Άγιος Λαυρέντιος

Άγιος Λαυρέντιος

Ένα «μοναστηριακό» χωριό του δυτικού Πηλίου με μαγευτική θέα και μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Ο Άγιος Λαυρέντιος, 20 χιλιόμετρα από το Βόλο, έχει μακρά ιστορία με τις ρίζες του να φτάνουν στην εποχή της Τουρκοκρατίας και των βακουφιών, χωριά θρησκευτικού ενδιαφέροντος της εποχής

Είναι ένας ορεινός γραφικός οικισμός -ανάμεσα στα χωριά Δράκεια και Άγιος Γεώργιος- προσπελάσιμος από τον παραλιακό δρόμο που ξεκινά από το Bόλο και συνεχίζει ακολουθώντας το περίγραμμα των ακτών του Παγασητικού. Ο Άγιος Λαυρέντιος διαθέτει πανέμορφα αρχοντικά, γραφικά καλντερίμια, πλατείες, βρύσες, πλούσια βλάστηση και η καταπληκτική θέα προς τον Παγασητικό.

Η τοποθεσία του, που είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά και τα ρυάκια, τον κάνουν να είναι στους must προορισμούς όλο το χρόνο αν και το χειμώνα έχει άλλη χάρη ειδικά χιονισμένος, ενώ το πράσινο «πνίγει» το χωριό με καστανιές, οξιές και πλατανιές.

Aπό τον Άγιο Λαυρέντιο καταγόταν ο δάσκαλος του γένους Δανιήλ Mάγνης και ο λόγιος-μοναχός Zωσιμάς Eσφιγμενίτης.

Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Aγίου Λαυρεντίου, του 1738 –αφιερωμένο στον Προφήτη Hλία και τη Mεταμόρφωση του Σωτήρα–, την εκκλησία του Aγίου Aθανασίου και την εκκλησία του Aγίου Δημητρίου, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Eπίσης, το ξωκλήσι στης Παναγίας Σουράβλου, όπου θα φτάσετε ακολουθώντας το μονοπάτι, και τη σπηλιά του μυθικού Kένταυρου, στην κορυφή του Πηλίου.

Kάθε χρόνο γίνεται η Γιορτή του Kερασιού, το τρίτο σαββατοκύριακο του Iουνίου. Tην πρώτη Kυριακή του Iουνίου γίνεται πανηγύρι στο μοναστήρι του Aγίου Λαυρεντίου. Τον Ιούνιο, οι γυναίκες του χωριού διοργανώνουν την Γιορτή του Κερασιού. Επίσης από το 2006, προς τα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου, στον Άγιο Λαυρέντιο διοργανώνεται και ο κύκλος μουσικών εκδηλώσεων «Μουσικό Χωριό».

Το χωριό οφείλει την ονομασία του στην Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, που κτίσθηκε από ρωμαιοκαθολικούς βενεδικτίνους μοναχούς -τους Αμαλφινούς- κατά την περίοδο των Σταυροφοριών (11ος αιώνας). Το μοναστήρι αργότερα εγκαταλείφθηκε για να κτισθεί εκ νέου ως ορθόδοξη μονή από τον όσιο Λαυρέντιο τον Τραπεζούντιο, μοναχό από την Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Όρους. Η ανακατασκευή του μοναστηριού ολοκληρώθηκε το 1378, με την οικονομική βοήθεια του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Γ΄ Κομνηνού. Σήμερα η Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, αποτελεί γυναικείο κοινόβιο.

Την εποχή που ανακατασκευάστηκε η Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, τον 14ο αι., τότε άρχισε να κατοικείται και το χωριό. Η τοποθεσία του χωριού και η σχετική αυτονομία της περιοχής από κεντρικές εξουσίες οδήγησε σε ανάπτυξη της γεωργίας, της βιοτεχνίας και του εμπορίου. Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, ο ιερομόναχος Κασσαβέτης υπέγραψε την επαναστατική προκήρυξη για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας στο αρχονταρίκι της Μονής του Αγίου Λαυρεντίου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2421 350173           (+30) 2421 076995          (+30) 2421 076850                (+30) 2421 039623

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP