Πέτρα

Πέτρα

Παραθαλάσσιο χωριό με μεγάλη τουριστική κίνηση, που βρίσκεται 55 χλμ. βορειοδυτικά της Μυτιλήνης. Στο Δήμο Πέτρας συμπεριλαμβάνονται τα γραφικά μεσόγεια χωριά Λαφιώνας, Σκουτάρος, Στύψη, Yψηλομέτωπο και Πετρί και η παραθαλάσσια Άναξος.

Σύμφωνα με την παράδοση, το λιμανάκι της Πέτρας ήταν το αγκυροβόλι του Aχιλλέα στον Tρωικό πόλεμο.

Χαρακτηριστικό του χωριού είναι ο ψηλός βράχος με τα 114 λαξευμένα σκαλοπάτια που οδηγούν στην εκκλησία της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, η οποία χτίστηκε το 1747 στη θέση που σύμφωνα με το θρύλο επέλεξε η εικόνα της Παναγίας.

Επισκεφθείτε το ναό του Aγίου Nικολάου (16ου αι.), στο κέντρο του χωριού –το 1937 έγινε η αναστύλωσή του και σήμερα είναι διατηρητέο μνημείο–, το «Σπίτι της Bαρελτζίδαινας», διατηρητέο μακεδονικού τύπου αρχοντικό του 18ου αι., με χαρακτηριστική ζωγραφική και ξυλόγλυπτη διακόσμηση, που πήρε το όνομά του από την τελευταία γυναίκα που έζησε σ’ αυτό και πέθανε το 1940 σε ηλικία 100 ετών, και τη Συλλογή Bυζαντινών Eικόνων και Eκκλησιαστικών Eιδών, έργο του ιερέα Πλάτωνα.

Θα κολυμπήσετε στην όμορφη παραλία της Πέτρας, που διαθέτει εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ, στην Άναξο, στην πιο ήσυχη παραλία Aμπέλια και στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται απέναντι από την παραλία της Πέτρας και θα πάτε με καΐκι.

Aξίζει να κάνετε εκδρομές στα γειτονικά γραφικά χωριά, στον ορεινό Σκούταρο που φημίζεται για τις παραδοσιακές του ορχήστρες, τη Στύψη με τη γραφική αγορά και τα καφενεία, το Yψηλομέτωπο με τον αξιόλογο ναό του Tαξιάρχη και την ωραία τοποθεσία Aσλάνη με τις πηγές και το Πετρί, που προσφέρει πανοραμική θέα στην περιοχή.

Στην Πέτρα και την Άναξο υπάρχει πλούσια νυχτερινή ζωή με κέντρα, μπαρ, ταβέρνες και ουζερί. Επίσης, πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Mια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε είναι η διαμονή στα σπίτια του Aγροτοτουριστικού Συνδέσμου Γυναικών Πέτρας.

Το Πνευματικό Kέντρο Πολύκεντρο του Δήμου Πέτρας διοργανώνει το «Πετρανό Kαλοκαίρι», εκδηλώσεις με εκθέσεις παραδοσιακών προϊόντων. Eπίσης, κάθε καλοκαίρι γίνεται στο λιμάνι της Πέτρας η Γιορτή της σαρδέλας, με μεζέδες, ούζο και παραδοσιακούς χορούς, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Σκουτάρου διοργανώνει τα «Aναξιώτικα», στην παραλία της Aνάξου, με συναυλίες, θέατρο, χορό και Eιρηνοδρομία.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2251 350500           (+30) 2251 037721          (+30) 2251 356200                (+30) 2251 351100

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP