Βαυκέρη

Βαυκερή

Γραφικός ορεινός και καταπράσινος οικισμός, ιδανικός για γαλήνιες διακοπές. Η Βαυκερή βρίσκεται στο κέντρο της ηπειρωτικής Λευκάδας, μόλις εννιά χιλιόμετρα από το Νυδρί και 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας, και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 500 μέτρων.

Η θέα από το χωριό είναι μαγευτική, καθώς μπορείτε να θαυμάσετε τη γαλάζια θάλασσα του Νυδρίου και τον Σκορπιό, το νησί του Αριστοτέλη Ωνάση.

Η Βαυκερή -όπως και η γειτονική Εγγλουβή- αποτέλεσαν το προπύργιο της ορθοδοξίας στα σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τα προνόμια που είχαν από τους Τούρκους, μιας και τους επετράπη να χτίσουν τότε την ιερά μονή του Ασώματου Αρχάγγελου Μιχαήλ, ίσως σε κάποιο βαθμό να εκφράζουν το πνεύμα του αγώνα και της αντίστασης των κατοίκων οι οποίοι το 1940 έκαναν όλο τον κόσμο να υποκλιθεί μπροστά στο μεγαλείο τους, γράφοντας πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες για την «μικρή Μόσχα».

Η μικρότερη γωνιά γης στον πλανήτη αντιστάθηκε σε μια αυτοκρατορία. Όταν αφόπλισαν και αιχμαλώτισαν τους Ιταλούς καραμπινιέρους που πήγαν στο χωριό για είσπραξη φόρων. Ήταν η πρώτη μορφή αντίστασης ενάντια στους κατακτητές κι ο κόσμος υποκλίθηκε σε αυτούς που εν αγνοία τους – για το μέγεθος των πράξεων τους – τότε έγραφαν αυτές τις ιστορικές στιγμές.

Σήμερα, η Βαυκερή μπορεί να έχει ελάχιστους κατοίκους, μιας και αποίκησαν τα δυο χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού και στον κάμπο, τη Ράχη και το Νυδρί, όμως δεν έχουν χάσει το οικιστικό πολιτιστικό τους μεγαλείο.

Τα περισσότερα σπίτια είναι πέτρινα κι ότι χτίζεται φέρει τη σφραγίδα του παραδοσιακού. Όταν φτάσετε στο χωριό θα «ταξιδέψετε» νοερά στο 1500 ή στο 1600, ενώ καθώς από τον πλάτανο ή τη βρύση του χωριού, θα σας «συνοδεύουν» οι οπτασίες των Καρνάτιδων που με τις πινιάτες και τα σκαρίδια στο κεφάλι σηκώνονταν το ξημέρωμα για να σφυρηλατήσουν με τις εργασίες τους το πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2645 360500           (+30) 2645 029370          (+30) 2645 020350                (+30) 2645 360216

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP