Λακκί

Λακκί

Ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, μια σχεδόν ανέπαφη, ιταλική πόλη του ’30, «φυτεμένη» σε ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί. Το Λακκί της Λέρου είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Λέρου και από τα πιο φυσικά της Μεσογείου, καθώς λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της φύσης είχε χρησιμοποιηθεί κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως ο κύριος ναυτικός σταθμός από τους Ιταλούς.

Ο οικισμός απέχει τρία χιλιόμετρα από τον Πλάτανο και την Αγία Μαρίνα, ενώ όλοι οι δρόμοι του είναι μεγάλοι και καλύπτονται από ευκάλυπτο και πεύκα.

Το Λακκί, με μοναδική αρχιτεκτονική που διαμορφώθηκε από τους Ιταλούς, έχει τις ρίζες του στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ακόμη η Λέρος, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα βρίσκονταν υπό ιταλική κυριαρχία. Η εξαιρετικά στρατηγική θέση του έκανε τον Μπενίτο Μουσολίνι να αποφασίσει ότι αυτό ήταν το καλύτερο σημείο για να στεγάσει το αρχηγείο του Βασιλικού Ιταλικού Ναυτικού, ως μέρος του σχεδίου του να κυριαρχήσει στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο μέχρι τότε ακατοίκοιτος βάλτος, ξεκίνησε το 1923 να κατασκευάζεται από τους αρχιτέκτονες Rodolfo Petracco και Armando Bernabiti, με σκοπό να δημιουργήσουν το λεγόμενο «Πόρτο Λάγο», μια πρότυπη πόλη στο λιμάνι που να μπορεούσε να στεγάσει χιλιάδες Ιταλούς, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών του στρατού, αλλά και τις οικογένειές τους.

Η φημισμένη πλέον πόλη στο νησί της Λέρου, το Λακκί, αψηφά τα στερεότυπα στο χώρο της αρχιτεκτονικής, αφού σύμφωνα με σχετικές μελέτες φέρεται να έχει την υψηλότερη συγκέντρωση κτιρίων art deco μετά το Μαϊάμι.

Στο Λάκκι, οι επισκέπτες θα συναντήσουν κτίρια με απλές αλλά εντυπωσιακές προσόψεις, λευκούς τοίχους, καμπύλες και χτιστά παραθυράκια, ένα μίγμα art deco και Bauhaus που καλείται στην αρχιτεκτονική ρασιοναλισμός, διεθνισμός ή ορθολογισμός.

Επισκεφθείτε την ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου - η οποία έχει πάρει τη θέση της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Φραγκίσκου-, το δημοτικό σχολείο Λακκίου, που είχε χτιστεί το 1936 ως τελωνείο των Ιταλών, το κινηματοθέατρο.

 

Από το Λακκί μπορείτε να κάνετε πεζοπορία προς τα δυτικά προς τις παραλίες Κουλούκι, Μερκιά και παραπέρα στο ακρωτήριο Κατσούνι στην είσοδο του κόλπου. Θα ανακαλύψετε πολλές παραλίες ιδανικές για κολύμπι και κατάδυση καθώς και για ημερήσιες εκδρομές που μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας και να ψαρέψετε.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2247 360200           (+30) 2247 041222          (+30) 2247 022300                (+30) 2247 023300

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP