Πλάκα

Πλάκα

Παραδοσιακό ψαροχώρι στην άκρη της χερσονήσου στην βορειοανατολική Λήμνο. Η Πλάκα, που βρίσκεται 45 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Mύρινας, διαθέτει θαλάσσια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως ένας πλούσιος ψαρότοπος, γι’ αυτό, αν αγαπάτε το ψάρεμα, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί τα σύνεργά σας.

Ο οικισμός της Πλάκας, που συγκροτήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, διατηρεί στο μεγαλύτερο μέρος του χωριού την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τα πετρόχιστα σπίτια και τα λιθόχτιστα καλντερίμια.

Η θέα από το σημείο αυτό προς την Ίμβρο, που απέχει μόλις 12 ναυτικά μίλια είναι μαγευτική, γεγονός που έκανε τους εκδιωγμένους Ίμβριους να ορίσουν την Πλάκα για το ετήσιο αντάμωμά τους, στο εκκλησάκι της Αγίας Άννας, συνάντηση που θεμελιώθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Επισκεφθείτε τον κεντρικό ναό της Πλάκας, αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο, όπου ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ρυθμού μπαρόκ και παλαιότερο του ναού, καθώς χρονολογείται από τα τέλη 18ου αιώνα και πιστεύεται ότι προέρχεται από μοναστήρι της γειτονικής Λέσβου.

Επισκεφθείτε τον φάρο της Πλάκας είναι ένα ακόμα από τα αξιοθέατα του χωριού, ενώ σύμφωνα με ιστορικές πηγές, γύρω από την Πλάκα εντοπίζονται οι θέσεις τριών αρχαίων και μεσαιωνικών οικισμών.

Επιπλέον, στο παλιό λιμάνι της Πλάκας δεσπόζει το Βριόκαστρο ή Παλαιόκαστρο, μεσαιωνικό οχυρό.

Θα κολυμπήσετε στις παραλίες του Aγίου Στεφάνου και του Mανδρίου. Κοντά στην παραλία του Αγίου Χαραλάμπους λειτουργούν ιαματικά λουτρά, ιδανικά για ρευματισμούς και λασποθεραπεία με «λήμνια γη», ένα από τα πιο σημαντικά φάρμακα του Iπποκράτη.

Πανηγύρι γίνεται στις 6 Aυγούστου, στη γιορτή του Σωτήρα, και στις 23 Aυγούστου, της Παναγίας.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2254 350000           (+30) 2254 022201          (+30) 2254 029885                (+30) 2254 350400

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP