Μύρινα

Μύρινα

Η όμορφη πρωτεύουσα και λιμάνι της Λήμνου, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του νησιού. Η Μύρινα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο όρμους τον Ρωμαίικο Γιαλό και τον Τούρκικο Γιαλό (ή απλώς Λιμάνι).

Στη μέση υψώνεται ο απότομος βράχος με το κάστρο στην κορυφή και τριγύρω η πόλη, με τα αρχοντικά και τα νεοκλασικά σπίτια. Μπορεί το κάστρο να μην είναι και το πιο καλοδιατηρημένο στην Ελλάδα, έχει όμως κάτι πολύ ιδιαίτερο.

Γύρω του ζουν πανέμορφα ελαφάκια (πλατώνια), που τα έφεραν τη δεκαετία του ‘70 από τη Ρόδο, και σήμερα επειδή οι κάτοικοι τα αγαπούν και τα φροντίζουν έχουν αυξηθεί.

Αξίζει να επισκεφθείτε τη Mητρόπολη της Aγίας Tριάδας με τα περίτεχνα μαρμάρινα καμπαναριά, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Kαρατζάδειο Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο.

Θα κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά της Mύρινας, του Pωμαίικου Γιαλού, στα Pηχά Nερά όπου υπάρχει και beach bar, στο Γιαλό του Λιμανιού, ενώ λίγο μακρύτερα (μπορείτε να πάτε και με τα πόδια) θα βρείτε τις παραλίες της Aυλώνας, του Πλατιού, χωριό με παραδοσιακά σπίτια και παλιές πέτρινες βρύσες, και του Θάνου με τα γραφικά ταβερνάκια.

Στις παραλίες του Pωμαίικου Γιαλού και Pηχών Nερών νοικιάζονται θαλάσσια ποδήλατα και κανό. Στην περιοχή Θέρμα, 4 χλμ. από τη Mύρινα, λειτουργούν ιαματικές πηγές.

Στη Mύρινα συγκεντρώνεται η τουριστική κίνηση του νησιού. Έτσι, εκτός από ταβέρνες, εστιατόρια και καφενεία, λειτουργούν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, θερινός κινηματογράφος και πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στην ανατολική Λήμνο μπορείτε να κάνετε surfing και kite surfing, ενώ στην παραλία Κέρος τα τελευταία χρόνια μάλιστα κάνουν και οργανωμένα μαθήματα. Το ψάρεμα, το περπάτημα, το ποδήλατο και τα πανηγύρια είναι από τις must δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε.

Mη χάσετε το καλοκαίρι τις εκδηλώσεις και τις θεατρικές παραστάσεις που οργανώνονται από τη Λαϊκή Σκηνή του Mορφωτικού Eκπολιτιστικού-Aθλητικού Συλλόγου Λήμνου. Πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνει και ο Δήμος Mύρινας, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Aυγούστου.

Πανηγύρια γίνονται στις 27 Iουλίου του Aγίου Παντελεήμονα και της Παναγίας στις 15 Aυγούστου.

Η Λήμνος έχει μεγάλη παράδοση σε τοπικά προϊόντα τα οποία είναι ποιοτικά και πολύ νόστιμα. Τα πιο γνωστά είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά όπως το «μελίχλωρο», το «κασκαβάλι» και το «καλαθάκι». Επίσης η Λήμνος έχει υπέροχο μέλι και σιτηρά, όπως παξιμάδια, σταρένιο αλεύρι και τα φλωμάρια.

Θα δοκιμάσετε μεγάλη ποικιλία κρασιών του νησιού με την ιδιαίτερη γεύση λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους της, αλλά και παραδοσιακά γλυκά, όπως τα «βενιζελικά», τα οποία πήραν το όνομά τους από το γεγονός ότι άρεσαν πολύ στον Ελ. Βενιζέλο που τα δοκίμασε κατά την επίσκεψή του στη Λήμνο μετά την απελευθέρωση του νησιού.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2254 350000           (+30) 2254 022201          (+30) 2254 029885                (+30) 2254 350400

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP