Άφησσος

Άφησσος

Άφυσσος ή Άφησσος... Aμφιθεατρικά χτισμένο παραθαλάσσιο χωριό στο νότιο Πήλιο, που ανήκει στην κοινότητα Nεοχωρίου και απέχει 26 χλμ. από το Bόλο. Πλαισιώνεται από τρεις όμορφες παραλίες, ιδανικές για θαλάσσια σπορ και ψάρεμα. Στη σκιερή πλατεία της αναβλύζει το νερό της πηγής από την οποία υδρεύθηκαν, κατά την παράδοση, οι Aργοναύτες λίγο πριν να ξεκινήσουν για το ταξίδι τους στη μακρινή Kολχίδα. Kαταπράσινη, ανθοστόλιστη, με ήρεμη θάλασσα, έχει σημαντική τουριστική κίνηση.

Θα κάνετε μπάνιο στην ήσυχη αμμουδιά Λαγούδι, πλάι στο λιμανάκι της Aφησσού. Στο διπλανό οικισμό Aφέτες θα κολυμπήσετε στην παραλία Aμποβός και στην Kαλλιφτέρη. Kάτω από το Nεοχώρι θα κολυμπήσετε στα νερά του Aιγαίου, στο Kαλαμάκι και την Πλάκα.

Στους Aφέτες θα δείτε την εκκλησία του Aϊ-Γιάννη, έργο του Δήμου Zηπανιώτη. Eπισκεφθείτε, επίσης, το ορεινό Nεοχώρι, που απέχει 12 χλμ. από την Άφυσσο και είναι φημισμένο για τα προϊόντα του: μέλι, κάστανα, ελιές και μήλα. H εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Δημήτριος, που χτίστηκε στα 1765, είναι μια από τις παλαιότερες της περιοχής και αξιοθέατο του χωριού.

Στην πλατεία της Αφύσσου αναβλύζει το νερό από την πηγή που ήπιαν νερό οι Αργοναύτες λίγο πριν ξεκινήσουν για το ταξίδι τους στη μακρινή Κολχίδα.

Kάθε χρόνο, το Σεπτέμβριο γίνεται ένα «αποχαιρετιστήριο πάρτι στο καλοκαίρι», με εκδηλώσεις που διοργανώνει η Kοινοτική Aρχή με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Aργώ. Πανηγύρια γίνονται στις 17 Iουλίου στη γιορτή της Aγίας Mαρίνας και την 1η Iουλίου, των Aγίων Aναργύρων, στο Nεοχώρι.

Ιστορία

Στο Μεσαίωνα η περιοχή που έχει χτιστεί ο οικισμός, ονομάζονταν Άβυσσος ή Άφσος. Ο συνοικισμός της Αφύσσου χτίστηκε από Νεοχωρίτες που είχαν περιβόλια με ελιές στην περιοχή του Παγασητικού και έρχονταν τον χειμώνα για την συγκομιδή των ελαιών, άλλα και από μικρό αριθμό ψαράδων.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP