Καμίνια

Καμίνια

Γραφικό, παραδοσιακό χωριό στην νοτιοανατολική Λήμνο, πολύ κοντά σε έναν από τους αρχαιότερους νεολιθικούς οικισμούς του Αιγαίου, την Πολιόχνη. Τα Καμίνια, 28 χιλιόμετρα ανατολικά της Μύρινας, κατοικείται τουλάχιστον από τον 14ο αιώνα με όνομα που προέρχεται πιθανότατα από καμίνια που χρησίμευαν για το ψήσιμο των αγγείων.

Πλέον είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Λήμνου, με πετρόχτιστα σπίτια, παραδοσιακά δρομάκια και μια γραφική, λιθόστρωτη πλατεία γεμάτη ακακίες, όπου δεσπόζει ο κεντρικός ναός του 1852, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Το εντυπωσιακό πέτρινο καμπαναριό με το ρολόι είναι το σήμα κατατεθέν των Καμινίων. Στην πλατεία του χωριού θα βρείτε ακόμα ταβέρνες και καφετέριες, ενώ η προτομή που θα δείτε εκεί είναι αφιερωμένη στον Λήμνιο ιστορικό και συγγραφέα Αργύρη Μοσχίδη.

Καθώς βολτάρετε στα Καμίνια θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε ακόμα την παλιά πέτρινη βρύση, που φέρει εντοιχισμένη τουρκική επιγραφή, ενώ γύρω από το χωριό, τα αμέτρητα ιστορικά ξωκλήσια αξίζουν το ενδιαφέρον σας.

Θα κολυμπήσετε στην παραλία Bρόσκοπος, 1,5 χλμ. ανατολικά του χωριού, ενώ δεν πρέπει να φύγετε από τα Καμίνια χωρίς να δοκιμάσετε το περίφημο κρασί από την ποικιλία καλαμπόκι που παράγεται εκεί.

Τοπικά πανηγύρια γίνονται τον Aπρίλιο, στη γιορτή του Aγίου Γεωργίου, και στις 15 και 23 Aυγούστου, στη γιορτή της Παναγίας.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2254 350000           (+30) 2254 022201          (+30) 2254 029885                (+30) 2254 350400

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP