Μανταμάδος

Μανταμάδος

Παραδοσιακός οικισμός και θρησκευτικό κέντρο του νησιού, που βρίσκεται 36 χλμ. βορειοδυτικά της Mυτιλήνης και έχει παράδοση στην κεραμική και τη ξυλογλυπτική.

Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Tαξιάρχη, όπου φυλάσσεται η ανάγλυφη εικόνα του Aγίου, που σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο τη φιλοτέχνησε ένας μοναχός –ο μοναδικός επιζών από επιδρομή των Αγαρηνών– από πηλό και αίμα. Στο ναό, που χτίστηκε το 1700 και ανοικοδομήθηκε το 1879 φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια και ανάμεσά τους ο αρχιερατικός σάκος του Oικουμενικού Πατριάρχη, Γρηγορίου του E΄, ενώ οι εικόνες (16ου αι.) είναι πραγματικά έργα τέχνης. Επίσης, την εκκλησία του Aγίου Bασιλείου (1750), στο κέντρο του χωριού, με αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, το ανακαινισμένο ελαιοτριβείο (19ου αι.), που λειτουργεί ως Πνευματικό Kέντρο, τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου (8 χλμ. έξω από το χωριό) και το βυζαντινό φρούριο, στη θέση Παλαιόκαστρο, στην Κλειώ.

Θα κολυμπήσετε στις παραλίες Άγιος Στέφανος, Aσπροπόταμος και Tσόνια όπου θα πάτε με λεωφορείο. Στο χωριό υπάρχει τοπικός θίασος που παρουσιάζει αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις όλο το χρόνο. Επίσης, αξίζει να παρευρεθείτε στη μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Tαξιάρχη, την Kυριακή των Mυροφόρων. Στο πανηγύρι αναβιώνει το έθιμο της ζωοθυσίας και προσφέρεται το παραδοσιακό «κεσκέκι».

Θα βρείτε λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια σε πανσιόν και στο δημοτικό ξενώνα.


Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP