Παραδοσιακός οικισμός και θρησκευτικό κέντρο του νησιού. Ο Μανταμάδος, βρίσκεται 36 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μυτιλήνης και έχει παράδοση στην κεραμική και τη ξυλογλυπτική.
Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Ταξιάρχη, όπου φυλάσσεται η ανάγλυφη εικόνα του Αγίου, που σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο τη φιλοτέχνησε ένας μοναχός –ο μοναδικός επιζών από επιδρομή των Αγαρηνών– από πηλό και αίμα.
Ο Μανταμάδος δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση αρκετών παραλιακών οικισμών της περιοχής, που εξαιτίας των συνεχόμενων επιδρομών των πειρατών κατά το μεσαίωνα, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν αυτές τις εξαίσιες παραθαλάσσιες περιοχές κι εγκαταστάθηκαν γύρω απ’ το ιερό και γνωστό από τότε θαυματουργό προσκύνημα του Ταξιάρχη.
Στο ναό, που χτίστηκε το 1700 και ανοικοδομήθηκε το 1879 φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια και ανάμεσά τους ο αρχιερατικός σάκος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Γρηγορίου του E΄, ενώ οι εικόνες (16ου αι.) είναι πραγματικά έργα τέχνης.
Επίσης, πρέπει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου (1750), στο κέντρο του χωριού, με αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, το ανακαινισμένο ελαιοτριβείο (19ου αι.), που λειτουργεί ως Πνευματικό Κέντρο, τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου (8 χλμ. έξω από το χωριό) και το βυζαντινό φρούριο, στη θέση Παλαιόκαστρο, στην Κλειώ.
Θα κολυμπήσετε στις παραλίες Άγιος Στέφανος, Aσπροπόταμος και Tσόνια όπου θα πάτε με λεωφορείο. Στο χωριό υπάρχει τοπικός θίασος που παρουσιάζει αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις όλο το χρόνο.
Επίσης, αξίζει να παρευρεθείτε στη μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Tαξιάρχη, την Kυριακή των Mυροφόρων. Στο πανηγύρι αναβιώνει το έθιμο της ζωοθυσίας και προσφέρεται το παραδοσιακό «κεσκέκι».
Θα βρείτε λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια σε πανσιόν και στο δημοτικό ξενώνα, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε τα γαλακτομικά προϊόντα του Μανταμάδου και κυρίως το γιαούρτι του, φτιαγμένο με τον αυθεντικό τρόπο.
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δημαρχείο: Αστυνομικό Κέντρο: Πυροσβεστικό Κέντρο: Κέντρο Υγείας:
(+30) 2251 350500 (+30) 2251 037721 (+30) 2251 356200 (+30) 2251 351100