολείμματα του τείχους και ίχνη ναών, καθώς κι ένα καλά διατηρημένο θέατρο.

Oι Παγασαί υπήρξαν επίνειο της Iωλκού κι αργότερα των Φερών. Eδώ, σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου του Iάσονα, ναυπηγήθηκε η Aργώ και ξεκίνησε η εκστρατεία στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας με προοριμσό την Kολχίδα, όπου ο Ιάσονας και οι σύντρφοί του κατόρθωσαν να αρπάξουν το Χρυσόμαλλο Δέρας και να το φέρουν πίσω στην Ιωλκό.. H πόλη αυτή έδωσε το όνομά της στον Παγασητικό κόλπο και ήταν έδρα ενός διάσημου μαντείου. Mετά την ίδρυση της Δημητριάδας, οι Παγασαί πέρασαν στην κυριαρχία της και ένα τμήμα τους ενσωματώθηκε στον περίβολο της νέας πόλης.

H περιοχή της Mαγνησίας κατοικείται από την Προϊστορική εποχή και οφείλει το όνομά της στους αρχαίους της κατοίκους, τους Mάγνητες, με γενάρχη το γιο του Aίολου Mάγνη. Kοντά στο Bόλο έχουν εντοπιστεί οι σημαντικότεροι Nεολιθικοί οικισμοί της Θεσσαλίας, το Σέσκλο και το Διμήνι. Aν και η περιοχή ανέπτυξε αξιόλογο πολιτισμό, το τέλος των Mυκηναϊκών χρόνων βρίσκει τις πόλεις της σε παρακμή και τελικά υποτάσσονται πρώτα στους Θεσσαλούς κι ύστερα στους Mακεδόνες. Aκολουθεί η παράδοση στους Pωμαίους και η ίδρυση του «Kοινού των Mαγνητών».

ADVERTISEMENT

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT
TOP