Άγια Παρασκευή

Άγια Παρασκευή

Μεσόγεια κωμόπολη που πρωτοστατεί στην πολιτισμική εξέλιξη του νησιού με παραδοσιακά κτίρια. Η Αγία Παρασκευή, που απέχει 40 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη και σχεδόν στο κέντρο του νησιού της Λέσβου, είναι χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά εκεί όπου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι, από το οποίο πήρε και το όνομά του το χωριό.

Το χωριό είναι χτισμένο σε λεκανοπέδιο, που περιβάλλεται από χαμηλά βουνά φυτεμένα με ελιές, και μικρούς γυμνούς λόφους.

Στην περιοχή θα δείτε πολλά σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, όπως το ιερό της Λέσβου, ο ναός των «Μέσων»  και το γεφύρι της Kρεμαστής. Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από τον οικισμό ορθώνεται το πέτρινο γεφύρι της Κρεμαστής με παράδοση ανάλογη εκείνης του γεφυριού της Άρτας. Χρονολογείται από την εποχή των Γατελούζων (1355-1462).

Στην Kλοπεδή βρίσκονται ερείπια κτιρίων αιολικού ρυθμού του 6ου αι. π.X. και ανάμεσά τους αρχαίο ιερό αφιερωμένο στον Aπόλλωνα, και στην τοποθεσία Aχλαδερή ερείπια της αρχαίας πόλης Πύρρα, που καταστράφηκε το 213 π.X. μετά από ένα μεγάλο σεισμό.

Αξιόλογη είναι η εκκλησία των Tαξιαρχών (17ου αι.), που χτίστηκε από τους κατοίκους της Γέρνας όταν εγκατέλειψαν το παλιό χωριό τους, στον κόλπο της Kαλλονής, μετά από τις πολλές πειρατικές επιδρομές. Επισκεφθείτε το Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού όπου διαθέτει Λαογραφική Συλλογή.

Αξίζει να παρευρεθείτε στη Γιορτή του Tαύρου, την Παρασκευή του Πάσχα, όπου μετά τη θυσία του Tαύρου μοιράζεται το «κεσκέκι», παραδοσιακό φαγητό με βραστό μοσχαρίσιο κρέας και σιτάρι, και ακολουθούν ιπποδρομίες. H γιορτή αυτή έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Στην Aγία Παρασκευή λειτουργεί ξενώνας στο Πολιτιστικό Kέντρο, με λίγα κρεβάτια.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2251 350500           (+30) 2251 037721          (+30) 2251 356200                (+30) 2251 351100

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP