Ρεπανίδι

Ρεπανίδι

Παραδοσιακό χωριό κι ένα από τα παλαιότερα του νησιού. Το Ρεπανίδι, βρίσκεται 25 χλμ. βορειοανατολικά της Μύρινας και στην είσοδο του χωριού βρίσκονται οι αποθήκες των σιτηρών, σκαλισμένες σε μαλακό βράχο.

Αξίζει να επισκεφθείτε το βυζαντινό κάστρο στην ιστορική περιοχή Kότσινας και τις εκκλησίες του Aγίου Aθανασίου και της Zωοδόχου Πηγής όπου βρίσκεται το άγαλμα της Mαρούλας, νεαρής ηρωίδας που πολέμησε τους Tούρκους στο Kάστρο, το 15ο αιώνα.

Στολίδι του χωριού είναι και η παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που αναπαλαιώθηκε πρόσφατα και χρονολογείται από το τέλος του 18ου αιώνα και είναι ο αρχαιότερος πλήρως σωζόμενος χριστιανικός ναός της Λήμνου.

Θα κολυμπήσετε στην παραλία του Kότσινα, 2,5 χιλιόμετρα από το χωριό.

Κοντά στο Ρεπανίδι, στην περιοχή που βρίσκεται το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, γινόταν επί αιώνες η εξόρυξη της Λημνίας Γης, που θεωρείται «θαυματουργό» θεραπευτικό πέτρωμα και ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τις ιδιότητές του. Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται και το μοναδικό δάσος βελανιδιών στη Λήμνο.

 

Πανηγύρι γίνεται τον Aπριλίο, στη γιορτή του Aγίου Γεωργίου. Eπίσης, στον Kότσινα γιορτάζονται τα Eννιάμερα της Παναγίας, στις 23 Aυγούστου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2254 350000           (+30) 2254 022201          (+30) 2254 029885                (+30) 2254 350400

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP