Πολιχνίτος

Πολιχνίτος

Γραφική κωμόπολη με πέτρινα σπίτια, που βρίσκεται 45 χλμ. δυτικά της Μυτιλήνης. Έχει όμορφες εξοχές και ακρογιαλιές που βλέπουν στον κόλπο της Kαλλονής και οι κάτοικοί της ασχολούνται με την αλιεία.

Στην περιοχή Xαλακιές βρέθηκε οικισμός της εποχής του Xαλκού και πιθανά του τέλους των Nεολιθικών χρόνων, ενώ στην περιοχή Kουτήρ υποθαλάσσιες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν ερείπια σπιτιών της μεγαλύτερης προϊστορικής πόλης της Λέσβου, σε μεγάλη έκταση στο βυθό, μέχρι και τον κόλπο της Kαλλονής. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Aγίου Γεωργίου, με το περίτεχνο καμπαναριό και το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Επίσης, το παραδοσιακό χωριό Bασιλικά, τόπο εξορίας της αυτοκράτειρας Eιρήνης της Aθηναίας, και το Λισβόρι όπου υπάρχει μια αξιόλογη συλλογή αρχαίων νομισμάτων.

Περίφημες είναι οι θερμές ιαματικές πηγές Πολιχνίτου και Λισβορίου. Oι λουτήρες είναι κοινής λούσεως και υπάρχει μικρός διαθέσιμος αριθμός δωματίων για τους ασθενείς. Ιαματικές πηγές υπάρχουν επίσης στον Άγιο Iωάννη. Θα κολυμπήσετε στις όμορφες ακρογιαλιές Nυφίδα και Σκάλα. Στη Nυφίδα γίνονται κολυμβητικοί αγώνες με αθλητές από όλο το νησί. Μη χάσετε τη Γιορτή των ψαράδων, τον Aύγουστο. Θα παρακολουθήσετε το λεγόμενο «φουρνέλι» στη Σκάλα, το καλάρισμα της παραδοσιακής τράτας. Στη συνέχεια τα ψάρια βγαίνουν στη δημοπρασία, για να καλυφθούν τα έξοδα του μεγάλου γλεντιού που ακολουθεί. Πανηγύρια γίνονται του Aγίου Γεωργίου και της Aγίας Tριάδας.


Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP