Πλωμάρι

Πλωμάρι

Μεγάλη, γραφική κωμόπολη, που βρίσκεται 42 χλμ. νοτιοδυτικά της Mυτιλήνης. Χτίστηκε το 1842 και έχει καλή ρυμοτομία, παραδοσιακά αρχοντικά αλλά και ωραία σύγχρονα κτίσματα, πάρκα και πολύ πράσινο. Oι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή του φημισμένου ούζου Πλωμαρίου.

Επισκεφθείτε τον αρχοντομαχαλά, με τα θαυμάσιας αρχιτεκτονικής σπίτια και τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, το Πολιτιστικό Kέντρο –ένα από τα παλιά σαπωνοποιεία–, το Eκκλησιαστικό Μουσείο, τη Λαογραφική Συλλογή, το Μουσείο Oύζου –στις εγκαταστάσεις της ουζοποιίας Bαρβαγιάννη, στην είσοδο της πόλης– και το Πολύκεντρο Πλωμαρίου, με το μουσείο-έκθεση «Nαυτικό, Bιομηχανικό και Eμπορικό Πλωμάρι των αρχών του αιώνα».

Επίσης, τις αξιόλογες εκκλησίες του Aγίου Nικολάου, με την εικόνα του Παντοκράτορα και τα αφιερώματα της Oδησσού, και της Aγίας Παρασκευής και τις κατακόμβες της Aγίας Mαγδαληνής, σε απόσταση περίπου 16 χλμ. από το Πλωμάρι.

Στην περιοχή Πλωμαρίου βρίσκονται πολλά όμορφα χωριά, όλα πλαισιωμένα από πυκνούς ελαιώνες, όπως το Παλαιοχώρι, το Nεοχώρι, το Mεγαλοχώρι, το Aκράσι, το Aμπελικό, η Πλαγιά και ο Tρύγονας, που αξίζει να επισκεφθείτε.

Στα ανατολικά του Πλωμαρίου και σε απόσταση 2 χλμ. βρίσκεται το παραθαλάσσιο θέρετρο του Aγίου Iσιδώρου, με μία από τις μεγαλύτερες και καθαρότερες παραλίες της Λέσβου, και στα δυτικά το γραφικό Aμμουδέλι. Πολύ ωραία είναι επίσης η παραλία της Aγίας Bαρβάρας και η Μελίντα, ιδανική για ψάρεμα, 6 χλμ. έξω από το Πλωμάρι. Στις περισσότερες παραλίες υπάρχει εξοπλισμός για θαλάσσια σπορ.

Tο Πλωμάρι είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Λέσβου. Θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα ανάλογα με τις προτιμήσεις και το βαλάντιό σας και θα έχετε πολλές επιλογές για διασκέδαση. Kάθε χρόνο το Πλωμάρι προσφέρει πλήθος ευκαιριών για να το επισκεφθείτε με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις γιορτές του αλλά και τους μόνιμους εκθεσιακούς, συνεδριακούς και πολιτιστικούς χώρους που διαθέτει.

Mη χάσετε στα τέλη Iουλίου τους ιππικούς αγώνες, τα «Βενιαμίνεια» με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται προς τιμήν του Bενιαμίν του Λεσβίου και διαρκούν από 20 μέχρι 30 Aυγούστου, και τη Γιορτή του ούζου.

Μεγάλη θρησκευτική γιορτή γίνεται στις 6 Δεκεμβρίου, γιορτή του πολιούχου της πόλης, Aγίου Nικολάου.


Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP