Αγία Μαρίνα - Πλάτανος

Αγία Μαρίνα - Πλάτανος

Ένας οικισμός με εξαιρετική αρχιτεκτονική, νεοκλασικά κτίρια, και μια Δωδεκανησιακή αύρα, που σας ταξιδεύει σε ρομαντικές εποχές. Η Αγία Μαρίνα είναι ένας μικρός παραλιακός οικισμός, η πρωτεύουσα της Λέρου κι ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού, που επεκτάθηκε με το χρόνο και ενώθηκε με τον Πλάτανο, την αρχαιότερη συνοικία και άλλοτε πρωτεύουσα.

Η Αγία Μαρίνα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη ανάμεσα σε δύο βουνοπλαγιές με άσπρα σπίτια, που απλώνονται από την παραλία μέχρι τους πρόποδες του Κάστρου και αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιού.

Από τη μία άκρη της θα δείτε το γραφικό καρνάγιο με τον ιστορικό ανεμόμυλο και από την άλλη το Μπούρτζι και τον φάρο με την πλατιά προβλήτα και τις βαρκούλες.

Ένας περίπατος στα σοκάκια της Αγίας Μαρίνας θα σας κάνει να διαπιστώσετε πως υπάρχουν πολλά παραδοσιακά, νησιώτικα, μονώροφα και διώροφα σπίτια, αρκετά από τα οποία είναι αρχοντικά και θυμίζουν κάτι από Ιταλία. Βέβαια, οι βουκαμβίλιες που θα συναντήσετε στις αυλές, αλλά και τα ασβεστωμένα σκαλάκια θα σας παραπέμψουν στην Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Στον Πλάτανο διατηρούνται πολλά παραδοσιακά δίπατα σπίτια, κι ανάμεσά τους πολλά αρχοντικά, πυκνοδομημένα έτσι, που δημιουργούν στενά γραφικά σοκάκια, ενώ ανηφορίστε από τις γειτονιές του Πλάτανου προς την Αγία Παρασκευή κι από εκεί θα ακολουθήσετε το μονοπάτι με τα 500 περίπου σκαλιά.

Επισκεφθείτε το περίφημο το βυζαντινό  Κάστρο της Παναγιάς που δεσπόζει πάνω από την Αγία Μαρίνα, χτισμένο στην κορυφή του λόφου Απιτύκι, όπου από εκεί θα απολαύσετε την πανοραμική θέα από την Πάτμο ως την Κάλυμνο και πέρα ως τις ακτές της Μικρασίας.

Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο που στεγάζεται σε νέο κτίριο δίπλα στο Ναό, εκτίθενται σπάνια χειρόγραφα και ιερά βιβλία, πολύτιμες εικόνες, ιερά άμφια και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2247 360200           (+30) 2247 041222          (+30) 2247 022300                (+30) 2247 023300

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP