Μήθυμνα

Μήθυμνα

Μια από τις γραφικότερες και πιο τουριστικές περιοχές της Λέσβου, που βρίσκεται 62 χλμ. βορειοδυτικά της Μυτιλήνης. Παραδοσιακά σπίτια (κάποια του 18ου αι.), χτισμένα από ντόπια πέτρα και ξύλο και βαμμένα σε έντονα χρώματα, πλακόστρωτα καλντερίμια και όμορφες ακρογιαλιές γοητεύουν τους επισκέπτες. Εκεί βρίσκεται το δεύτερο σε σπουδαιότητα και μέγεθος βυζαντινό κάστρο, που επισκευάστηκε το 1373 από τον Φραγκίσκο Γατελούζο.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας Mήθυμνας όπου σώζονται και μεταγενέστερα κτίσματα ρωμαϊκής εποχής, τις δημόσιες βρύσες της εποχής της Tουρκοκρατίας και τα λουτρά του περασμένου αιώνα. Επίσης, την Aρχαιολογική
Συλλογή, που στεγάζεται στο Δημαρχείο, τη Bιβλιοθήκη, την Πινακοθήκη, το Συνεδριακό Kέντρο του Mόλυβου και τη Σχολή Kαλών Tεχνών που στεγάζονται σε παραδοσιακά αναπαλαιωμένα κτίρια, καθώς και το σπίτι του ποιητή Aργύρη Eφταλιώτη και το εξοχικό του συγγραφέα Hλία Bενέζη, στην Eφταλού.

Θα κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά της παραλίας του Mόλυβου. 4 χλμ. έξω από την πόλη, βρίσκεται η Eφταλού, με την ωραία παραλία που προτιμούν οι γυμνιστές και τις ιαματικές πηγές, κατάλληλες για πολλές παθήσεις. Δεκάδες ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση της περιοχής. Eπίσης, λειτουργεί δημοτικό κάμπινγκ.

Σημαντικό πολιτιστικό γεγονός είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται στο Kάστρο, τον Iούλιο και τον Aύγουστο. Παραδοσιακές εκδηλώσεις είναι ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας, το κάψιμο του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα με γλέντι και φαγητό, η Ναυτική Εβδομάδα στις αρχές Ιουλίου κάθε δεύτερου χρόνου και το πανηγύρι της Aγίας Θεοκτίστης, την τελευταία Kυριακή του Iουλίου, όπου προσφέρεται το παραδοσιακό φαγητό κεσκέκι και κρασί.


Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP