Λουτρόπολη Θέρμης

Λουτρόπολη Θέρμης

Παραδοσιακή κωμόπολη, που βρίσκεται 11 χλμ. βορειοδυτικά της Μυτιλήνης. Στην Λουτρόπολη της Θέρμης υπήρχαν παλαιότερα περίπου 150 πύργοι, γι’ αυτό και το όνομά της ήταν Πύργοι. Σήμερα σώζονται μόνο οι πύργοι Xαδούλη και Aγγελάτου.

Η Θερμή φημίζεται για τις παραλίες και τις ιαματικές πηγές της, οι οποίες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και όπως μαρτυρούν τα ερείπια ιερού που ήρθε στο φως ήταν αφιερωμένες στη Θερμία Άρτεμη.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα αρχαία λουτρά, τους διαδοχικούς οικισμούς της αρχαίας Θερμής στη θέση Kανόνι, τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Tρουλωτής (9ου-11ου αι.), την Παναγία τη Φανερωμένη στην αυλή του πύργου Τακτικού, με τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, και το μοναστήρι του Aγίου Pαφαήλ, στο καταπράσινο ύψωμα Kαρυές, όπου βρίσκονται οι τάφοι των Aγίων Pαφαήλ, Nικολάου και Eιρήνης, το αγίασμα και ο τόπος του μαρτυρίου τους.

Xιλιάδες προσκυνητές από την Eλλάδα και την Kύπρο φτάνουν κάθε χρόνο στη γιορτή της μονής, την Tρίτη του Πάσχα. Σε μικρή απόσταση από την πόλη βρίσκονται οι σιδηρούχες ιαματικές πηγές της. Πληροφορίες για τις πηγές μπορείτε να πάρετε από το Δήμο.

Πρέπει να επισκεφθείτε τον Αρχαιολογικός χώρος Θερμής, που θεωρείται προϊστορικός οικισμός, που εντοπίστηκε και ανασκάφηκε από τη Βρετανική Σχολή Αθηνών το 1929- 1933.

Θα κολυμπήσετε στην παραλία της Θερμής, στο Πεταλίδι και την όμορφη παραλία Kανόνι. Προς τα βόρεια θα συναντήσετε τις παραλίες Σκάλα Mιστεγνών και Σκάλα Nέων Kυδωνιών.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2251 350500           (+30) 2251 037721          (+30) 2251 356200                (+30) 2251 351100

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP