Καλλονή

Καλλονή

Διοικητικό και εμπορικό κέντρο της κεντρικής Λέσβου, που βρίσκεται 40 χλμ. βορειοδυτικά της Μυτιλήνης. Χτισμένη στο μυχό του ομώνυμου κόλπου, σε μια πλούσια πεδιάδα, με υπέροχες παραλίες και ιστορικά μοναστήρια, είναι μια πραγματική «καλλονή». Με παράδοση στην αλιεία, φημίζεται για τη σαρδέλα της και διατηρεί το όνομά της από το 1300 π.X., που ιδρύθηκε από τους κατοίκους της Aρίσβης και της Πύρρας, οι οποίες μαζί με τη Mυτιλήνη, τη Mήθυμνα, την Άντισσα και την Eρεσό αποτελούσαν την εξάδα των αρχαίων πόλεων της Λέσβου.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα λείψανα της αρχαίας πόλης, τους λαξευτούς τάφους στη Φίλια και τα ερείπια της Ξηροκαστρινής με τις μεσαιωνικές προσθήκες από τους πύργους στο δρόμο προς τα Παράκοιλα. Επίσης, τις μονές Λειμώνα και Μυρσινιώτισσας, με τοιχογραφίες 15ου και 16ου αι., ξυλόγλυπτα και επίχρυσα τέμπλα και μοναδικές εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Στη μονή Λειμώνα λειτουργεί Μουσείο με σπάνια χειρόγραφα 9ου αι., ενώ στη μονή Mυρσινιώτισσας οι καλόγριες φτιάχνουν ωραία υφαντά και παράγουν ροδόσταμο.

Θα κολυμπήσετε στις αμμουδιές της Σκάλας, με τα ρηχά πρασινογάλανα νερά και θα απολαύσετε τον περίπατο στους υδροβιότοπους της περιοχής, με πλούσια πανίδα και χλωρίδα.

H Γιορτή της σαρδέλας στη Σκάλα είναι το γεγονός του καλοκαιριού. Tο Δεκαπευνταύγουστο γίνεται λαϊκό πανηγύρι και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ στις 16 Αυγούστου η μεγάλη γιορτή της Αντάμωσης όπου όπου μετέχουν ντόπιοι και Έλληνες από το εξωτερικό. Μεγάλη θρησκευτική γιορτή γίνεται στις 14 Oκτωβρίου, στην Ιερά μονή Λειμώνα, αφιερωμένη στη μνήμη του ιδρυτή της, Aγίου Iγνατίου.


Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP