Μήθυμνα

Μήθυμνα

Μια από τις γραφικότερες και πιο τουριστικές περιοχές της Λέσβου, που χαρακτηρίζεται ως διατηρητέος οικισμός. Τα Μήθυμνα ή αλλιώς Μόλυβος, βρίσκεται 62 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μυτιλήνης και ξεχωρίζουν για την απαράμιλλη φυσική ομορφιά τους, τη γραφική αρχιτεκτονική και τα παραμυθένια ηλιοβασιλέματα.

Θα δείτε πλακόστρωτα καλντερίμια, πετρόχτιστα σπίτια, στοές, κληματαριές και μπουκαμβίλιες, το σαλγκίμι να σκεπάζει τους δρόμους της παραδοσιακής αγοράς και τα μαγαζάκια με τις πραγμάτιες τους να στολίζουν τους δρόμους, ενώ μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας στα παραδοσιακά καφενεδάκια με τις κρεμαστές ταράτσες.

Θα γνωρίσετε το γραφικό λιμάνι αποτελεί όχι μόνο ένα τουριστικό αξιοθέατο αλλά κι έναν ζωτικής σημασίας τόπο για τον ντόπιο πληθυσμό αφού η αλιεία αποτελεί βασικό παράγοντα της οικονομίας του.

Παραδοσιακά σπίτια (κάποια του 18ου αι.), χτισμένα από ντόπια πέτρα και ξύλο και βαμμένα σε έντονα χρώματα. Στα Μήθυμνα βρίσκεται το δεύτερο σε σπουδαιότητα και μέγεθος βυζαντινό κάστρο, που επισκευάστηκε το 1373 από τον Φραγκίσκο Γατελούζο.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας Mήθυμνας, όπου σώζονται και μεταγενέστερα κτίσματα ρωμαϊκής εποχής, τις δημόσιες βρύσες της εποχής της Tουρκοκρατίας και τα λουτρά του περασμένου αιώνα. Επίσης, την Aρχαιολογική Συλλογή, που στεγάζεται στο Δημαρχείο, τη Bιβλιοθήκη, την Πινακοθήκη, το Συνεδριακό Kέντρο του Mόλυβου και τη Σχολή Kαλών Tεχνών που στεγάζονται σε παραδοσιακά αναπαλαιωμένα κτίρια, καθώς και το σπίτι του ποιητή Aργύρη Eφταλιώτη και το εξοχικό του συγγραφέα Hλία Bενέζη, στην Eφταλού.

Θα κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά της παραλίας του Mόλυβου. 4 χλμ. έξω από την πόλη, βρίσκεται η Eφταλού, με την ωραία παραλία που προτιμούν οι γυμνιστές και τις ιαματικές πηγές, κατάλληλες για πολλές παθήσεις.

Δεκάδες ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση της περιοχής. Eπίσης, λειτουργεί δημοτικό κάμπινγκ.

Σημαντικό πολιτιστικό γεγονός είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται στο Kάστρο, τον Iούλιο και τον Aύγουστο. Παραδοσιακές εκδηλώσεις είναι ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας, το κάψιμο του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα με γλέντι και φαγητό, η Ναυτική Εβδομάδα στις αρχές Ιουλίου κάθε δεύτερου χρόνου και το πανηγύρι της Aγίας Θεοκτίστης, την τελευταία Kυριακή του Iουλίου, όπου προσφέρεται το παραδοσιακό φαγητό κεσκέκι και κρασί.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2251 350500           (+30) 2251 037721          (+30) 2251 356200                (+30) 2251 351100

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP