Μυτιλήνη

Μυτιλήνη

Η γραφική πρωτεύoυσα της Λέσβου, αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το νότιο λιμάνι, με έντονη ζωή μέρα και νύχτα που θα σας γοητεύσει.

Η Μυτιλήνη, το εμπορικό, διοικητικό και οικονομικό κέντρο του νησιού, είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης, απλωμένη σε επτά χαμηλούς λόφους. Χαρακτηριστικό της τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα παραδοσιακά σπίτια, τα οποία εκτείνονται αμφιθεατρικά κατά μήκος της παραλίας.

Εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού και το διεθνές αεροδρόμιο.

Βολτάρετε στα στενά δρομάκια της πόλης, γνωρίζοντας παραδοσιακά καφέ, αντικερί και μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, ενώ περάστε και από την καρδιά της πόλης, την πλακόστρωτη οδό Ερμού, όπου βρίσκονται τα περισσότερα καταστήματα. Εκεί θα δείτε το Γενί Τζαμί και την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Θεράποντα με τον μεγαλοπρεπή μπαρόκ τρούλο που δεσπόζει στο λιμάνι της πόλης. Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε τις εκκλησίες της πόλης, όπως τη Mητρόπολη (17ου αι.) με το γοτθικού ρυθμού καμπαναριό και τους οι Αγίους Θεοδώρους.

Ένα αξιοθέατο όπου δεν είναι πολύ γνωστό στον κόσμο είναι οι καταρράκτες της Λέσβου, όπου αξίζει να οργανώσετε μια εκδρομή και να έρθετε σε επαφή με τη φύση, ακούγοντας τα νερά των καταρρακτών να πέφτουν με ορμή και να δημιουργούν μία ακουστική φιέστα. Θα προσεγγίσετε το πανέμορφο τοπίο από μονοπάτι στην περιοχή Μυτιλήνης- Μανταμάδου.

Επισκεφθείτε το Βυζαντινό κάστρο της Μυτιλήνης ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου -κτίριο του 3ου αι. πίσω από το Mητροπολιτικό ναό-, που χτίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης. Τα τείχη του διατηρούνται σε καλή κατάσταση και είναι δείγματα άριστης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, ενώ επισκέψιμο και χρησιμοποιείται για διάφορα πολιτιστικά δρώμενα.

Στο βυζαντινό κάστρο, βρίσκεται το «Σπίτι του Mένανδρου», έπαυλη ρωμαϊκής περιόδου που κοσμούσαν εντυπωσιακά ψηφιδωτά από τις κωμωδίες του Mένανδρου, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μεταφερθεί στο Aρχαιολογικό Μουσείο. Επισκεφθείτε το Παλαιοχριστιανικό μαρτύριο, κτίριο λαξευμένο σε βράχο όπου ενταφιάζονταν οι μάρτυρες των πρώτων χριστιανικών χρόνων και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.

Στην πευκόφυτη περιοχή Tσαμάκια βρίσκεται η διαμορφωμένη από τον EOT παραλία της πόλης με εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ, ενώ στο δρόμο προς το αεροδρόμιο οι παραλίες της Νεάπολης, Bίγλα και Kράτηγος.

 Η Μυτιλήνη είναι μια ζωντανή και μεγάλη πόλη και προσφέρει άνετη διαμονή και πολλές επιλογές για διασκέδαση, όλο το χρόνο. Στην περιοχή του λιμανιού, στο Φανάρι, θα βρείτε παραδοσιακές ψαροταβέρνες, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή.

Όταν επισκεφθείτε τη Λέσβο έχετε υποχρέωση να δοκιμάσετε τις τοπικές λιχουδιές όπως σφουγγάτο Μυτιλήνης, γκιουζελμέδες, λαδοτύρι και κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυρί, ενώ για επιδόρπια επιλέξτε είτε μπακλαβά, είτε πλατζέντα, είτε αμυγδαλωτά.

Στη γιορτή του πολιούχου της πόλης Aγίου Θεόδωρου (κινητή γιορτή γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου) γίνεται μεγάλο πανηγύρι με γλέντι και μουσική, ενώ άφθονο τοπικό ούζο θα απολαύσετε στη Γιορτή του ούζου, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Aυγούστου. Αξίζει να παρακολουθήσετε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Λεσβιακό Kαλοκαίρι», που περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες και πραγματοποιούνται στο Kάστρο.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2251 350500           (+30) 2251 037721          (+30) 2251 356200                (+30) 2251 351100

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP