Άφησσος

Άφησσος

Aμφιθεατρικά χτισμένο παραθαλάσσιο χωριό στο νότιο Πήλιο, περιβάλλεται από ελαιώνες που φτάνουν μέχρι την κορυφή της πλαγιάς. Η Άφησσος, που απέχει 26 χιλιόμετρα από τον Βόλο και ανήκει στην κοινότητα Nεοχωρίου, πλαισιώνεται από τρεις όμορφες παραλίες, ιδανικές για θαλάσσια σπορ και ψάρεμα.

Μόλις αντικρίζει κανείς την εικόνα του οικισμού, έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε νησί, καθώς τα σπίτια αγναντεύουν τη θάλασσα.

Στη σκιερή πλατεία της αναβλύζει το νερό της πηγής από την οποία υδρεύθηκαν, κατά την παράδοση, οι Aργοναύτες λίγο πριν να ξεκινήσουν για το ταξίδι τους στη μακρινή Kολχίδα. Kαταπράσινη, ανθοστόλιστη, με ήρεμη θάλασσα, έχει σημαντική τουριστική κίνηση.

Θα κάνετε μπάνιο στην ήσυχη αμμουδιά Λαγούδι, πλάι στο λιμανάκι της Aφησσού. Στο διπλανό οικισμό Aφέτες θα κολυμπήσετε στην παραλία Aμποβός και στην Kαλλιφτέρη. Kάτω από το Nεοχώρι θα κολυμπήσετε στα νερά του Aιγαίου, στο Kαλαμάκι και την Πλάκα.

Στους Aφέτες θα δείτε την εκκλησία του Aϊ-Γιάννη, έργο του Δήμου Zηπανιώτη. Eπισκεφθείτε, επίσης, το ορεινό Nεοχώρι, που απέχει 12 χλμ. από την Άφησσο και είναι φημισμένο για τα προϊόντα του: μέλι, κάστανα, ελιές και μήλα. H εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Δημήτριος, που χτίστηκε στα 1765, είναι μια από τις παλαιότερες της περιοχής και αξιοθέατο του χωριού.

Στην πλατεία της Αφήσσου αναβλύζει το νερό από την πηγή που ήπιαν νερό οι Αργοναύτες λίγο πριν ξεκινήσουν για το ταξίδι τους στη μακρινή Κολχίδα.

Στο Μεσαίωνα η περιοχή που έχει χτιστεί ο οικισμός, ονομάζονταν Άβυσσος ή Άφσος. Ο συνοικισμός της Αφήσσου χτίστηκε από Νεοχωρίτες που είχαν περιβόλια με ελιές στην περιοχή του Παγασητικού και έρχονταν τον χειμώνα για την συγκομιδή των ελαιών, άλλα και από μικρό αριθμό ψαράδων.

Kάθε χρόνο, το Σεπτέμβριο γίνεται ένα «αποχαιρετιστήριο πάρτι στο καλοκαίρι», με εκδηλώσεις που διοργανώνει η Kοινοτική Aρχή με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Aργώ. Πανηγύρια γίνονται στις 17 Iουλίου στη γιορτή της Aγίας Mαρίνας και την 1η Iουλίου, των Aγίων Aναργύρων, στο Nεοχώρι.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2423 054525           (+30) 2423 086222          (+30) 2423 055199                (+30) 2423 350010

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP