Σκανδάλη

Σκανδάλη

Από τα πιο παλιά και γραφικά χωριουδάκια του νησιού, που οι κάτοικοί του μένουν πιστοί στις παραδόσεις. Η Σκανδάλη Βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μύρινας και είναι το νοτιότερο χωριό της Λήμνου

Χτισμένη σε μια πανέμορφη τοποθεσία με απέραντη θέα, κατατάσσεται στα μικρά χωριά της Λήμνου, με το κλίμα της να θεωρείται ως το καλύτερο στο νησί.

Επισκεφθείτε το Ναό του Πολιούχου της Σκανδάλης, Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε γύρω στο 1880 και αγιογραφήθηκε από τον ονομαστό Ίμβριο αγιογράφο Ευστράτιο Χαϊμαντέ, στο τέλος του 19ου αιώνα. Εντυπωσιακός είναι όμως και ο ναός του Αγίου Γρηγορίου

Το χωριό θεωρείται το κέντρο της μελισσοκομίας στη Λήμνο, ενώ φημίζεται και για το θυμάρι που φύεται κατά κόρον στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας το τοπίο.

Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Aγίου Σώζοντα όπου γίνεται μεγάλο διήμερο πανηγύρι στις 6 και 7 Aυγούστου. Επίσης, τα γραφικά χωριά Φισίνη και Aγία Σοφία. Θα κολυμπήσετε στην περιοχή του Aγίου Σώζοντα.

Πάντως όσον αφορά στην ονομασία του χωριού, η τοπική παράδοση λέει ότι κάποτε ένας «ξενομερίτης» κατόρθωσε με διάφορα τεχνάσματα και σκανδαλιές να αναρριχηθεί κοινωνικά, «αποκομίζοντας» το παρατσούκλι «Σκανδάλης» από τους ντόπιους και ότι αυτός ήταν ο ιδρυτής του οικισμού. Άλλη εκδοχή θέλει η Σκανδάλη να δημιουργήθηκε από τον ηγούμενο Σκανδάλιο, κάποιου κοντινού μοναστηριού.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2254 350000           (+30) 2254 022201          (+30) 2254 029885                (+30) 2254 350400

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP