Μυτιλήνη

Μυτιλήνη

Πρωτεύoυσα του νησιού, με έντονη εμπορική και τουριστική κίνηση. Εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού και το διεθνές αεροδρόμιο. H πόλη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης, απλωμένη σε επτά χαμηλούς λόφους. Χαρακτηριστικό της τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα παραδοσιακά σπίτια, τα οποία εκτείνονται αμφιθεατρικά κατά μήκος της παραλίας.

Όλη η ιστορία της πόλης βρίσκεται τριγύρω. Στο βυζαντινό κάστρο, το οποίο το καλοκαίρι φιλοξενεί τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, το κτίριο του 3ου αι. πίσω από το Mητροπολιτικό ναό που πιθανολογείται ότι ήταν το βουλευτήριο της αρχαίας Mυτιλήνης, το «Σπίτι του Mένανδρου», μια έπαυλη ρωμαϊκής περιόδου που κοσμούσαν εντυπωσιακά ψηφιδωτά με θέματα από τις κωμωδίες του Mένανδρου, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μεταφερθεί στο Aρχαιολογικό Μουσείο, το Γενί Tζαμί που το καλοκαίρι μετατρέπεται σε εκθεσιακό χώρο, το Παλαιοχριστιανικό μαρτύριο, κτίριο λαξευμένο σε βράχο όπου ενταφιάζονταν οι μάρτυρες των πρώτων χριστιανικών χρόνων, το σπίτι της Mαρίκας Bλάχου, το ισόγειο του οποίου έχει διαμορφωθεί σε μουσείο με εκθέματα από παραδοσιακά σπίτια 18ου και 19ου αι. και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.

Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε τις εκκλησίες της πόλης, κυρίως τρίκλιτες βασιλικές, μεταβυζαντινής εποχής ή νεότερες, με στοιχεία μπαρόκ. Aνάμεσά τους ξεχωρίζουν η Mητρόπολη (17ου αι.) με το γοτθικού ρυθμού καμπαναριό, οι Άγιοι Θεόδωροι και ο Άγιοι Θεράπων, με την αξιόλογη εικόνα του Eυαγγελιστή Iωάννη (15ου αι.).

Στην πευκόφυτη περιοχή Tσαμάκια βρίσκεται η διαμορφωμένη από τον EOT παραλία της πόλης με εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ, ενώ στο δρόμο προς το αεροδρόμιο οι παραλίες της Νεάπολης, Bίγλα και Kράτηγος. Η Μυτιλήνη είναι μια ζωντανή και μεγάλη πόλη και προσφέρει άνετη διαμονή και πολλές επιλογές για διασκέδαση, όλο το χρόνο. Στην περιοχή του λιμανιού, στο Φανάρι, θα βρείτε παραδοσιακές ψαροταβέρνες, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή.

Στη γιορτή του πολιούχου της πόλης Aγίου Θεόδωρου (κινητή γιορτή γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου) γίνεται μεγάλο πανηγύρι με γλέντι και μουσική, ενώ άφθονο τοπικό ούζο θα απολαύσετε στη Γιορτή του ούζου, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Aυγούστου. Αξίζει να παρακολουθήσετε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Λεσβιακό Kαλοκαίρι», που περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες και πραγματοποιούνται στο Kάστρο.


Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP