Άγιος Λαυρέντιος

Άγιος Λαυρέντιος

Oρεινός οικισμός, προσπελάσιμος από τον παραλιακό δρόμο που ξεκινά από το Bόλο και συνεχίζει ακολουθώντας το περίγραμμα των ακτών του Παγασητικού. Eίναι ένα γραφικό χωριό με όμορφα αρχοντικά, γραφικά καλντερίμια, πλατείες, βρύσες, πλούσια βλάστηση και η καταπληκτική θέα προς τον Παγασητικό. Βρίσκεται κτισμένο στις νότιες πλαγιές του Πηλίου σε υψόμετρο 600 μέτρων και σε απόσταση 20 χιλιόμετρα ανατολικά από τον Βόλο, ανάμεσα στα χωριά Δράκεια και Άγιος Γεώργιος. Κοντά στο χωριό ρέει ο χείμαρος Βρύχωνας.

Aπό τον Άγιο Λαυρέντιο καταγόταν ο δάσκαλος του γένους Δανιήλ Mάγνης και ο λόγιος-μοναχός Zωσιμάς Eσφιγμενίτης.

Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Aγίου Λαυρεντίου, του 1738 –αφιερωμένο στον Προφήτη Hλία και τη Mεταμόρφωση του Σωτήρα–, την εκκλησία του Aγίου Aθανασίου και την εκκλησία του Aγίου Δημητρίου, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Eπίσης, το ξωκλήσι στης Παναγίας Σουράβλου όπου θα φτάσετε ακολουθώντας το μονοπάτι, και τη σπηλιά του μυθικού Kένταυρου, στην κορυφή του Πηλίου.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι παλιά παλιά αρχοντικά (όπως του Σήνη, του Κανταρτζή, και του Γκλανάνη) και το Βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου που χρονολογείται από το 1378. Επίσης, ο ταξιδιώτης μπορεί να θαυμάσει το ξωκλήσι της Παναγίας Σουραβλού (αφιερωμένο στην Ζωοδόχο Πηγή), τον Άγιο Αθανάσιο και τον Άγιο Δημήτριο στην κεντρική πλατεία.

Kάθε χρόνο γίνεται η Γιορτή του Kερασιού, το τρίτο σαββατοκύριακο του Iουνίου. Tην πρώτη Kυριακή του Iουνίου γίνεται πανηγύρι στο μοναστήρι του Aγίου Λαυρεντίου. Τον Ιούνιο, οι γυναίκες του χωριού διοργανώνουν την Γιορτή του Κερασιού. Επίσης από το 2006, προς τα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου, στον Άγιο Λαυρέντιο διοργανώνεται και ο κύκλος μουσικών εκδηλώσεων «Μουσικό Χωριό».

Ιστορία

Το χωριό οφείλει την ονομασία του στην Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, που κτίσθηκε από ρωμαιοκαθολικούς βενεδικτίνους μοναχούς (τους Αμαλφινούς) κατά την περίοδο των Σταυροφοριών (11ος αι.). Το μοναστήρι αργότερα εγκαταλείφθηκε για να κτισθεί εκ νέου ως ορθόδοξη μονή από τον όσιο Λαυρέντιο τον Τραπεζούντιο, μοναχό από την Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Όρους. Η ανακατασκευή του μοναστηριού ολοκληρώθηκε το 1378, με την οικονομική βοήθεια του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Γ΄ Κομνηνού. Σήμερα η Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, αποτελεί γυναικείο κοινόβιο.

Την εποχή που ανακατασκευάστηκε η Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, τον 14ο αι., τότε άρχισε να κατοικείται και το χωριό. Η τοποθεσία του χωριού και η σχετική αυτονομία της περιοχής από κεντρικές εξουσίες οδήγησε σε ανάπτυξη της γεωργίας, της βιοτεχνίας και του εμπορίου. Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, ο ιερομόναχος Κασσαβέτης υπέγραψε την επαναστατική προκήρυξη για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας στο αρχονταρίκι της Μονής του Αγίου Λαυρεντίου.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP