Καλλιθέα

Καλλιθέα

Ένα από τα μικρότερα χωριά της Λήμνου. Η αμφιθεατρικά χτισμένη Καλλιθέα, έδρα ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Νέας Κούταλης, βρίσκεται στο κέντρο περίπου του νησιού και το αρχικό όνομα του χωριού ήταν Σαρπί.

Θα την δείτε να υψώνεται στην πλαγιά ενός χαμηλού λόφου σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από τον κόλπο του Μούδρου. Η τοποθεσία παρέχει πανοραμική θέα τόσο του κόλπου όσο και προς βορρά μέχρι τη Σαμοθράκη και την Ίμβρο. Λόγω αυτής της θέσης, το 1955 μετονομάστηκε σε «Καλλιθέα», μιας και το προηγούμενο όνομα θεωρήθηκε τουρκογενές.

Παρόλα αυτά το Σαρπί αναφέρεται σε απογραφικό έγγραφο της μονής Μεγίσης Λαύρας από το 1361, οπότε το τοπωνύμιο δεν μπορεί να έχει τουρκική προέλευση. Αντιθέτως, έχει πανάρχαια προέλευση και ίσως είναι ένα από τα λίγα μυκηναϊκά τοπωνύμια που επιβίωσαν στη Λήμνο, όπως σε μυκηναϊκές επιγραφές αναφέρεται η λέξη «sa-pi-de», δηλαδή κουτί, από την οποία προήλθαν οι αρχαίες λέξεις «σαρπίς» και «σάρπος» που σημαίνει κιβωτός, άρα ξύλινη οικία. Η λέξη επιβιώνει στο ποντιακό ιδίωμα ως «σαρπίν» που είναι η γεωργική αποθήκη και ως σύνθετη στη λέξη «σαρποκοίλης, δηλαδή «ο έχων μεγάλη κοιλιά σαν το σαρπί».

Συνεπώς, η παλαιά ονομασία του χωριού, η οποία στα κοινοτικά έγγραφα του 19ου αιώνα σημειώνεται άλλοτε με το λαϊκό τύπο Σαρπή κι άλλοτε με τη λόγια μορφή Σαρπίον, αποτελούσε στην κυριολεξία ένα μοναδικής αξίας τοπωνυμικό απολίθωμα, το οποίο χωρίς πολλή σκέψη ξεριζώθηκε το 1955.

Παλιότερα το χωριό ήταν κτισμένο ανατολικότερα, στον όρμο «Άγιος Γεώργιος», αλλά οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετοικήσουν εξαιτίας αφενός των πειρατικών κινδύνων κι αφετέρου του βαλτώδους εδάφους. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση. Το 1739 ο Pococke αναφέρει ότι το Σαρπί ήταν ένα μεγάλο χωριό στη δυτική ακτή του κόλπου του Μούδρου, ενώ σημειώνεται και το 1785 στο χάρτη του Γάλλου περιηγητή Choiseul-Gouffier.

Η ιστορία της Καλλιθέας είναι μακραίωνη και ήδη από το 1868 λειτούργησε εκεί η Παλαιολογική Σχολή, ενώ σήμερα στο χωριό λειτουργεί το σχολείο ειδικής αγωγής της Λήμνου.

Στην Καλλιθέα θα απολαύσετε μια βόλτα στα σοκάκια, την πλατεία του χωριού, την παραλία και το λιμανάκι, ενώ αν προτιμήσετε να έχετε ως βάση των διακοπών σας το χωριό αυτό, πρέπει να γνωρίζεται ότι διαθέτει τουριστικές υποδομές και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αρκετές παραλίες της Λήμνου.

Κεντρική εκκλησία της Καλλιθέας είναι ο Άγιος Γεώργιος, ενώ κοντά στο χωριό βρίσκεται και το ξωκλήσι της Αγίας Φωτίδας, που γιορτάζει την 1η Αυγούστου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2254 350000           (+30) 2254 022201          (+30) 2254 029885                (+30) 2254 350400

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP