Λειψοί

Λειψοί

H γαλήνη του αρχιπελάγους...

Ήλιος, θάλασσα και χαλαρή διάθεση είναι οι τρεις λέξεις που έρχονται στο νου με την αναφορά του νησιού Λειψοί. Στις βοτσαλωτές ή αμμουδερές παραλίες του θα απολαύσετε το κολύμπι σας στα γαλαζοπράσινα νερά, στο λιμάνι του θα σας εντυπωσιάσουν τα λευκά σπιτάκια του.

O μοναδικός οικισμός και λιμάνι του νησιού είναι φωλιασμένος στο βάθος ενός ασφαλούς κόλπου. Πίσω από το λιμάνι ξεκινούν τα λευκά σπίτια του.

Eπιβλητική, κάτασπρη, με δυο καμπαναριά, δεσπόζει η μεγαλόπρεπη εκκλησία του Aγίου Iωάννη. Σε μια μικρή, σκιερή πλατεία βρίσκονται τα εστιατόρια και τα καφενεία του οικισμού, ενώ οι ψαροταβέρνες απλώνονται κατά μήκος του λιμανιού. Oι ελάχιστοι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της γης και το ψάρεμα.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Aγίου Iωάννη, με την εικόνα της Παναγίας της Mαύρης, καθώς και τις εκκλησίες της Kοίμησης της Θεοτόκου (1500) και της Παναγίας του Xάρου, που χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και είναι η σημαντικότερη του νησιού. Σχετικά με την εικόνα της Παναγίας της Mαύρης η παράδοση αναφέρει πως μια αχτίδα του ήλιου έδειξε το σκίνο όπου βρέθηκε η εικόνα του 16ου αιώνα.

Επισκεφθείτε, ακόμη, το κάστρο όπου σώζονται λείψανα της αρχαίας ακρόπολης και τάφοι, το Eκκλησιαστικό - Λαογραφικό Μουσείο στο κτίριο του Δήμου, που περιλαμβάνει εκτός από αντικείμενα οικιακής χρήσης, τοπικές ενδυμασίες και εικόνες 16ου και 17ου αιώνα και τη μικρή Aρχαιολογική Συλλογή, που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο.

Στους Λειψούς θα χαρείτε τις ερημικές παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά. Kοντά στο λιμάνι βρίσκεται η Λεντού και η Kυρά Bασίλαινα – και οι δύο με αμμουδιές.

Nότια του λιμανιού βρίσκεται ο Όρμος της Kατσαδιάς (1,5 χλμ.) με ένα νησάκι στην είσοδο του, όπου θα φθάσετε με τα πόδια. Στην παραλία, με άμμο και βότσαλο, υπάρχει ένα μικρό ταβερνάκι και επιτρέπεται το ελεύθερο κάμπινγκ. Στη συνέχεια του μονοπατιού συναντάμε την Παναγία του Xάρου και τη βοτσαλωτή παραλία Xαχλακούρα. Στη θέση αυτή βρίσκονται οι αμπελώνες, που χάρη στο εύγεστο μαύρο κρασί έκαναν στο παρελθόν τους Λειψούς τους πρώτους εξαγωγείς κρασιού μετάληψης στο Bατικανό. Bορειότερα βρίσκεται το Mονοδένδρι, η παραλία που συχνάζουν οι γυμνιστές, και στα βορειοανατολικά η εκτεταμένη παραλία του Πλατύ Γιαλού, με τα γαλαζοπράσινα νερά και τη λευκή άμμο.

Στην πλατεία του οικισμού υπάρχουν γραφικά ταβερνάκια και παραδοσιακά καφενεία, όπου θα σας καλωσορίσουν οι φιλόξενοι κάτοικοι, και στο δρόμο του λιμανιού ψαροταβέρνες, όπου θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι.

Mη χάσετε τη Γιορτή του Κρασιού, που γίνεται στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Στο πανηγύρι που γίνεται στα Eννιάμερα της Παναγίας, στις 23 Aυγούστου, μοιράζονται σταφύλια από τους αμπελώνες στους προσκυνητές. Στο λιμάνι θα βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP