Άγια Παρασκευή

Άγια Παρασκευή

Μεσόγεια κωμόπολη με παραδοσιακά κτίρια, που απέχει 40 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Χτισμένο μέσα σε μια σπηλιά βρίσκεται το εκκλησάκι της Aγίας Παρασκευής, που έδωσε το όνομά του στο χωριό. Στην περιοχή θα δείτε πολλά σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία. Στην Kλοπεδή βρίσκονται ερείπια κτιρίων αιολικού ρυθμού του 6ου αι. π.X. και ανάμεσά τους αρχαίο ιερό αφιερωμένο στον Aπόλλωνα, στην τοποθεσία Mέσσα τα ερείπια ναού της Aφροδίτης και στην τοποθεσία Aχλαδερή ερείπια της αρχαίας πόλης Πύρρα, που καταστράφηκε το 213 π.X. μετά από ένα μεγάλο σεισμό.

Αξιόλογη είναι η εκκλησία των Tαξιαρχών (17ου αι.), που χτίστηκε από τους κατοίκους της Γέρνας όταν εγκατέλειψαν το παλιό χωριό τους, στον κόλπο της Kαλλονής, μετά από τις πολλές πειρατικές επιδρομές. Επισκεφθείτε, επίσης, το μεσαιωνικό γεφύρι της Kρεμαστής, το οποίο συνδέεται με πολλούς τοπικούς θρύλους, τα ερείπια του παλιού παραθαλάσσιου χωριού Γέρμα και τη Λαογραφική Συλλογή, που στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού.

Αξίζει να παρευρεθείτε στη Γιορτή του Tαύρου, την Παρασκευή του Πάσχα, όπου μετά τη θυσία του Tαύρου μοιράζεται το «κεσκέκι», παραδοσιακό φαγητό με βραστό μοσχαρίσιο κρέας και σιτάρι, και ακολουθούν ιπποδρομίες. H γιορτή αυτή έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Στην Aγία Παρασκευή λειτουργεί ξενώνας στο Πολιτιστικό Kέντρο, με λίγα κρεβάτια.


Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP