Ατσική

Ατσική

Κεφαλοχώρι της Λήμνου με 825 κατοίκους. Η Ατσική βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, δίπλα στο αεροδρόμιο, μόλις 22 χλμ. από τη Μύρινα και παράγει σιτηρά, σταφύλια και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Το όνομά της πρωτοαναφέρεται το 1284, ενώ προδίδει την ύπαρξη αρχαίου οικισμού μιας και προέρχεται από την αρχαία ονομασία "Αττική". Λέγεται πως οι Αθηναίοι πληρούχοι έδωσαν αυτή την επωνυμία τον 4ο ή 5ο αιώνα π.Χ., είτε σε ανάμνηση της πατρίδας τους, είτε επειδή φύτεψαν αττικές (ελαιόδεντρα) στον εύφορο κάμπο της.

Πλούσια και μακρά παράδοση στο χωριό έχει και η λαξευμένη πέτρα, με την τέχνη των πετράδων να είναι έκδηλη στις εκκλησίες του νησιού, που υψώνουν τα καμπαναριά τους προσφέροντας καταφύγιο στα αγριοπερίστερα.

Την Ατσική σώζονται αξιόλογα κτίσματα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής, ενώ σε αρκετά κτίρια προστίθεται διακοσμητική ταινία με ανάγλυφο στην στέψη μια ανατολική διάθεση. Εντυπωσιακό δείγμα είναι το διώροφο πέτρινο και καταστόλιστο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου, φιλοτεχνημένο από τον Ιωάννη Φωτιάδη, αλλά και η παλαιά κρήνη του χωριού

Yπάρχουν ταβέρνες και μπαρ, όπου μπορείτε να πιείτε το ποτό σας, ενώ στις 26 Iουλίου γίνεται το πανηγύρι του Aγίου Eρμολάου.

Η θάλασσα σχηματίζει πολλούς κολπίσκους με καθαρά νερά και ωραίες αμμουδιές.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2254 350000           (+30) 2254 022201          (+30) 2254 029885                (+30) 2254 350400

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP