Βαυκέρη

Βαυκερή

Γραφικός ορεινός οικισμός, βρίσκεται στο κέντρο της ηπειρωτικής Λευκάδας και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 500 μέτρων. Απέχει μόλις 9 χλμ. από το Νυδρί και 20 χλμ από την πόλη της Λευκάδας. Είναι καταπράσινο, ήσυχο και ιδανικό για διακοπές. Η θέα από το χωριό είναι μαγευτική, καθώς ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη γαλάζια θάλασσα του Νυδρίου και το Σκορπιό (νησί του Αριστοτέλη Ωνάση).

Η Βαυκερή όπως και η γειτονική Εγγλουβή αποτέλεσαν το προπύργιο της ορθοδοξίας στα σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τα προνόμια που είχαν από τους Τούρκους, μιας και τους επετράπη να χτίσουν τότε την ιερά μονή του Ασώματου Αρχάγγελου Μιχαήλ, ίσως σε κάποιο βαθμό να εκφράζουν το πνεύμα του αγώνα και της αντίστασης των κατοίκων οι οποίοι το 1940 έκαναν όλο τον κόσμο να υποκλιθεί μπροστά στο μεγαλείο τους, γράφοντας πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες για την «μικρή Μόσχα». Η μικρότερη γωνιά γης στον πλανήτη αντιστάθηκε σε μια αυτοκρατορία. Όταν αφόπλισαν και αιχμαλώτισαν τους Ιταλούς καραμπινιέρους που πήγαν στο χωριό για είσπραξη φόρων. Ήταν η πρώτη μορφή αντίστασης ενάντια στους κατακτητές κι ο κόσμος υποκλίθηκε σε αυτούς που εν αγνοία τους – για το μέγεθος των πράξεων τους – τότε έγραφαν αυτές τις ιστορικές στιγμές.

Σήμερα, η Βαυκερή μπορεί να έχει ελάχιστους κατοίκους, μιας και αποίκησαν τα δυο χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού και στον κάμπο, τη Ράχη και το Νυδρί, όμως δεν έχουν χάσει το οικιστικό πολιτιστικό τους μεγαλείο. Τα περισσότερα σπίτια είναι πέτρινα κι ότι χτίζεται φέρει τη σφραγίδα του παραδοσιακού. Ο επισκέπτης μπαίνει σε ένα χωριό που τον φέρνει νοερά στο 1500 ή στο 1600 και όταν περνάει από τον πλάτανο ή τη βρύση του χωριού τον συνοδεύουν νοερά οι οπτασίες των Καρνάτιδων που με τις πινιάτες και τα σκαρίδια στο κεφάλι σηκώνονταν με το ξημέρωμα για να σφυρηλατήσουν με τις εργασίες τους το πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής.

 

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP