Καλλιθέα

Καλλιθέα

Η Καλλιθέα είναι χωριό της Λήμνου, έδρα ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Νέας Κούταλης. Βρίσκεται στο κέντρο περίπου του νησιού και το αρχικό όνομα του χωριού ήταν Σαρπί.

Η Καλλιθέα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός χαμηλού λόφου σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από τον κόλπο του Μούδρου. Η τοποθεσία παρέχει πανοραμική θέα τόσο του κόλπου όσο και προς βορρά μέχρι τη Σαμοθράκη και την Ίμβρο. Λόγω αυτής της θέσης, το 1955 μετονομάστηκε σε «Καλλιθέα», μιας και το προηγούμενο όνομα θεωρήθηκε τουρκογενές.

Όμως, το Σαρπίν αναφέρεται σε απογραφικό έγγραφο της μονής Μεγίσης Λαύρας από το 1361. Συνεπώς, το τοπωνύμιο δεν μπορεί να έχει τουρκική προέλευση. Αντιθέτως, έχει πανάρχαια προέλευση και ίσως είναι ένα από τα λίγα μυκηναϊκά τοπωνύμια που επιβίωσαν στη Λήμνο! Συγκεκριμένα, σε μυκηναϊκές επιγραφές αναφέρεται η λέξη «sa-pi-de: κουτί» , από την οποία προήλθαν οι αρχαίες λέξεις «σαρπίς (η)» και «σάρπος (η): κιβωτός» και κατ’ επέκταση: «ξύλινη οικία» . Η λέξη επιβιώνει στο ποντιακό ιδίωμα ως «σαρπίν (το): γεωργική αποθήκη» και ως σύνθετη στη λέξη «σαρποκοίλης: ο έχων μεγάλη κοιλιά σαν το σαρπί» .

Συνεπώς, η παλαιά ονομασία του χωριού, η οποία στα κοινοτικά έγγραφα του 19ου αιώνα σημειώνεται άλλοτε με το λαϊκό τύπο Σαρπή κι άλλοτε με τη λόγια μορφή Σαρπίον, αποτελούσε στην κυριολεξία ένα μοναδικής αξίας τοπωνυμικό απολίθωμα, το οποίο χωρίς πολλή σκέψη ξεριζώθηκε το 1955.

Παλιότερα το χωριό ήταν κτισμένο ανατολικότερα, στον όρμο «Άγιος Γεώργιος», αλλά οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετοικήσουν εξαιτίας αφενός των πειρατικών κινδύνων κι αφετέρου του βαλτώδους εδάφους. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση. Το 1739 ο Pococke αναφέρει ότι το Σαρπί ήταν ένα μεγάλο χωριό στη δυτική ακτή του κόλπου του Μούδρου ενώ σημειώνεται και το 1785 στο χάρτη του Γάλλου περιηγητή Choiseul-Gouffier.


Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP