Κοντιάς

Κοντιάς

Ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα χωριά της Λήμνου, με τους πευκόφυτους λόφους, τους μισοερειπωμένους ανεμόμυλους στη νότια είσοδό του, τα πέτρινα σπίτια με το χαρακτηριστικό τοπικό χρώμα. Ο Κοντιάς -κεφαλοχώρι, που βρίσκεται 11 χλμ. ανατολικά της Mύρινας- έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την ατμόσφαιρα του παρελθόντος.

Θα συναντήσετε τα παλιά πέτρινα αρχοντικά των καραβοκύρηδων του 19ου και του 20ού αιών, που ανακαινίστηκαν, και σήμερα είτε φιλοξενούν τους απογόνους των αντρών εκείνων, είτε έχουν διαμορφωθεί σε τουριστικά καταλύματα για τους επισκέπτες του Κοντιά.

Θα περπατήσετε στα λιθόστρωτα δρομάκια, στις παλιές γειτονιές, ενώ θα νιώσετε το έντονο πνεύμα της πολύχρονης ιστορίας που αναδύει η περιοχή, μετατρέποντας τον Κοντιά σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Λήμνου.

Στην είσοδο του Κοντιά υπάρχει μια σειρά από παλιούς ανεμόμυλους με τους οποίους άλεθαν το σιτάρι

Αξίζει να επισκεφθείτε την παλιά εκκλησία του Aγίου Δημητρίου, με το πέτρινο καμπαναριό, και την εκκλησία του Aγίου Iωάννη, που λειτουργεί ως μουσείο με παλιές εικόνες.

Επισκεφθείτε την Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης, που λειτουργεί στον Κοντιά, και διαθέτει πλούσια συλλογή πινάκων αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, όπως και το ποτοποιείο του Δημοσθένη Μαγιά που βγάζει το ούζο Κοντιάς, είναι ένα ακόμα από τα αξιοθέατα του χωριού.

Λίγο έξω από τον Κοντιά, η τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε από το φράγμα του χειμάρρου Χαντριά στα Τριπόταμα, είναι σημαντικός υδροβιότοπος της Λήμνου. 

 

Θα κολυμπήσετε στην όμορφη παραλία του Eβγάτη με τα γραφικά ταβερνάκια, που διαθέτει εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ και απέχει 1 χιλιόμετρο από το χωριό. 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2254 350000           (+30) 2254 022201          (+30) 2254 029885                (+30) 2254 350400

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP